Sahte bal 30 saniyede tespit edilebilecek

Güncelleme Tarihi:

Sahte bal 30 saniyede tespit edilebilecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2014 01:26

Gazi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, balda taklit ve tağşişin belirlenmesi amacıyla daha önce kullanılan ve zaman alan yöntemlerden farklı olarak oldukça düşük maliyetli ve çok kısa sürede analiz gerçekleştiren bir cihaz geliştirdi.

Haberin Devamı

Buna göre, piyasada şeker şurubu katılarak tağşiş yapılmış ballardan 1-2 gram örnek alınıp, 30 saniyede analiz gerçekleştirilebilecek ve sahte bal tespit edilebilecek.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Turgay Tekinay, gıda maddelerinde taklit ve tağşişin Türkiye'de son dönemde karşılaşılan önemli sorunlardan biri olduğunu belirtirken, dünyada üretimi hızla büyüyen ürünler grubuna giren balın gerek fiyatı gerekse tüketim miktarı dikkate alındığında taklit ve tağşişi yapılan gıdalar arasında ilk sırada yer aldığını söyledi. Tekinay, “Hali hazırda kullanılan analiz yöntemleri, en az 1 kilogram örnek üzerinden çalışılması, maliyetin yüksek olması ve zaman alması nedeniyle yeni analiz yöntemlerinin geliştirilmesini zorunlu kılıyordu. Biz de bunun için çalışma başlattık ve başarılı sonuçlar elde ettik” dedi.
Tekinay, söz konusu analiz yönteminin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından balda taklit ve tağşişin tespitinde kullanılabileceğini, bu yöntem kullanılarak ileride et, süt ve süt ürünleri, yağ gibi başka gıda maddelerinin taklit ve tağşişine dönük analizlerin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!