Minik arkeologlar iş başında

Güncelleme Tarihi:

Minik arkeologlar iş başında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2014 01:46

İZMİR'in Selçuk İlçesi'ndeki Misket Anaokulu'nda minik arkeologlar yetiştiriliyor. Efes Müzesi ile yapılan işbirliği kapsamında Türkiye'de ilk kez bu yaşlarda arkeoloji eğitimi verilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Selçuk Misket Anaokulu öğrencileri, ilginç metotlarla arkeoloji öğrenerek usta arkeologlara taş çıkartıyor. Öğrencilerinin arkeolojik kazı bile yapmaya başladığını kaydeden Misket Anaokulu Müdürü ve Psikoloji Öğretmeni Sema Köseoğlu, "Efes Müzesi ile el ele vererek anaokulumuzda yeni bir eğitim öğretim şekli başlattık. Önce okulumuzda Arkeoloji Kulübü kurduk. Bu kulübe, velilerin izniyle isteyen öğrencileri üye yaptık. Müzeden iki arkeolog arkadaşımız bize gönüllü olarak destek oluyor. İki yıldır sürdürdüğümüz uygulamadan çocuklarımız da olumlu biçimde yararlanıyor" dedi.

ÇOCUKLAR ANTİK KIYAFET GİYİYOR

5- 6 yaş grubu öğrencilere çizgi filmler aracılığıyla arkeolojinin ne demek olduğunu öğrettiklerini açıklayan Köseoğlu, basit resimlerle insanlık tarihini anlattıklarını belirtti. Efes ve Selçuk'taki ören yerleri masallaştırarak anlattıklarını ifade eden Köseoğlu, "Yaratıcı drama teknikleri ile bu bilgileri çocuklara kurgulatıyoruz. Rulo kağıtlarla üç boyutlu maket çalışmaları yaptırıyoruz. Çocuklara antik kıyafetler giydirerek bu dersleri öyle almalarını sağlıyoruz. Efesin tarihini canlandıran basit oyunlar oynatıyoruz. İlçemizdeki ören yerlerine sık sık geziler düzenliyoruz. Bunun ötesinde, ünlü Artemis Mabedi kenarındaki eski askerlik şubesi bahçesine antik hediyelik eşyaları gömüyoruz. Kazı bölümleri oluşturup kurallara uygun şekilde kazılar yaptırıyoruz. Titizlikle çıkardıkları eserleri bulunca yaşadıkları mutluluk görülmeye değer. Önümüzdeki yıllarda da bu eğitime devam edeceğiz" diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!