Boğaziçili 140 öğrenci Soma’ya gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Boğaziçili 140 öğrenci Soma’ya gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2014 10:23

Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan 140 öğrenci, Soma’daki maden faciasında yaşamını yitirenlerin ailelerine destek olmak için, otobüslerle İstanbul’dan Soma’ya hareket etti.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Hisar Kampüsü’nde toplanan 140 öğrenci, "Soma halkı yalnız değildir", "Kaza değil cinayet" şeklinde sloganlar attıktan sonra, Soma’daki maden faciasında yaşanan ölümleri protesto etti. Kampüs girişinde grup adına açıklama yapan Özge Dilekçi, Soma halkının acılarına ortak olmak için Soma’ya gideceklerini belirterek, "Soma’da gerçekleşen işçi ölümlerinin iş cinayetlerinin peşinden gidiyoruz. Orada önce taziyelerimizi ileteceğiz. 283 işçimizden bahsediyoruz. Onların her birine belki ulaşmamız mümkün olmayacak ama bizim oraya giderek onların seslerini duymamız, o acılara dokunmamız oradaki gerçek bilgiye ulaşmamız bir anlam ifade edecektir. Çünkü aslında üzeri örtülmeye çalışılan iş güvenliği, kadrolu kadrosuz çalışma, taşeronlaştırma üzerinden pek çok sorunun yaşandığına dair duyumlar alıyoruz. Somalılar bunlara dair bize neler söylemek isterler bunları döndüğümüzde Boğaziçi Üniversitesi’nde, Türkiye’nin dört bir yanında nasıl bir dayanışmayla büyütebiliriz. Somayı sadece unutmamak için değil, böylesi olayların bir daha yaşanmaması için neler yapabiliriz ve sorumluların cezalandırılması için neler yapabiliriz bunları hep birlikte konuşmaya ama en çok acıları hissetmeye gidiyoruz" dedi. Basın açıklamasının ardından, öğrenciler saat 00.30’da kampüsten kalkan 3 otobüsle Soma’ya hareket etti.

Haberin Devamı

Üniversiteliler Soma için çadır kurdu
İzmir’in Bornova İlçesi’nde, Soma’da yaşanan maden faciasını protesto eden üniversiteli gençler, konuyla ilgili farkındalık yaratmak için Cumhuriyet Meydanı’na çadır kurdu.
Ege Üniversitesi’nde okuyan bir grup genç, Bornova Cumhuriyet Meydanı’da çadır kurup, Soma’da maden ocağında ölen işçilerin temsili olarak eldiven, baret ve soyunma dolabı kilitlerini sergiledi. Üniversiteli öğrenciler eylemlerinin amacının Soma’da yaşanan faciaya karşı toplumda duyarlılığı arttırıp, farkındalık yaratmak olduğunu dile getirerek, "Bu meydanda hayatı durdurup insanları düşündürmek istiyoruz. Facianın yaşandığı günden bu yana bu meydandan gece gündüz hiç ayrılmıyoruz, burada yatıp uyanıyoruz. Toplum, birlik olup mutlaka iş cinayetlerine, katliamlarına karşı harekete geçmeli, sesini duyurmalı. Artık yeter demeli. Biz Üniversiteli gençler olarak bu yaşananlara asla sesiz kalmayacağız. Susmadık susmayacağız" dedi.

Haberin Devamı

Siyah tişörtlü protesto
Şanlıurfa’da, bir grup öğrenci, Soma’da maden işçilerinin ölümünü yürüyüş düzenleyerek protesto etti.
Şanlıurfa’da öğle saatlerinde Topçu Meydanı’nda toplanan Öğrenci Dayanışma Grubu üyesi sloganlar eşliğinde Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne yürüdü. Polisin önlem aldığı yürüyüşte, yüzlerini kömür karasıyla boyayan ve çoğunluğu siyah tişört giyen öğrenciler adına konuşan Serdar Yetim, işçilerin ölümünün kaza olarak tanımlanmasının yanlış olduğunu ifade etti.
Öğrenciler açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yaparak dağıldı.

Liselilerin kalbi Soma’da
Antalya’da, Soma’da meydana gelen maden faciasında hayatlarını kaybeden madenciler için öğrenciler hafta içinde okullarında bedenleriyle ‘SOMA’, ‘KÖMÜR’ yazarak anma etkinlikleri yaptı.
Çağlayan Lisesi, Gazi Anadolu Lisesi, Antalya Lisesi, Muratpaşa Lisesi gibi bazı liselerde öğrencilere okul idarelerinin müdahalesi yaşanırken, birçok okulda ise herhangi bir engelleme görülmedi.
Antalya bölgesinde İsmet İnönü Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Manavgat Bahçeşehir Koleji, Manavgat Fatih Anadolu Lisesi, Manavgat Taşağıl Anadolu Lisesi, Döşemealtı Mustafa Ayten Aydın Lisesi, Çağlayan Anadolu Lisesi, Gazi Anadolu Lisesi, Manavgat Ticaret Meslek Lisesi, Konyaaltı Anadolu Lisesi, Manavgat Koleji, Manavgat Hatice Sezer Anadolu Öğretmen Lisesi, Manavgat Iraz-Düriye Duran Anadolu Lisesi, Manavgat Şule-Muzaffer Büyük Anadolu Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Şelale Anadolu Lisesi, AKEV Koleji, Aldemir Atilla Konuk Anadolu Lisesi, Antalya Barosu Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Antalya Yavuz Selim Lisesi öğrencileri okul bahçelerine bedenleriyle ’SOMA’ yazdı.
Manavgat Başarı Koleji’nde de ‘Gün kömürden daha kara’, ‘Bir ömür kaç kömür’ yazılı pankartlar açıldı. ATSO Güzel Sanatlar Lisesi ve Antalya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde saygı duruşunda bulunulurken, Hacı Malike-Mehmet Bileydi Anadolu Lisesi öğrencileri yine okulun bahçesinde bedenleriyle ’KÖMÜR’ yazdı.

Haberin Devamı

Yüzlerini kömür isiyle boyadılar
Antalya’nın Demre İlçesi’nde, Demre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Soma’daki maden faciasında yaşamını yitiren işçileri andı. Çoğunluğu siyah kıyafet giyen, baret takan ve yüzünü kömür isiyle boyayan 350 öğrenci, madenciler için saygı duruşunda bulundu.
Demre İlçesi’nde Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bahçesinde dün düzenlenen anma programında, şehit madenciler için 3 dakika saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Çoğunluğu siyah kıyafet giyen, baret takan ve yüzünü kömür isiyle boyayan 350 öğrencinin katıldığı anma etkinliğinde, maden ve madencilikle ilgili şiirler okundu.
Edebiyat Öğretmeni Burcu Kocaman ve Okul Öğrenci Birliği Başkanı Halil Palaz’ın öncülüğünde hazırlanan programda, coğrafya öğretmeni Yüksel Coşkun, Soma şehitleri için yazdığı şiiri okudu. Faciada yaşamını yitiren ikiz kardeşler İsmail ve Süleyman Çata’nın yaşam öyküsü, okulun ikiz öğrencileri Serkan ve Erkan Aka kardeşler tarafından anlatıldı. Müzik öğretmeni Süleyman Özen ise maden şehitleri için dua etti, öğrenci ve öğretmenler duaya eşlik etti.
Acıları, bizim acımızdır
Okul öğrencilerden Eda Şimşek, yaşanan faciayla ilgili duygularını söyle anlattı:
"Biz bu kadar acı çekerken, kim bilir onların yürekleri ne kadar sızlamıştır. Arkadaşlarımızla hep beraber, onların arkasında olduğumuzu hissetmeleri için bu programı hazırladık. Yüzümüzdeki siyahlık ise onların duygularının temizliği, kalplerindeki saflıktır. Onların acısı, bizim acımızdır."
Öğrencilerden Yalçın Topçu da "Biz onların acılarını bir nebze dindirebilmek, yanlarında olmak, acılarını paylaşmak için böyle bir tören düzenledik. Onların acıları büyük, bizim de acılarımız büyük, çünkü hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Ekmek parası için çalışıyorlar. Biz onların acılarını hissetmek istedik burada. Kalbimizin onlarla olduğunu göstermek istedik" dedi.

Haberin Devamı

Suriyeli öğrenciler "Soma" için siyah kurdele taktı
Şanlıurfa'da eğitim gören Suriyeli öğrenciler, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için yakalarına siyah kurdele taktı.
Ortadoğu Arapları Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından Suriyeli öğrencilere yönelik verilen kurslara katılan öğrenciler derse, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için dua okuyarak başlıyor.
Dost ülkenin acısını acıları bilip dualarını eksik etmeyen öğrenciler, yakalarına taktıkları siyah kurdeleyle hüzünlü olduklarını gösteriyor.
Suriyeli öğretmen Nesrin Heddavi, Türk halkının kendilerine sahip çıktığını söyledi.
Suriye ve Türk halkının hem komşu hem kardeş olduklarını, bu yüzden hüzün ve mutluluğu birlikte yaşadığını ifade eden Heddavi, Soma'daki maden faciasının kendilerini derinden yaraladığını belirtti. Üzüntülerinin ifadesi olarak okulda siyah kurdele takmaya karar verdiklerini anlatan Heddavi, şöyle konuştu:
"Soma'da yaşanan üzücü olay bizleri çok etkiledi, oradaki insanların acılarını yüreğimizde hissediyoruz. Yasta olduğumuzu belirtmek için siyah kurdele taktık. Hayatını kaybedenler için dua ediyoruz. İnşallah Allah onları şehitlik makamına ulaştırır."
Derneğin başkanı Fuat Emiroğlu da Soma'daki olayın kendilerini de derinden üzdüğünü dile getirdi.
Okulda eğitim gören Suriyeli öğrencilerin de çok üzgün olduğunu anlatan Emiroğlu, "Ülkemizde üç gün yas ilan edildi. Misafirlerimiz de tüm dünyada hüznü belirten siyah kurdele takmaya karar verdik. Öğrencilerimizin aileleri de çok üzgün" dedi.

Haberin Devamı

Öğrenciler baret takıp, siyah kurdele dağıttı
Kahramanmaraş’ta Sütçü İmam Üniversitesi öğrencisi bir grup, ellerini ve yüzlerini siyaha boyayarak vatandaşlara siyah kurdele dağıttı.
Trabzon Bulvarı’nda bulunan Özel İdare İş Merkezi önünde öğleden sonra toplanan 30 kadar Sütçü İmam Üniversitesi öğrencisi, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden ocağında yaşanan kazada yaşamını kaybeden maden işçileri için yüz ve ellerini siyaha boyadıktan sonra yoldan geçenlere siyah kurdele dağıttı. Bazı vatandaşların yakalarına siyah kurdele takan öğrenciler, bir süre sonra olaysız dağıldı.

Liselilerden anma
Konya'da Meram Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, okul bahçesinde bedenlerine "Soma" ve "Soma yanındayız" yazarak, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybedenleri andı.
Milli yas nedeniyle bayrakların yarıya indirildiği okulda öğrenciler, öğretmenlerinin koordinatörlüğünde bahçede toplanarak, "Soma" ve "Soma yanındayız" yazdı. Ardından İstiklal Marşı okuyan öğrenciler, hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarını paylaştı.
Okul müdürü Kasım Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Soma'da yaşanan acının Anadolu'da geniş yankı uyandırdığını söyledi.
Okul yöneticileri ve öğrenciler olarak, maden ocağında yakınlarını kaybedenlerin yanında olduklarını göstermek istediklerini anlatan Yazıcı, "Öğrencilerimiz bu şekilde Türkiye'nin hissiyatını sergilemiş oldular" dedi.

Liseliler yine yürüdü
Adana’da siyah kıyafetler giyen liseli öğrenciler, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden faciasında ölen işçiler için anma düzenledi.
Merkez Seyhan İlçesi’nin Akkapı Mahallesi’ndeki Fatih Terim Anadolu Lisesi’nde okuyan 150 civarında kız ve erkek öğrenci, İnönü Parkı’nda biraraya geldi. Yüzleri kömür karası, kıyafetleri siyah olan öğrenciler açtıkları ‘Hiçbir kömür ısıtamaz Soma’da babası ölen çocukların içini’ ve ‘Başımız sağ olsun’ yazılı pankartların önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından iki öğrenci toplanma amaçlarını anlatan ve Soma’da hayatlarını kaybeden madencileri anan kısa konuşma yaptı.
Merkez Çukurova İlçesi’ndeki Turgut Özal Bulvarı Kurttepe Kavşağı’nda toplanan yaklaşık 200 lise öğrencisi, yürüyüşe geçti. Geniş güvenlik önlemi alan polis eşliğinde yürüyen öğrenciler, Polisevi Kavşağı’nda polis ekipleri tarafından durduruldu. İleri gitmelerine izin verilmeyen öğrencileri CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı sakinleştirdi. Daha sonra basın açıklaması yapan öğrenciler, dağıldı.

Oturma eylemi yaptılar
Çanakkale’nin Çan İlçesi’nde üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan ‘Çan Gençlik İnisiyatifi’, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden faciasını yürüyüş ve oturma eylemi yaparak protesto etti.
Soma’daki maden faciasında hayatlarını kaybeden maden emekçileri için Çan Gençlik İnisiyatifi sosyal paylaşım sitesi üzerinden haberleşerek Atatürk Şehir Meydanı’nda toplandı. Yaklaşık 200 üniversite ve lise öğrencisi, yürüyüş ve oturma eylemi yaptı. Atatürk Şehir Meydanı’ndan başlayan yürüyüş ’Maden işçisi onurumuzdur’, ’Her yer Soma her yer direniş’ sloganları eşliğinde Şehit Mustafa Kaya Caddesi’ni takiben Sevgi Yolu, Bülent Ecevit ve Atatürk Caddesi’nden devam ederek yürüyüşe başlanan meydanda son buldu.

Yere ‘Soma’ yazdılar
Kütahya’nın Simav İlçesi’ndeki Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden kazasında hayatlarını kaybedenleri anmak ve ailelerin acılarını paylaşmak için okul bahçesinde bir araya geldi. Öğrenciler oturma şekilleriyle yere ‘Soma’ yazdı.
Simav Ticaret Meslek Lisesi’ndeki öğrenciler 11’inci sınıf öğrencisi Ferdi Bal ve Doğukan Kalay öncülüğünde okulun bahçesinde toplandı. Beden Eğitimi Öğretmeni Mehmet Çeri’nin gözetiminde 3 farklı sınıfın yaklaşık 60 öğrencisi yere oturarak ‘Soma’ yazısı oluşturdu. Öğrenciler 20 dakikada oturduktan sonra 2 dakikalık saygı duruşunda bulunarak Soma’daki ailelerin acılarına ortak oldu. Öğrenci Ferdi Bal, tüm Türkiye’yi yasa boğan Soma’daki maden faciasının kendisini çok etkilediğini ve 3 gündür gözüne uyku girmediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!