Mısır’dan Ermenistan’a kadar taziye mesajı

Güncelleme Tarihi:

Mısır’dan Ermenistan’a kadar taziye mesajı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2014 01:07

Soma maden faciası yürekleri dağlarken dünyadan taziye mesajları gelmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Birçok ülkedeki elçiliklerimizde taziye defterleri açıldı. ABD’deki Türkler, Beyaz Saray önünde mum yakarak ölen madencileri andı. İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth, “Derinden üzüldüm” mesajı yolladı. Uluslararası Af Örgütü ise “İnsanların hayatlarıyla oynanıyor” suçlaması getirdi.

DÜNYA çeşitli yerlerinde Soma’daki maden ocağı faciasında hayatını kaybedenler için anma törenleri düzenlendi. İki gün yas ilan edilen KKTC’de meclis, dün kazada ölenler için saygı duruşuyla açıldı. Meclis Başkanı Sibel Siber, oturum açılışında yaşanan felaketin herkesi acıya boğduğunu belirterek “Yastayız” dedi. KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve Maliye Bakanı Zeren Mungan bugün Soma’da olacak ve kazadan yaralı kurtulanlar ile ölenlerin yakınlarını ziyaret edecek.

Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’nde düzenlenen anma törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Davutoğlu, burada yaptığı açıklamada, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek, “Allah, hiçbir zaman bir daha bayrağımızın yarıya inmesini gerektirecek olaylarla bizi karşı karşıya bırakmasın” dedi.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’nde düzenlenen törende Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abit Şerifov göz yaşlarını tutamadı. Konuşmasını yapmak ve taziyede bulunmak amacıyla kürsüye çıkan Şerifov’un konuşmakta oldukça zorlandı. Şerifov konuşmasının sonunda güçlükle “Allah bir daha Türk milletine benzeri felaketler yaşatmasın” diye dua etti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammet ve beraberindeki milletvekili heyeti, Türkiye Erbil Başkonsolosluğu’na Soma’daki facia dolayısıyla taziye ziyaretinde bulundu. Muhammet, “Bütün partilerden oluşan 20 milletvekili arkadaşımızla acınıza ortak olmaya geldik. Kürdistan Bölgesel Parlamentosu adına size ve bütün Türkiye halkına başsağlığı diliyoruz. Bu acı hepimizindir” dedi.

KRALİÇE’DEN TAZİYE MESAJI

İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderdiği taziye mesajında, “Soma’da can kaybı ve yaralanma haberlerini duymak beni derinden üzdü” dedi.

Geçen temmuzdaki darbe sonrası iki ülkenin büyükelçileri çekildiği için müsteşar düzeyinde temsil edildiğimiz Mısır da taziyelerini sundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Badr Abdülati yaptığı yazılı açıklamada “Mısır, kurbanların ailelerine, Türk devletine ve dost Türk halkına en derin taziyelerini iletiyor” dedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, dün SOMA’daki maden faciasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e başsağlığı mesajı gönderdi.

Beyaz Saray önünde anma

Haberin Devamı

ABD’nin başkenti Washington’da yaşayan Türkler, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden işçileri Beyaz Saray önünde mum yakarak andı. Düşünce kuruluşu Türkiye Siyaset Merkezi’nin sosyal medya üzerinden yaptığı çağrılarla toplanan 50 kişi, akşam saatlerinde Beyaz Saray önünde toplandı. Gruptakilerin bazıları madencilerin kullandığı baretleri takarken, yakılan mumlarla yere “Soma Unutma” yazıldı.

Haberin Devamı

Af Örgütü: İnsanların hayatlarıyla oynuyorlar

Uluslararası Af Örgütü ise maden faciasının nedenleriyle ilgili soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti. Örgütün Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, “Hükümetin, vekiller tarafından son dönemde iş kazalarına yönelik bir soruşturma yapılması çağrılarını reddetmiş olması şoke edici bir durum. İnsanların hayatlarıyla oynuyorlar... Mağdurların akrabaları ve hayatta kalanlar için zararlarının her türlü tazmini sağlanmalı” dedi.

Rum gazetesinden TürkÇE başlık

SOMA faciası dünya basınında manşetlerde:

The Times gazetesi: “Kurtarma ekipleri yüzlerce madenciyi kurtarmak için cehenneme iniyor...”

Rum Politis gazetesi, birinci sayfasından “Acınızı paylaşıyoruz” diye Türkçe başlık attı. Gazete, Soma’daki faciaya 2 tam sayfa ayırdı.

New York Times: “Öfkeli Türkler, mayın kazasının ardından yanıt istiyor. Hükümeti eleştirenler, maden işletmecileriyle samimi bir ilişkiden söz ediyor, zira iki hafta önce hükümet, kömür endüstrisinin güvenlik meselesini görüşmek üzere bir parlamento komisyonu oluşturulması girişimini engelledi.”

El Arabiya English: “Mayın protestosu Erdoğan’ı gizlenmeye zorladı.”

Der Spiegel dergisi: “Başbakan Erdoğan maden kazasını önemsemedi.”

Le Figaro: “Sendikalar, kömür madeninin sahibinin AKP’ye yakınlığını sorguluyor ve AKP’nin seçimlerde yoksul halka dağıttığı kömürlerin bu firmadan geldiğini öne sürüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!