Belçikada seçim kampanyasında çift dilli ilan tartışması

Güncelleme Tarihi:

Belçikada seçim kampanyasında çift dilli ilan tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2014 12:11

Valon Liberal Parti'den Brüksel Bölge milletvekili Alain Destexhe'in seçim kampanyalarındaki ilanlarda Fransızca yanında Türkçenin de kullanılmasına tepki göstermesi eleştiri konusu oldu.

Haberin Devamı

BELÇİKA'DA 25 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birleştirilen genel ve bölgesel seçimler öncesinde Türkçe propaganda tartışması yaşanıyor.

Merkez Demokrat Hümanist (CDH) Partisi'nden Brüksel Bölge Milletvekili Mahinur Özdemir'in, birlikte seçim kampanyası yürüttüğü federal milletvekili adayı Mustafa Alperen Özdemir ve bölge milletvekili adayı Seydi Sağ ile Fransızca ve Türkçe olarak bastırdıkları el ilanları, entegrasyonun başarısızlığına kanıt olarak gösterildi.

TÜRKÇE ÜZERİNDEN ULAŞMA İHTİYACI

Valon Liberal Parti'den (MR) Brüksel Bölge Milletvekili Alain Destexhe, Özdemir ve arkadaşlarının parti politikaları ve adayların vaatlerine yer verilen çift dilli el ilanlarının kabul edilemez olduğunu savunarak, "Belçikalı oy verenlere Türkçe üzerinden ulaşma ihtiyacını ortaya koyan bu el ilanları, entegrasyon başarısızlığının delilidir" dedi.

Partiler arasındaki Türkçe polemiği Belçika basınında geniş yer bulurken, birçok Türk kökenli aday Destexhe'e tepki gösterdi.

Haberin Devamı

ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR ŞEHİR

MR partisinin Türk kökenli adaylarından, Brüksel Bölge Parlamentosu için yarışan Mustafa Ulusoy ve Valon Sosyalist Parti’den (PS) Brüksel belediye meclis üyesi ve bölge milletvekili adayı Şevket Temiz de Destexhe’e tepki göstererek, "Destexhe'in şahsi görüşleri partiyi bağlamaz. Brüksel çok kültürlü bir şehir. Burada sayıları yüzbinleri bulan yabancı kökenli seçmen mevcut. Herkese anadilinde ulaşabilmek, siyasi propaganda yapabilmek en doğal hakkımız" şeklinde konuştu.

CDH partisinden Brüksel bölge milletvekili adayı Seydi Sağ, Fransızca ve Türkçe olmak üzere çift dilde siyasi propaganda yapmalarına herhangi bir yasal engel bulunmadığını belirterek, Destekhe'in bu çıkışının yabancı karşıtlarının oylarını toplamaya yönelik olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!