Tek çare DNA

Güncelleme Tarihi:

Tek çare DNA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2014 15:06

Maden Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun, şimdilik 284 madencinin canına mal olan Soma faciasıyla ilgili olarak Hürriyet Avrupa'ya yaptığı açıklamada iki yönetim panosuna daha girilemediğini söyledi. Torun, "Bundan sonra çıkarılacaklar yangının içinde kaldılarsa tanınma ihtimalleri çok çok zayıftır. Tek çare DNA" diye konuştu.

Haberin Devamı

KORKARIM ÖLEN SUÇLU OLACAK

"Korkarım bu işin sonunda Ölen kusurlu olacak" diyen Torun, şöyle konuştu: "Savcı 'ifade alacağımız insanların pek çoğu öldü' dedi. Ben şunu anlıyorum. Olayların suçunu oradaki mühendislere yüklenecek. Bu durumda biz itiraz edeceğiz. Gerçek suçlu kimse o ortaya çıksın. Daha kaç kişi vardı madende onu bile bilmiyorlar. Bir çobana koyununu sorsanız kuzusuyla söyler tek tek. Kaç kişiyi nerede çalıştırdığınızın hesabını veremiyorsunuz."

İKİ PANOYA HENÜZ GİRİLEMEDİ

Tahlisiye ekibinin şefleriyle görüştüğünü ifade eden Torun, "Onlar da yönetimin kendilerine verdiği rakamları söylüyor" dedi. Torun, tahlisiye ekibiyle yaptığı görüşmeyi ise şöyle anlattı: "Bana 'Giremedik' dedi. Yani tahlisiye ekiplerinin halen alan taraması yapıp fiilen gördükleri bir durum yok. İki yönetim panosuna daha giremediler. Teknik tabiriyle iki ayak bir baca. Üretim yapılan yerler yani. Orada çalışan sayısı 80 civarındaymış. İdare "yangın başlayınca başka panolara gittiler" diyor. Kesin bilgi yok bunlarla ilgili. Kesin tespit kurtarma ekibinin olay yerine gidip yerinde gözlemiyle olacaktır. Şu anda aldığım bilgiye göre asıl yangının başladığı ortama geldiler. Orayı geçip sonra bakacaklar. 40-50 metre daha ilerledikleri zaman görecekler durumu. Detaylarıyla bakacaklar gözle kontrol edecekler."

Haberin Devamı

BUNDAN SONRASINI DNA TESTİ ÇÖZER

Artık madenden canlı çıkmasının mümkün olmadığını da dile getiren Torun, içerideki naaşlar konusunda ise şunları söyledi: "Yangın hala sürüyor. İki mühendisimiz hala içeride olduğu için dün akşam son çıkarılan cenaze dolayısıyla tahlisiye ekibiyle görüştüm. Son çıkan cenaze tanınmayacak haldeymiş. Çok yanık varmış. Görüştüğüm kişi, 'DNA testiyle ortaya çıkar' dedi. Bundan sonra çıkarılacaklar yangının içinde kaldılarsa tanınma ihtimalleri çok çok zayıftır. Ancak madenci bedenlerinin orada erimesi yok olması kaybolması mümkün değil."

Haberin Devamı

YANMAZ MALZEMELER BİLE YANMIŞ

Tahlisiye ekibinden aldığı bir bilginin ise adeta kanını dondurduğunu belirten Torun, madende kullanılan malzemeler konusunda standartlara uyulmadığı yönündeki iddiasını ise şu şekilde dile getirdi: "Nakliyede kullanılan lastik bir bant da yanmış aldığım bilgilere göre. Onu söndürmüşler. Orada da anormallik var. Yanmaz malzemeden yapılması gerekiyor. Ocaktaki kabloların da yanmaz olması gerekiyor. Kablo erimiş. Bant yanmış. Nereden tutsanız elinizde kalıyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!