Dualar maden şehitlerine

Güncelleme Tarihi:

Dualar maden şehitlerine
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2014 02:22

Soma’daki maden faciasının 4’üncü gününde yurttaki tüm camilerde dualar edildi, hayatını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazları kılındı, hutbeler okundu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin birçok yerinde ve yurtdışında da protesto eylemleri sürdü. Birçok işçi ve öğrenci grupları, ölen madenciler için saygı duruşunda bulunurken, eylemlerde ‘Toma’yla Soma’yı söndürebilir misin?’, ‘Bu kaza değil, cinayet’ sloganları öne çıktı.

BİZE DERS VERDİLER

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ankara’da Ahmet Hamdi Akseki Camisi’ndeki cuma hutbesinde, “Bugün ahirete intikal edenler bize şu dersi verdiler: İnsan emeğini sömürmenin, insanın hakkına tecavüz etmenin haram lokma ile beslenmenin ne kadar büyük kötülük olduğunu ortaya koydular” dedi. Adıyaman’da Ulu Cami’de okunan dualar, kent merkezi ve ilçelerindeki 760 camideki cemaate ulaştı. Erzincan’daki 453 camide gıyabi cenaze namazı kılındı, cuma hutbesinde facia işlendi. Bolu’da, 2 bin kişi Kadı Camisi’nde gıyabi cenaze namazı kıldı.

Haberin Devamı

İSTANBUL’da ‘LEVENT Soma Nöbeti’ isimli bir grup, Soma Holding’e ait Maslak’taki Spine Tower önünde protesto gösterisi düzenledi. Tuzla’da DİSK’e bağlı tersane işçileri saygı yürüyüşü yaptı. Kadın dernekleri ve kadınlar İstiklal Caddesi’nde Galatasaray Lisesi önünde farklı zamanlarda eylemler yaptı. Akşem Kadıköy’de mumlar yakıp ve baretlerle anma koridoru oluşturuldu. Bu sessiz eyleme polis müdahale etti, grup dağıldı.

ADANA Seyhan’da Fatih Terim Anadolu Lisesi’nden 150 öğrenci, İnönü Parkı’nda toplandı. Yüzleri kömür karası, kıyafetleri siyah öğrenciler ‘Hiçbir kömür ısıtamaz Soma’da babası ölen çocukların içini’ yazılı pankartlarla saygı duruşunda bulundu.

İZMİR Barosu personeli, ‘Bu kaza değil, cinayet’ yazılı pankartlarla Alsancak’taki baro binası önünde saygı duruşunda bulundu. Önceki günkü eylemde gözaltına alınan 90 kişi serbest bırakıldı.

SAMSUN’un Kavak ilçesindeki ilkokul 2’nci sınıf öğrencileri, Soma’daki faciada hayatını kaybeden işçiler için sadece siyah boyayla resim yaptı. Öğrenciler, yüzlerini de siyah pastel boyalarla boyadı.

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi öğrencileri madenciler için Kuran okuttu.

KIRIKKALE’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki eyleme katılanlar, ‘Toma’yla Soma’yı söndürebilir misin?’ dövizleri taşıdı. Osmaniye, Mersin ve Zonguldak’ta da protesto eylemleri yapıldı.

Haberin Devamı

BALIKESİR’in Savaştepe ilçesinde 500 madenci, belediye binası önünde 2 saat oturma elemi yaptıktan sonra 2 kilometre yürüyerek gittikleri Balıkesir-Soma karoyulunu 2.5 saat ulaşıma kapattı. Çevik Kuvvet, dağılmayan eylemcilere gaz bombasıyla müdahale etti, 20 kişiyi gözaltına aldı.

LONDRA VE NEW YORK’TA

İngiltere’nin başkenti Londra’da Trafalgar Meydanı’nda toplanan bir grup, yere konulan baret ve dövizlerle hükümeti protesto etti. ABD’nin New York kentinde bir grup Türk pankartlar açtı. Hollanda, İsviçre, Norveç’te gıyabi cenaze namazı kılınırken Belçika ve Macaristan’da anma yapıldı. Azerbaycan’da ise madenciler için mevlit okutuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!