Ölümü ve yaşamı bir kez daha düşündüm

Sevgili okurlarım, bugün içimden böyle bir yazıyı sizlerle paylaşmak geldi.

Haberin Devamı

Son günlerde içimizi yakan acıların ardından yaşam ve ölüm konularını daha çok düşünür oldum. Hele hele insan benim yaşıma gelince, hele bir de üstelik yıllardır toplumun dertleriyle uğraştıkça, bu tür konulara daha fazla merak sarıyor. Her yaşadığımız günün değerini bilmek, hiçbir konuda aşırı üzüntü ve kedere gark olmamak, her şeyi hayatın bir parçası olarak görebilmek ve belki de en önemlisi.
Tanrının bizi zaman zaman sınadığının bilincinde olarak, “her işte bir hayır vardır” düsturunu benimsemek. İşte anlatmak istediğim bu.
Henüz vakit varken, birçok şeyi yapamamaktan, yaşayamamaktan dolayı pişmanlıklar duymamak. Birilerinin kalbini kırmadan, kimseye acılar çektirmeden, kimsenin hakkını yemeden, kötülükler planlamak yerine, herkese elden geldiğince yardımcı olmak, birilerini mutlu etmek, bir çocuğu gülümsetmek, bir hayvanı doyurmak...
Kısacası iyilik yapmak, fırsat varken herkese sevgiyle yaklaşmak. İşte yaşamın reçetesi bu olmalı. Tanrının tüm kitaplarında bize anlatmaya çalıştığı da bu değil mi?
Ne mutlu gözünü bu hayata kaparken pişmanlıklar duymayanlara...
İşte bu nedenle bugün sizlerle çok sevdiğim bir okurum, bilge insan Gülçin Alganer’den bir yaşam kuralları reçetesi paylaşıyorum. Tüm okurlarımı ilgilendirecek satırlar bunlar...
Özellikle de en basit sorunlar nedeniyle, sıradan bir ilişkiyi gözünde büyüterek, hayatını karartan genç kızlara sesleniyor sanki.

Haberin Devamı

Baştan başlamak
Her günümü niyet ve neşeyle yaşıyorum. Bu, benim hayatımın kalanı için yeni bir başlangıç... Hayat, öğrenmem gerekenler için bana fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları gördüğüm ve değerlendirdiğim için mutluyum.
Yaşadıklarımızdan öğrendiğimiz tecrübenin değeri çok yüksektir. Sonraki en önemli adım yaşadıklarımızdan ders alıp harekete geçmek ve yeniden başlamaktır. İlk olarak nereye gideceğinize karar ver. Tanıdık olduğumuz güvenli bölgede kalmak hep çok daha kolaydır.
Hiçbir zaman sıkışmışlık hissine odaklanma. Yeni bir iş, kariyer ve yaşam için kurulum yap. Gidebileceğin sınırsız istikamet var...
Yeniden başlamak için niyetini belirle, geçmişe gitme, geleceğe ilerle. Ernest Holmes’un çok sevdiğim bir söz vardır; “Ne kadar mutsuz veya korkunç durumda olduğumuz fark etmez, geçmişte öyle olabiliriz, bugün, kendisini yeni fırsatlar ile sunar; bugün yeni bir hayata başlayabiliriz.” Bugünden başlayarak parlak yeni bir geleceğe umut vermesi için sadece bu sözleri söyle.
Benim inandığım, en mükemmeli yapmak ya da olmak değil. Yapabileceğimin en mükemmelini yapmak... Huzurlu bir kalpten daha mükemmel de hiçbir şey yoktur bence...
Kendine yeni ve aydınlık planlar yap. Kendi değerini bil; eğer biri için kendini unutur yaşamını ona adarsan değerinden kaybedersin. Üstelik sen değerini bilmedikçe o da bilmez ve sen ona artık sıkıcı gelmeye başlarsın. “Hayat, çatlak bardaktaki suya benzer. İçsen de tükenir içmesen de. Bu yüzden hayattan tat almaya bak. Çünkü yaşasan da bitecek yaşamasan da...” (Neyzen Tevfik)
O halde bu kısacık ömrümüzü acılarla, üzüntülerle tüketmeyelim.



Yazarın Tüm Yazıları