Ders Soma

Güncelleme Tarihi:

Ders Soma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2014 09:34

Soma’daki maden faciası nedeniyle üniversitelerde öğrenciler dersleri boykot etti, rektörler başsağlığı mesajları yayınladı, bahar şenlikleri ve basın toplantıları ertelendi.

Haberin Devamı

Çankırı Karatekin, Galatasaray, Anadolu, Bülent Ecevit, Işık, Yeditepe, Çukurova, Özyeğin, KTÜ, Ankara, İTÜ, İstanbul, Ege, ODTÜ, Boğaziçi, Bahçeşehir, İstanbul Kemerburgaz gibi birçok üniversitede öğrenciler derslere girmeyerek, tepkisini gösterdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde üniversiteliler okulun girişine baret ve karanfil bıraktı. Yeditepe Üniversitesi öğrencileri baretleriyle rektörlük önünde toplandı. Galatasaray Üniversitesi’nde ölenler için, maden işçilerinin resimlerinden oluşan sergi açıldı. Galatasaray Lisesi öğrencileri, “Ne sarı ne kırmızı bugün her yer kömür karası’ yazılı pankart açtı. Şırnak Üniversitesi’ndeki bahar şenlikleri iptal edildi, şehir stadyumunda pilav dağıtıldı. Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde öğrenciler ölen işçiler için hep birlikte dua etti. Bahçeşehir Üniversitesi ise bugün yapacağı ‘BAU International Washington D.C.’ lansmanını ve düzenledikleri MayFest’i erteledi. Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu ise Twitterhesabından yaptığı açıklamada, üniversitelerde yapılacak bahar şenliklerinin iptali için çalışma başlattıklarını ve bütün üniversitelerde şenliklerin iptal edileceğini bildirdi. Koç Üniversitesi, dün akşam yapılması planlanan 20’nci kuruluş yıldönümü konserini yapmadı. Birçok rektör de yayınladıkları mesajlarla Soma’da hayatını kaybeden işçiler için üniversitelerin internet sitelerinde siyah kurdeleli taziye, yaralıların sağlıklarına ve hâlâ kurtarılamayan işçilerin ise bir an önce ailelerine kavuşması dileklerini ilettiler. Siyah kurdeleli mesajlar üniversitelerin sosyal medya hesaplarından da paylaşıldı.

Haberin Devamı

AİLELERE DESTEK

Hacettepe Üniversitesi Yönetim Kurulu, Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer başkanlığında toplanarak, üniversitede görevli uzmanlardan oluşan bir heyetin, Soma’da meydana gelen maden kazasının mağdurlarına psikolojik destek vermek üzere ilçeye gönderilmesine karar verildi. 6 uzmandan oluşan ekip, kazada hayatını kaybeden madencilerin yakınlarıyla görüşerek, büyük acılarıyla başa çıkmaları için yardımcı olmaya çalışacak.
Eğitim-İş Antalya Şubesi üyesi öğretmenler, genel merkezin çağrısıyla Antalya’da derslere siyah kurdele takarak girdi. Öğretmenler, 16 Mayıs Cuma günü ise 1 saatlik derslerini iş cinayetleri konulu eğitime ayıracak ve ardından yine 1 saat derslere girmeyerek iş bırakma eylemi yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ BULUŞMASI İPTAL

17 Mayıs’ta Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’nda yapılması planlanan 7’nci Uluslararası Öğrenci Buluşması’nın final programı da iptal edildi.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda dün yapılması öngörülen Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Ödül Töreni'nin iptal edildiği duyuruldu.

T.C Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Opera ve Konser Şarkıcılığı Bölümü tarafından dün yapılması planlanan ‘Bahar Konseri’ de yapılmayacak. (AA)

Üniversitelerde Soma hareketliliği sürüyor

Soma'da yaşanan maden faciası, öğrenciler tarafından çeşitli kentlerde protesto edildi.
Niğde Üniversitesi öğrencilerinden bir grup, kampüs alanında Soma'daki maden faciasını protesto etti.
Grup, kampüs alanında, "Kaza değil katliam, kader değil cinayet", "Aydınlık için karanlığa inenler ölümsüzdür", "Soma'nın ateşi katilleri yakacak" yazılı dövizlerle yürüdü. Grup adına konuşan Mustafa Sait Ağıl, hayatını kaybeden madencileri unutmayacaklarını, kalplerinde yaşatacaklarını söyledi.
Öğrenciler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin önündeki alana pankart ve dövizlerinin yanı sıra madenci bareti ve kömür parçaları bıraktı.
Bir süre sessiz oturan öğrenciler, dağıldı.

Iğdır'da Atatürk Caddesi'nde toplanan bir grup lise, üniversite ile ortaokul öğrencisi ellerinde döviz ve pankartlarla buradan Haydar Aliyev Parkı'nın girişindeki İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi heykelinin önüne kadar yürüdü.
Burada grup adına açıklama yapan İlyas Soyal, Soma'daki maden faciasını protesto etmek amacıyla bir araya geldiklerini belirterek, sabaha kadar oturma eylemi yapacaklarını söyledi.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde de Rıza Ertuğrul Eryılmaz Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören bir grup öğrenci, yüzlerini siyaha boyayıp, "iş kazası değil, cinayettir", "madenler çökmesin, işçiler ölmesin", "çizmelerimi çıkarayım mı, sedye kirlenmesin" yazılı pankartlar taşıyarak, bir kilometre uzaklıktaki Belediye Meydanı'na kadar yürüdü.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Heykeli önünde Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, oturma eylemi yaptı.
Grup, yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı.

Karabük'te, sosyal medya üzerinden örgütlenerek bir araya gelen lise öğrencileri belediye önünde toplanıp, ölen maden işçileri için saygı duruşunda bulundu.
"Türkiye'de en temiz şey, senin çizmelerin abim", "Gün kömür karası", "Nasılsın diye Sorma" ve "Soma için el ele" yazılı dövizler taşıyan gurup adına basın açıklaması yapan Alptuğ Şayan, hayatlarını kaybeden abileri, amcaları ve kardeşlerini anmak için toplandıklarını söyledi.
Çeşitli sloganlar atan grup, yaklaşık bir saat süren oturma eyleminin ardından dağıldı.
Öte yandan Yenice Anadolu Lisesi öğrencileri de göçük altında mahsur kalan emekçilerin sağ salim ailelerine kavuşması için dua etti.

Muğla’da Ortaca Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan bir grup ise basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Ortaca Temsilcisi Nuri Demir, Soma'da yaşanan olayın iş kazası değil, cinayet olduğunu söyledi.
Grup, açıklamalarının ardından dağıldı. (AA)

Haberin Devamı

Mimar Sinan’lı öğrenciler, Soma’daki maden ocaklarını çiziyorlar.

Ders Soma

Yaşar Üniversitesi öğrencileri, Soma’da yaşananlardan dolayı okulun giriş kapısına siyah kurdele astı.

Ders Soma

Osmaniye’de öğrenciler Soma için yürüdü

Osmaniye’de, sosyal medya üzerinden örgütlenen yaklaşık 200 öğrenci, Manisa’nın Soma İlçesi’nde hayatını kaybeden madenciler için yürüyerek faciayı protesto etti.

Çoğunluğunu lise, dershane ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu kalabalık grup Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Yakalarına siyah kurdele takan ve işçi yeleği giyip baret takan grup daha sonra yürüyüşe geçerek Palalı Süleyman, Dr. Ahmet Alkan, Atatürk ve Dr. Sadık Ahmet Caddesi güzergahını kullanarak şehir merkezini dolaştılar. Grup, yürüyüş sırasında kendilerine destek veren vatandaşların da yakalarına siyah kurdele taktı.

Haberin Devamı

‘Her gün kömür kokardı, bugün ölüm kokuyor’, ‘Sen çizmelerini çıkartma güzel insan biz insanlığımızı giyelim’, ‘Yedirdiğin her lokma temiz, bırak kirlensin sedye’ gibi dövizler taşıyan ve yüzlerini kömür karasına boyayan gençlere, vatandaşlar da yürüyüşe katılarak destek verdi.

Yaklaşık yarım saat süren yürüyüş sonunda yeniden Cumhuriyet Meydanı’na gelen ve burada bir süre oturma eylemi yapan grup, daha sonra Soma faciasında hayatını kaybeden madenciler için dua edip, olaysız dağıldılar.(DHA)

Ortaokul öğrencileri oturma eylemi yaptı

Çanakkale’de bir grup ortaokul öğrencisi, Soma’daki maden faciasında işçi ölümlerini protesto etmek için toplandı. Oturma eylemi yapan öğrenciler, "Soma’daki işçilerin canlarını vermesi üzerine biz de burada oturma eylemi yaparak tepkimizi göstermeye çalışıyoruz. Bizim gibi bilinçli insanların olmasını sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Şinasi ve Figen Bayraktar Ortaokulu’nda bir grup öğrenci, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden faciasında ölen işçileri anmak ve tepkilerini dile getirmek için Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Değişik sınıflardan öğrencilerin arasına katılan Ecrin ve Eren isimli iki küçük çocuğun A4 kağıtlarına yazdığı ‘Dünyada en temiz şey senin çizmelerin’ ve ‘sesiz olun madencilerimiz uyuyor’ yazısı dikkat çekti. Meydanda oturma eylemi yapan öğrenciler, şunları söyledi:

"Soma’daki işçilerin canlarını vermesi üzerine biz de burada oturma eylemi yaparak tepkimizi göstermeye vermeye çalışıyoruz. Bizim gibi bilinçli insanların olmasını sağlamaya çalışıyoruz" dedi. Bir saat boyunca oturma eylemi yapan öğrenciler, ölen işçiler için sonrasında saygı duruşunda bulundu. Sonrasında İstiklal Marşı’nı okuyan öğrenciler, dağıldı.(DHA)

Ders Soma
Boğaziçi öğrencilerinden protesto

Boğaziçi öğrencileri ile Eğitim-Sen, Soma'daki maden kazasını protesto etti.
Boğaziçi Üniversitesi'nin Kuzey Kampüsü'nde toplanan grup, "Kaza değil, katliam" yazılı pankart açarak, "Maden işçisi onurumuzdur" ve "İşçilerin birliği, sermayeyi yenecek" sloganları attı.
Grup, Nispetiye Caddesi üzerinden Levent Lale Sokak'taki maden ocağını işleten Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin binasına yürüdü. Bu sırada çevredeki bazı vatandaşlar alkışlarla bazı sürücüler de korna çalarak, gruba destek verdi.
Bina önünde grup adına yapılan açıklamada, iş kazalarının tedbir alındığında önlenebileceği ancak maliyetleri arttırdığı için önlem alınmadığı belirtildi.
Açıklamada, "İşçiler yeterli güvenlik olmadan yerin altına indiriliyor. İşçilerin hayatı kar payına yok sayılıyor. Bu olay da özelleştirmenin ve taşeronlaşmanın güvensizlik verdiğini gösteriyor. Bu olay dikkate alınarak, Türkiye'de çalışma koşullarında köklü çözümler yapılmalı. Sorumlular hesap verene kadar direnişi sürdüreceğiz" ifadeleri kullanıldı.
Grup, açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yaptı. Bazı göstericiler dağılırken, ellerindeki kömür parçalarını, otobüs duraklarına ve iş yerlerinin kapısına bıraktı. (AA)

İstanbul Aydın Üniversitesi de, Soma’da meydana gelen maden faciası nedeniyle 20-21 ve 22 Mayıs’ta düzenlemeyi planladığı ‘Bahar Şenliği’ni iptal etti.

100 çocuk için burs imkanı

Rize’nin İkizdere İlçesi’nde Ekşioğlu ailelerini bir çatı altında toplayan ve merkezi İstanbul’da bulunan Ekşioğlu Vakfı, Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen faciada hayatını kaybeden veya yaralanan ailelerin tespit edilecek 100 çocuğunun üniversite dahil tüm eğitim masraflarını karşılayacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi, Soma’da yaşanan maden kazasının kendilerini ve ailelerini büyük üzüntüye neden olduğunu belirterek hayatını kaybeden madenci şehitleri rahmetle andıklarını, geride kalan ailelerine de sabır dilediklerini söyledi. Ekşi açıklamada, şöyle dedi:
"Devletimizin seferber olduğu, tüm halkımızı derinden üzen bu elim kazaya duyarsız kalamayız. Sadece acıları paylaşmak yetmez. Ekşioğlu Vakfı olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. İlk etapta Valiliğimiz veya Bakanlığın tespit ettiği 100 öğrencimizin, yüksek öğrenim sonuna kadar tüm eğitim masraflarını karşılamayı taahhüt ediyoruz." (DHA)

Mersin’de oturma eylemi

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) okuyan bir grup Öğrenci, Soma’daki maden faciasında ölen işçiler için oturma eylemi yaptı. Çiftlikköy Kampusu’ndaki merkezi yemekhane önünde toplanan öğrenciler, ‘İş kazası değil iş cinayeti’, ‘Maden işçisi yalnız değildir’, ‘İşçi ölümleri cinayettir’ sloganları attı. Öğrencilere, MEÜ Eğitim-Sen Şube Temsilciliği üyeleri ve öğretim elamanları da destek verdi. Alkışlar ve sloganlar eşliğinde devam eden eylemde üniversiteli iki öğrenci, hayatını kaybeden işçiler üzerine şiir okudu.
Yaklaşık yarım saat süren oturma eyleminin sonunda Soma’da hayatını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduktan sonra öğrenciler açıklaması yaptı.

Öğrencilerden protesto

Zonguldak, Kastamonu ve Bartın’da, Soma’daki maden faciası için protesto yürüyüşleri yapıldı.
Zonguldak’ta Madenci Anıtı önünde toplanan Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri, caddede yolun bir bölümünü ulaşıma kapatarak oturma eylemi yaptı. 200 kişilik grup arasında tıp fakültesi öğrencileri beyaz önlükleriyle, öğrencilerden bazıları da madenci baretleriyle yer aldı. Öğrenciler, baret ve dövizleri yere koyup Soma’da ölen işçiler için saygı duruşunda bulundu. Öğrenciler, daha sonra basın açıklamasıyla faciayla ilgili tepkilerini dile getirdi.
Daha sonra üniversite öğrencileri ve Demokrasi Platformu üyeleri Madenci Anıtı’ndan Liman Caddesi’ndeki Maden Şehitleri Anıtı’na yürüdü. Aralarında daha önce Zonguldak’taki maden kazalarında ölenlerin yakınlarının da bulunduğu yaklaşık 500 kişi, ‘Zonguldak uyuma madenciye sahip çık’, ‘Maden şehitleri onurumuzdur’ sloganları attı. Yürüyüşe katılanların bazıları da madenci fotoğrafı ve ekmek taşıdı. Kalabalık, Maden Şehitleri Anıtı’nda yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı. Üniversite öğrencilerinden basıları ise Madenci Anıtı’na geçerek oturma eylemini sürdürdü.
Ereğli İlçesi’nde Devrim Bulvarı’nda toplanan üniversite öğrencileri de ölen maden işçileri için 3 dakika saygı duruşunda bulundu. Çevredeki vatandaşlar da saygı duruşuna eşlik etti. Öğrenciler, basın açıklamasının ardından Atatürk Anıtı’na geçerek oturma eylemine devam etti.(DHA)

Cumhuriyet Üniversitesi şenlikleri iptal etti

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Manisa’nın Soma İlçesi’nde özel bir şirkete ait kömür ocağında meydana gelen maden faciası nedeniyle hafta başında başlayan 17’inci Gençlik Şölenini iptal etti.
Üniversitenin her yıl düzenlediği gençlik şölenlerinin 17’incisi Manisa’nın Soma İlçesi’nde özel bir şirkete ait kömür ocağında, trafo patlaması sonucu meydana gelen olay nedeniyle iptal edildi. Karara öğrenciler de destek verdi. CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Soma’da madende meydana gelen olayın herkesi çok üzdüğünü belirterek, şöyle dedi:
"Orada yüzlerce işçi kardeşlerimiz vefat etmiş durumda. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağolsun. İnşallah daha fazla üzüleceğimiz bir durum ortaya çıkmaz. Biz de buradaki etkinlikleri ve şenlikleri iptal ettik. Üzüntümüz büyük. Öğrencilerimiz de sağolsun büyük anlayış gösterdiler. Çok olgun karşıladılar. Tepki göstermediler.”

Cumhuriyet Üniversitesi mezunu mühendis de öldü

Ayrıca Manisa’nın Soma ilçesinde hayatını kaybedenlerden biri olan Maden Mühendisi İbrahim Çelik’in 26 Haziran 2011 tarihinde Cumhuriyet Üniversitesi Maden Mühendisliği Fakültesi’nden mezun olduğu ve Soma’ya giderek bu ocakta çalışmaya başladığı öğrenildi. Öte yandan kentte Valilik başta olmak üzere bir çok kurum ve kuruluş ile sivil toplum örgütleri yaşanan facia nedeni ile başsağlığı mesajı yayınladı.(DHA)

Üniversitelilere polis müdahalesi

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasını protesto ederek, bahar şenlikleri için kurulan stantların bulunduğu alana yürümek isteyen gruba, polis müdahale etti.
Üniversite yerleşkesinde toplanan gruptakiler, oturma eylemi yaptıktan sonra yürüyüşe geçti.
Üniversitenin, bahar şenlikleri için stant açtığı alana girmek isteyen öğrencilerle buna izin vermeyen polis ekipleri arasında arbede yaşandı.
Polis ekipleri, yapılan uyarılara rağmen dağılmayan gruptakilere biber gazıyla müdahale etti.
Bir süre sonra tekrar toplanarak oturma eylemi başlatan gruptakiler, yanlarından geçen bir öğrenciye kendilerine tepki gösterdiği iddiasıyla saldırmak istedi.
Çevrede güvenlik önlemi alan polis ekiplerince engellenen eylemciler, tazyikli su ve biber gazıyla yapılan müdahale sonucu dağıldı. (AA)

Liselilerden ‘Soma’ için oturma eylemi

Ağrı’nın Doğubayazıt’ta lise öğrencileri Soma’daki maden faciasında ölen işçiler için oturma eylemi yaptı.
Doğubayazıt Anadolu Lisesi’nden 250 öğrenci, İnsan Hakları Anıtı önünde toplanarak Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşunda bulundu. Avuç içlerine ‘Soma’ yazan, yüzlerini siyaha boyayan gençler, ‘İşçiler ölmesin, madenler çökmesin’ diye slogan attı. ‘Türkiye’de her şey çok pahalı, insan hayatı çok ucuz’ yazılı dövizleri taşıyan liselilerin eylemi 30 dakika sürdü.
11’inci sınıf öğrencilerinden Nazan Öztürk, yaşanan olayla ilgili, şöyle dedi:
"Yaşanan vahşet hepimizi ortak bir noktada buluşturdu. Bizde madencilerin acılarına ortak olmak için oturma eylemi başlattık. Bu bir iş kazası değil cinayet. Buna sessiz kalmak istemiyoruz. Hiçbir ders insan hayatından daha kıymetli değil." (DHA)


Ders Soma
ÜNİVERSİTELER YASTA
Maden faciası nedeniyle bahar şenlikleri iptal edildi

Ders Soma
19 MAYIS KUTLAMALARI İPTAL
Üç günlük milli yas ilan edildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!