Bakanlıktan madene transfer

Güncelleme Tarihi:

Bakanlıktan madene transfer
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2014 01:20

ENERJİ Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde görev yapan Ercan Altınova 2011 yılında emekli olduktan hemen sonra Soma Holding’ti göreve başladı. Bakanlıkta maden sahalarının ihale hazırlık çalışmalarının yanı sıra ihale sonrası işletmecilik kontrol ve denetim hizmetlerini yürütüyordu. Soma Holding’e bağlı Minsan Madencilik’in yönetim kurulu başkan yardımcısı olan Altınova’nın Linkedin’den alınan bilgilerine göre Soma Holding’in genel koordinatörlüğünü de yürütüyor.

Haberin Devamı

Soma’da yaşanan kazanın ardından gözlerin çevrildiği Soma Kömür İşletmeleri, Soma Holding’in bir şirketi. Soma Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, oğlu Can Gürkan yönetim kurulu başkan yardımcısı, Mustafa Yiğit de yönetim kurulu üyesi. Soma Holding bünyesinde Soma Kömür AŞ, Tilaga Madencilik, Minsan Madencilik gibi şirketler var. Soma Kömür AŞ’de Can Gürkan yönetim kurulu başkanı, Mustafa Yiğit ve Ramazan Doğru yönetim kurulu üyesi olarak gözüküyor.

İŞ KAZALARINDAN SORUMLU

Şirketin genel kurul toplantılarına ilişkin bilgilerinin yer aldığı Ticaret Gazetesi bilgilerine göre; Alp Gürkan’ın 2013 sonuna kadar şirketin yönetim kurulu başkanlığını yaptı. Şirketin 2012’de yapılan genel kurulunda Alp Gürkan yönetim kurulu başkanı, Can Gürkan başkan yardımcısı ve Mustafa Yiğit de üye oldu.
Soma Holding’in bir diğer şirketi 1996 yılından beri Mersin’de Karabucak mevkiinde faaliyette bulunan Minsan Madencilik AŞ’nin yönetiminde; Alp Gürkan yönetim kurulu başkanı olarak yer alırken, Ercan Altınova yönetim kurulu başkan yardımcısı ve Mustafa Yiğit de yönetim kurulu üyesi olarak gözüküyor. Altınova’nın Linkedin’den alınan bilgilerine göre, Soma Holding’te de genel koordinatör. Temmuz 2011 yılından itibaren Soma Holding’te çalıştığını belirten Altınova, görevini şöyle anlatıyor:
“Soma Holding bünyesinde bulunan Krom Madeni sahalarının Açık İşletme ve Kapalı işletme Projelerinin yapımı ve uygulamalarını, Krom Madeni sahalarının Etüd ve Sondajlı Cevher Arama çalışmalarını yürütmek ve sondajları tamamlanan yatakların Rezerv ve tenörünün ortaya konulması, Krom Cevherlerinin Zenginleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan atıklar için Atık Barajı Projesi ve uyğulamaları ile Soma Holding bünyesinde bulunan Maden Ruhsatlarının 3213 sayılı Maden Kanunu ve Uyğulama yönetmeliği çerçevesinde Maden İşleri Genel Müdürlüğüne karşı yükümlülüklerinin yerine getirilmesi çalışmalarını yürütmekteyim.”
Özgeçmişinde ise Altınova, 2001’de Türkiye Demir Çelik İşletmeleri (TDÇİ) Genel Müdürlüğü’ne Maden Daire Başkanı olarak atandığını, maden sahalarının işletmeciliklerinin yaptırılması ile ilgili ihale hazırlık çalışmalarını yaptırdığını, sahaların ihalelerinde Komisyon başkanı olarak görev yaptığını, ihale sonrası maden sahalarının işletmeciliklerinin kontrol ve denetim hizmetleri ile 3213 sayılı Maden Kanunu ve uygulama yönetmelikleri çerçevesinde Maden işleri Genel Müdürlüğüne olan yükümlülükleri yürüttüğünü belirtiyor. 2007 sonunda Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne atandığını ve 4 yıl Maden İşleri Genel Müdürlüğünde görev yaptıktan sonra 16 Eylül 2011’de emekli olduğunu kaydeden Altınova daha sonra da Soma Holding’te genel koordinatör olarak göreve başladığını belirtti. 7 Ocak 2014 tarihli genel kurul bildirimine göre Altınova Minsan’da iş kazaları nedeniyle sorumlu hale getirildi.

Haberin Devamı

3 YIL YASAĞINA GİRER Mİ?

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Ercan Altınova’nın 2011 yılında emekli olduktan hemen sonra Soma Holding’te çalışmaya başladığının ortaya çıkması, “Altınova’nın çalışması yasal mevzuata uygun mu” sorusunu da gündeme getirdi. Bunun tartışmaya açık bir konu olduğunu belirten eski Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, “Yasaya göre, kişinin kamuda bir imza yetkisi varsa ve o şirketle direk bağı olmuşsa 3 yıl boyunca o şirkette çalışamaması gerekir. Bu bağ hakedişini ödemek veya denetimini yapmak şeklinde olabilir. Böyle bir yasal sınırlama var. Ancak genelde bu sınırlama bir şekilde aşılıyor. Bu yasal sınırlamayı çeşitli hilelerle aşıyorlar. Konunun tabii ki incelenmesi ve mevzuata uygun mu diye değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!