Farkı siz bulun

Güncelleme Tarihi:

Farkı siz bulun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2014 01:37

Alman ve Türk madencileri karşılaştırdık.

Haberin Devamı

SOMA’da yaşanan faciadan sonra dünyanın en modern madencilik sektörüne sahip Almanya’daki madenciler ile Türk madencileri karşılaştırdık. Maaşından kıyafetine, üzerindeki teçhizattan botuna kadar her şey o kadar farklı ki... Almanya’daki madenciler dayanıklı ve hafif olan karbon fiber kasklar takarken Türkiye’deki madenciler, dayanıksız plastik kasklar kullanılıyor. Almanya’daki madenciler, yanmaz ve su geçirmez kumaş kullanılarak üretilen bu tulum, Türkiye’dekiler ise pamuk ipliği kumaşından üretilen tulumlar giyiyor. Teknolojiden de yararlanan Alman madencilerinde, yerin altında bile çalışan telefonlar ve kemerlerinde takip cihazları bulunuyor. Türk madencilerindeyse en teknolojik araç fener. Sonuç ise son 40 yıldan bu yana kadar Almanya’da hayatını kaybeden sadece 3 madenci bulunurken, Türkiye’de ise bu rakam 3 bini geçiyor.

ALMAN MADENCİ

Haberin Devamı

MAAŞ: Ülkedeki madencilerin aylık maaşları 2 bin Euro ila 4 bin Euro (6 bin 12 bin TL) arasında değişiyor.
KASK: Fiber-glass malzemeden yapılan kaskların içinde yer alan koruma kafesi güvenliği en üst seviyeye çıkarıyor. Ayrıca hafif olan bu kaskların içinde yanmaz bir kaplama kullanılıyor.
MASKE: Felaket anlarında madencilerin can simidi olan maskelerde yer alan özel filtreler, karbonmonoksiti süzüyor. Böylece madencilerin nefes alabilmesi sağlanıyor.
FENER: Kasklara monte edilen fenerde az enerji harcayan 5 wattlık LED teknolojisi kullanılıyor. Bu ışıklar gücünü madencilerin kemerlerindeki bataryalardan alıyor.
TULUM: Yangınlara karşı dayanıklı olarak tasarlanan tulumlar, özel bir yağlı kumaştan yapılıyor. Anti statik özelliğe de sahip olan tulumların diz ve dirsek bölgelerinde koruma tamponları bulunuyor.
SAAT: Madencilerin kaç metre derine indiğini gösteriyor. Bazı saatlerdeyse nabız ölçme özelliği de bulunuyor. Fiyatları 400 TL civarında.
KEMER: Madencilerin en hayati donanımları kemerlerinde bulunuyor. Kontrol odası kemerlerin üzerinde bulunan cihazlarla madencileri takip ediyor.
İLETİŞİM: Madenciler kontrol odası ve diğer madencilerle iletişime geçebiliyor. Fiber altyapı sayesinde görüşmeler kesintisiz yapılabiliyor.
BOT: Madencilerin üzerindeki en pahalı giysilerden biri olan botlarda, su geçirmiyor ve kaygan zeminde maksimum tutuş sağlıyor. Bu botların ezilmeye karşı dayanıklılığı da var.

Haberin Devamı

Sonuç:

40 yıl sonra sadece 2013’te 3 madenci hayatını kaybetti.

TÜRK MADENCİ

MAAŞ: Sendikalı olan mandecilerin aylık maaşları 1300 TL’den başlıyor. En yüksek maaş ise 2250 TL.
KASK: Birçok maden ocağında kullanılan kasklar plastik malzemeden yapılıyor. İçinde hiçbir koruma bulunmayan bu kaskların güvenlik seviyesi oldukça düşük.
MASKE: Türkiye’deki madencilerde genellikle karbonmonoksit filtreli maske bulunmuyor.
FENER: Kasklarda yer alan ampullerde akkor teknolojisi kullanıldığı için enerji tüketimi daha fazla ve ömrü daha kısa.
TULUM: Kumaştan dikilen tulumların, yangına karşıla dayanıklılığı bulunmuyor. Bu yüzden madencilere ekstra bir güvenlik sağlamaktan uzak.
SAAT: Türkiye’deki madenciler daha çok 20 TL değerindeki Casio F-91W kullanıyor. Elektronik olan modelin en büyük özelliği ışıklandırması.
KEMER: Türkiye’deki madecilerin kemerlerinde sadece kaskta yer alan fenerin bataryası bulunuyor. Farklı bir cihaz yer almıyor.
İLETİŞİM: İletişim için bir araçları bulunmuyor. Sadece amirlerde bulunan telsizler kullanılabiliyor.
BOT: Türkiye’deki madenciler genellikle bot yerine plastik çizme kullanılıyor. Her ne kadar bu çizmeler su geçirmese de ortopedik özellikte değil.

Haberin Devamı

Sonuç:

Son 40 yıldan beri Türkiye’de 3 binden fazla madenci hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!