Yastayız

Güncelleme Tarihi:

Yastayız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2014 01:17

BAŞBAKANLIK, Soma’daki maden faciası nedeniyle 3 gün süre ile milli yas ilan etti. Bu nedenle tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirildi.

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Soma’da yaşanan facia nedeniyle Türkiye’nin 81 ilinde yapılacak ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde planlanan kutlamaları iptal etti. Televizyon ve radyolar da eğlence içerikli programlar yayınlamayacak. Devletin zirvesi de facia nedeniyle programlarını iptal etti. Çin gezisini ileri bir tarihe erteleyen Cumhurbaşkanı Gül, bugün Soma’ya gidecek. Başbakan Tayyip Erdoğan da Arnavutluk gezisinin ardından cumartesi günü yapacağı Malatya seyahatini ve haftasonu İstanbul’da katılacağı tüm programları iptal etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise ABD’ye yapacağı resmi ziyaretten vazgeçti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yurtiçi programlarının yanı sıra Oxford Union’un münazara programına katılmak üzere İngiltere’ye yapacağı seyahati de iptal etti. Bakanlıklar ve resmi kurumlar dışında Türkiye genelinde özel şirketler de yayınladıkları bildirilerle tüm açılış ve törenlerini iptal ettiklerini duyurdular. Soma’da maden ocağındaki faciada hayatını kaybedenler için Türkiye’nin tüm camilerinde sela okutuldu. Cuma namazından sonra ise vefat edenler için dua edilmesi, cuma hutbesinin de bu konuda olması planlandı.

MAÇLAR DA İPTAL

Soma faciası nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu resmi internet sitesinden “Soma’da yaşanan ve ülkemizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle 14 ve 15 Mayıs tarihinde oynanacak tüm amatör ve profesyonel lig müsabakaları ileri bir tarihe ertelenmiştir. 16, 17, 18 Mayıs 2014 tarihlerinde tüm liglerimizdeki futbol müsabakaları planlandığı şekilde oynanacaktır. Bu müsabakalar öncesi, sırasında ve sonrasında müzik yayını yapılmayacak, hakemlerimiz ve futbolcularımız sahaya siyah bantla çıkacak ve 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulacaktır. UEFA U17 Avrupa Şampiyonası’nda mücadele eden U17 Milli Takımımız 15 Mayıs’taki Malta maçına siyah bantla çıkacaktır” denildi. Devlet Tiyatroları da Soma’da yaşanan maden ocağı faciası nedeniyle, milli yas süresince perdelerini kapatma kararı aldı. AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı da, partili belediyelere gönderdiği bir yazıyla Soma’daki maden faciasıyla ilgili ‘yas’ uyarısında bulundu.

IPTAL

Haberin Devamı

SOMA maden faciasının ardından ülke çapında toplantı, açılış ve konser organizasyonları iptal edildi. İşte facia nedeniyle yapılmayacağı duyurulan etkinlikler:
Tarkan, Kenan Doğulu, Sıla, Demet Akalın, Alper Kul, Gökhan Özen, Emre Aydın, Gülben Ergen, Kerem Görsev, Sümer Ezgü, Can Bonomo ile Gripin, Pinhani, Model ve Yüksek Sadakat grupları da konser ve etkinliklerini iptal etti.
Güzellik yarışması Elidor Miss Turkey 2014’ün finali ertelendi.
Dünyaca ünlü hardrock grubu Aerosmith’in dünkü İstanbul konseri yapılmadı.
Buse Terim ve Volkan Bahçekapılı’nın düğünü ertelendi.
“Ocak Ayının İki Yüzü” filminin Atlas Sineması’ndaki özel gösterimi ertelendi.
14 ve 15 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanan tüm İKSV etkinlikleri iptal edildi.
Türkan Şoray, bugün Doğuş Üniversitesi’nden alacağı Onur Ödülü’nün etkinliğini iptal etti.
16 Mayıs Cuma günü İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmesi planlanan Afro-Cuban All Stars konseri, ileri bir tarihe ertelendi.
Ankara ODTÜ Vişnelik Tesisleri’nde 17 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşmesi planlanan Babylon Soundgarden Festivali iptal edildi.

Haberin Devamı

Meclis’te saygı duruşu

MECLİS, Soma faciasında yaşamını yitiren madencileri sessiz bir hüzünle andı. AK Parti’nin kadın milletvekilleri, ailelerle görüşmek üzere Soma’ya gitti. TBMM’nin bu haftaki çalışma programı ise milli yas nedeniyle iptal edildi. Komisyon çalışmaları ve basın toplantılarının büyük bölümü iptal edilirken, partiler arasında önceden varılan uzlaşma gereği Genel Kurul da sadece yas için toplandı. Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı kısa oturumu açarken “Yaşadığımız acıyı kelimelerle ifade etmek gerçekten zor. Ulus olarak derin ve tarifsiz bir üzüntü içindeyiz” dedi. Bahçekapılı, Soma’da hayatını kaybedenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunun ardından tüm parti ve bağımsız milletvekilleri adına ortak bildiriyi okudu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!