Tüm Türkiye'den Soma eylemleri

Güncelleme Tarihi:

Tüm Türkiyeden Soma eylemleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2014 10:31

Soma faciasını protesto için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısı ile buluşan gruplar Gayrettepe'de toplandı. Gruplar Beşiktaş Fındıklı'daki SGK İl Müdürlüğü'ne yürümek isterken polis önce yürüyüşe izin vermedi. Eylemciler ise TOMA'ların önüne yatarak beklemeye başladı. Ancak daha sonra polis geri çekilerek Mecidiyeköy meydana kadar yürüme izni verdi. Mecidiyeköy'de 8 TOMA'lı barikatın önünde bekleyen gruplar bir basın açıklaması yaparak olay yerinden ayrıldı.

Haberin Devamı

Soma faciasını protesto için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Gayrettepe'de buluşan gruplar, Beşiktaş Fındıklı'da bulunan SGK İl Müdürlüğü'ne yürümek istedi. Ancak önlem alan polis yolu kapatarak grupların yürüyüşüne izin vermedi. TOMA'lar ile önlem alan polis sık sık yürüyüşe izin verilemeyeceğini, ulusal yas gününde yürüyüş yapmanın doğru olmadığı yönünde anonslar yaptı. Yaklaşık 1.5 aylık bekleyişin ardından polis geri çekilerek Mecidiyeköy meydana kadar yürüme izni verdi. Mecidiyeköy'e ulaşan kalabalık burada 8 TOMA ile kurulan barikat ile durduruldu. Barikatın önünde bir süre bekleyen gruplar bir basın açıklaması yaparak olay yerinden ayrıldı.

ZONGULDAK'TA SOMA PROTESTOLARI/FOTOĞRAFLAR

İZMİR'DE POLİS MÜDAHALE ETTİ

İzmir'de, Soma'da yaşanan maden faciasını protesto etmek için toplanan ve yolu trafiğe kapatan gruba, polis müdahale etti. Sendikaların çağrısı üzerine Basmane Meydanı'nda toplanan bazı gruplar, Gazi Bulvarı üzerinden Konak Meydanı'na kadar yürüdü. Konak Meydanı girişinde polisle bir süre görüşen sendika yetkilileri basın açıklaması yapıp dağılacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Tüm Türkiyeden Soma eylemleri


Polisin meydana girişine izin verdiği sırada bazı gruplar, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na çıkarak Alsancak ve Basmane yönünü araç trafiğine kapattı. Polisin uyarılarına rağmen dağılmamakta ısrar edip taş atan gruba basınçlı su ve biber gazıyla müdaha edildi. Bunun üzerine ara sokaklara dağılan gruptan gözaltına alınanlar oldu. Gerginlik sırasında biber gazından etkilenen DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile KESK İzmir Şubeler Platformu dönem sözcüsü Bülent Çuhadar, fenalaşınca ambulansla Eşrefpaşa Hastanesi'ne kaldırıldı.

Tüm Türkiyeden Soma eylemleri

Sendika yöneticileriyle polis yetkilileri arasında yapılan görüşmenin ardından, grubun Konak Meydanı'nda basın açıklaması yapmasına tekrar izin verildi.

Haberin Devamı

İZMİR BÖYLE KARIŞTI/FOTOĞRAFLAR

Tüm Türkiyeden Soma eylemleri

DİSK üyeleri de Ankara'da Çalışma Bakanlığı'nın önünde Soma faciasını protesto ettiler.

Ankara Barosu üyesi avukatlar da Manisa'nın Soma ilçesi'nde meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden işçiler için adliye önünde saygı duruşunda bulundu. Baro yöneticilerinin de arasında bulunduğu avukatlar, saat 12.00'de cübbelerini giyerek, adliye önünde toplandılar. Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, "Acımız büyük. Böyle bir olay Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa yaşanıyor. Ama ne yazık ki 19. yüzyıl mantığıyla bu olaylar açıklanmaya çalışılıyor. Bugün konuşulacak bir gün değil. Konuşmaya mecalimiz yok" dedi.

ANKARA’DA LİSELİLERE MÜDAHALE
KIZILAY meydanında toplanan yaklaşık 100 lise öğrencisi, Soma’daki maden faciasını protesto etti. Hükümet aleyhine sloganlar atan grubu polis önce uyardı. Grup dağılmamakta ısrar edince TOMA’lardan sıkılan suyla müdahale edildi. Eylemcilere daha sonra çevik kuvvet müdahale ederek üç öğrenciyi gözaltına aldı. Bu arada bazı vatandaşlar da polisin gözaltılarına tepki gösterdi. Gözaltındaki gençleri kurtarmak isteyen vatandaşlarla polis arasında tartışma çıktı. (Selahattin SÖNMEZ/ANKARA)

Haberin Devamı

Manisa Barosu ile gerekli görüşmelerin yapıldığını bildiren Aksoy, açılacak davalarda Ankara Barosu avukatlarının da görev alacağını, bunun için gönüllü listesi oluşturulduğunu söyledi.

Tüm Türkiyeden Soma eylemleri

TTK'DA PROTESTO

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden işçileri ve lise öğrencileri, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasını protesto etti. Zonguldak'ta öğrenci ve maden işçilerinden oluşan bir grup, kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde, "Bir avuç kömür için bir ömür verenlere, başımız sağolsun" yazılı pankart açıp "Maden işçisi onurumuzdur" şeklinde slogan attı. Buradan Liman Caddesi'ndeki Maden Şehitleri Anıtı'na kadar yürüyen gruba çevredeki bazı vatandaşlar ve yoldan geçen araç sürücüleri destek verdi.

Haberin Devamı

Amasya'da da madenciler, ocaklara girmeyerek iş bırakma eylemi yaptı.

Soma'da yaşanan maden faciası dolayısıyla Merzifon Yeni Çeltek Maden İşletmesinde dün ocağa girmeyen maden işçileri, iş durdurma eylemini sürdürdü. Ocak ağzında toplanan madenciler, saygı duruşunda bulunup hayatını kaybeden ve kurtarılmaya çalışılan meslektaşları için dua etti. İşçiler adına açıklama yapan Maden-İş Sendikası Amasya Yeni Çeltek Şubesinden Zekeriya Acar, Soma'da ülke tarihinin en büyük facialarından biriyle karşılaşıldığını belirterek, "Bağlı bulunduğumuz konfederasyonumuz ve yönetim kurulumuzun aldığı karar gereği bir hafta süreyle tüm iş yerlerinde yas ilan edilmiş olup, tüm iş yerlerinde bir hafta boyunca üç dakika süreyle iş durdurularak iş cinayetlerinin protesto edilmesine karar verilmiştir" dedi.

Haberin Devamı

ÇAYELİ BAKIR MADENİ İŞÇİLERİ İŞ BIRAKTI

Türkiye’nin en büyük yeraltı metal madeni şirketlerinden Kanadalı. Inmet Mining Corporation (INMET) firmasının işlettiği Çayeli Bakır İşletmeleri’nde çalışan Türkiye Maden İşçileri Sendikası üyesi işçiler, Soma’da hayatını kaybeden maden işçileri için 1 gün iş bırakarak anma programı düzenledi. Türk bayrağının yarıya indirildiği işletmedeki anma programına, yüzlerini kömür siyahına boyayan ilk ve ortaokulu öğrencileri de, ’Yanan kömür değil, yüreklerimiz’ , ’Bir avuç kömür için öldüler’ , ’5 kuruş için canlarından oldular’ pankartlarıyla katıldı. Ama törenine katılan ÇBİ işçileri, yönetici ve mühendislerinin, ’Benimle emniyet hakkında konuş’ yazılı güvenlik yelekleri giymeleri dikkat çekti.

Saygı duruşu ardından Fatih Camii imamı Mahmut Büyükbaş önce Kuran-ı Kerim okudu, ardından katılanlara, olayda hayatını kaybedenler için dua ettirdi. Duaya ÇBİ Genel Müdürü Ian Anderson ile maden çalışanları da eşlik etti.


DİYARBAKIR’DA 5 BİN KİŞİ SOMA İÇİN SGK’YA YÜRÜDÜ

DİYARBAKIR’da, Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasını protesto etmek için büyük çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu binlerce kişi Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne yürüdü. SKG İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasıyla sona eren yürüyüş sırasında öğrencilerin yüzlerini siyaha boyadıkları ve Soma ile ilgili mesajların yer aldıkları pankart ve döviz taşıdıkları görüldü.

Polisin aldığı önlemler ile SGK il Müdürlüğü önüne kadar yürüyen protestocular burada ’Sessiz olmayın, madenciler ağlıyor’, ’Her gün kömür kokardın, bugün ölüm kokuyorsun’, ’Yanan bizdik, kömür sandılar’ başta olmak üzere çeşitli sloganların yazıldığı pankartlar taşıdı. Protesto yürüyüşüne sık sık ’Roboski’den Soma’ya hesap sormaya’, ’Her yer Soma her yer direniş’ sloganları attı.

SORGUN’DA MADENCİLER BİR GÜN İŞ BIRAKTI

Sorgun Yeni Çeltek Havza Madencilik önünde toplanan yaklaşık 130 taşeron maden işçisi, Soma İlçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle iş bırakıp, hayatını kaybeden işçiler için Kuran-ı Kerim okuyup, dua ettiler. Soma Maden A.Ş.’de çalışan maden işçisi kardeşlerini kaybettiklerini belirten Havza Madencilik Maden iş Sendika İşçi Temsilcisi Kerim Bağıran, "Türkiye’nin en büyük maden faciasını yaşadık. Televizyonlarımızın başında oradaki ailelerin ocakları başında eşini, babasını ve yakınlarını nasıl merakla beklediklerini gördük. Evine bir lokma helal ekmek götürebilmek için yer altında ekmek parası çabasını veren ve ne yazık ki bizim burada belki Sorgun’da madenci olduğunu bilmeyen, Soma’da maden kültürünün daha çok olduğu 6 bin 500 çalışanı olan bir işyerinde hala ulaşılamayan arkadaşlarımız var. Biz bunun acısını hep birlikte yaşıyoruz" dedi.

Erzurum Şeker Fabrikası çalışanları, bir günlük iş bırakma eylemine katılarak, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Aziziye ilçesindeki fabrikanın bahçesinde toplanan yaklaşık 100 işçi, olayda hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi.

KOCAELİ, SAKARYA VE DİYARBAKIR...

Kocaeli ve Sakarya'da işçiler, Türk-İş'in çağrısı üzerine hayatını kaybeden maden işçileri için iş bırakma eylemi yaptı. Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi Cemal Yaman, Türkiye'nin dünyada iş kazalarının en fazla meydana geldiği ülke olduğunu, kanunların uygulanmaması veya yetersizliği nedeniyle iş kazalarıyla karşı karşıya olduklarını öne sürdü. Türk-İş'in iş yerlerinde bir hafta yas ilan ettiğini, her gün 3 dakikalık saygı duruşuyla vefat eden işçileri anacaklarını belirten Yaman, "Bütün sosyal etkinliklerimizi bir hafta boyunca kaldırdık. Türk-İş'in almış olduğu karar gereği işe gidilecek ama üretim yapılmayacak" diye konuştu.

Sanayi kenti Kocaeli'de de yüze yakın fabrikada çalışan işçiler, bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Türk-İş Temsilcisi Adnan Uyar, sendikanın örgütlü olduğu iş yerlerinde iş bırakma eylemi başlattıklarını söyledi. Uyar, şöyle devam etti:

"Bu eylemle, işveren ve siyasi iktidarı daha duyarlı hale getirmeyi amaçlıyoruz. İş güvenliği arzu edilen seviyeye gelmezse, daha ciddi eylemler yapabileceğimizin mesajıdır bu. Ciddi olduğumuzu gösteren, 'artık yeter' denilecek bir durumdur. İnşallah bu durumdan herkes mesajını sağlıklı şekilde alır"

Diyarbakır'da, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında yaşamını yitiren işçiler için yürüyüş gerçekleştirildi, bazı iş yerlerinde iş bırakma eylemi yapıldı. Diyarbakır'da DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk-İş'in aldığı karar doğrultusunda yapılan iş bırakma eylemi sonrasında Yenişehir ilçesinde bir araya gelen grup, oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylem sırasında bazı kişilerin yüzlerini siyaha boyayıp, kast taktığı görüldü.

Oturma eyleminin ardından grup, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü binasına kadar yürüdü. Burada grup adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Uğur Yaman, Soma'daki olay nedeniyle emekçiler olarak iki gündür yas içerisinde olduklarını söyledi.

MERSİN'DE 5 BİN KİŞİ TOPLANDI

MERSİN’de bir araya gelen sendikalar, meslek örgütleri ve çevredekiler, Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen ve 282 madencinin ölümüne neden olan kazayı protesto ederek, hükümeti istifaya çağırdı.

Özgür Çocuk Parkı önünde ve İstasyon Meydanı’nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, yürüyüşe geçti. Hastane Caddesi girişinde bir araya gelen eylemciler, ‘Bu bir İş Kazası Değil Cinayet. Öfkeliyiz, Hesap Soruyoruz, İş Bırakıyoruz’ yazılı pankart açarak, 'Hükumet İstifa' 'Kaza Değil Katliam’ ve 'Soma’nın Hesabı Sorulacak’ sloganları attı.

CHP Mersin Milletvekili Prof.Dr. Aytuğ Atıcı ve Akdeniz Belediye Başkanı BDP’li Fazıl Türk’ün de destek verdiği eylemde, Hastane Caddesi’nde bulunan Ak Parti Akdeniz İlçe binasına doğru yürüyen grubun önü, ilçe binasına yaklaşık 100 metre kala kurulan polis barikatı tarafından kesildi. Tertip komitesi üyeleri, polis müdürleri ile bir süre görüştükten sonra, barikat geriye alındı. Polisin çekilmesi ardından KESK Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya, Soma’da yaşanan kazayı katliam olarak nitelendirdi.

Tüm Türkiyeden Soma eylemleri

Bir kadın eylemci ise, TOMA’nın karşısına geçerek, 'TOMA’nla SOMA’yı söndürebilir misin?’ yazılı döviz açtı. Açıklamanın ardından bir süre slogan atarak eyleme devam eden yaklaşık 100 kişilik grup, daha sonra dağıldı.

ADLİYEDE AVUKATLARDAN EYLEM
Çağdaş Hukuçular Derneği (ÇHD) üyesi bir grup avukat Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı içinde Soma'da yaşanan faciada ölen işçiler için anma eylemi gerçekleştirdi.

Adliye içindeki avluda toplanan onlarca avukat , "Soma acımız büyük" yazılı pankart açtı. Alkışlarla ve sloganlarla hükümeti protesto eden grup adına konuşan avukat Ebru Timtik, "Adalet mücadelesinin yeri, adalet ve ekmek kavgasının verildiği heryerdir. Bugün adalet kavgasının yeri Soma'dır. Bugün adalet kavgasının yeri, yerin yüzlerce metre altıdır. Heryerde savaşımız, mücadelemiz sürecek" dedi.
Ardından ölen işçiler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Adliyenin katlarındaki vatandaşlarda eyleme destek vererek alkışladı. Adliye içindeki eylem vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.

Eylemin ardından avukatlar adliyenin C kapısı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan dün Soma'da bulunan ÇHD avukatı Gökmen Yeşil, "Orada konuşmak isteyen herkesi her işçiyi aileyi tek tek dinleyip tek tek müdahale eden susturan baskı altına

alan bir mekanizma işliyordu. Herkese bilgi vermemesi konusunda telkinlerde bulunuyorlardı. Sayıların gerçek rakamlarla verilmesinin bir nedeni de var. Bakan içerde sivil vatandaşların da olduğunu söyledi. Sivil vatandaşlar değil sigortasız çalıştırılan işçiler var içerde" dedi.

ANTALYA'DA TABUTLU EYLEM

Soma’da yaşanan maden faciası sonrası bir günlük iş bırakma eylemi kararı alan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) tarafından Antalya’da protesto yürüyüşü yapıldı. aydın Kanza Parkı’nda bir araya gelen sendika üyeleri ile vatandaşlar, üzerinde madenci baretinin bulunduğu siyah tabut ile yürüyüşe başladı. Madenci bareti takan ve siyah kıyafet giyen vatandaşlar, yakalarına da siyah kurdele astı. Lise öğrencileri, Beşiktaş taraftar grubu ile bazı engelli vatandaşların da katıldığı yürüyüşte, protestocular kazadan sorumlu tuttukları Ak Parti hükümetini attıkları sloganlarla eleştirdi.

Tüm Türkiyeden Soma eylemleri

Cumhuriyet Meydanı’na yaklaşık bir saatte yürüyen 2 bin civarında protestocu daha sonra meydanda maden ocağında hayatını kaybeden işçiler için 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu.


RİZE'DE SAYGI DURUŞU

Rize'nin Çayeli ilçesinde Çayeli Bakır İşletmeleri'nde Soma'da hayatını kaybeden madenciler için anma programı düzenledi. Programda madenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Sivas, Tunceli ve Erzincan'da oturma eylemleri

Sivas'ta KESK üyesi 50 kişilik grup, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü binası önünde toplandı. Grup adına açıklama yapan KESK Sivas Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Önder Doğan, Soma'da yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin acısını paylaştıklarını söyledi. Doğan ve beraberindeki sendika üyeleri, daha sonra, Sivas Devlet Hastanesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Meydanda kurulan çadırın önünde bir süre oturma eylemi yapan sendika üyelerine, bir grup üniversite öğrencisi destek verdi.

Tunceli'de bir günlük iş bırakma eylemi yapan bazı kamu çalışanları ile lise öğrencilerinin aralarında bulunduğu çok sayıda vatandaş, Atatürk Mahallesi'nden Moğultay Mahallesi'ne kadar yürüdü. Tunceli Adliyesi önünde buluşan bir grup avukat da Soma'daki maden faciası nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Erzincan'da ise Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan bir grup, oturma eylemi yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Erzincan Şubesi Başkanı Kemal Irmak, Soma'da yaşamını yitiren işçilerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!