Maden faciası ABD’de birinci haber

Güncelleme Tarihi:

Maden faciası ABD’de birinci haber
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2014 23:20

Soma faciası, Amerikan medyasında da birinci haber olurken, haberler kazadaki muhtemel ihmaller ve CHP’nin konuyla ilgili yakın dönemde verdiği, Soma madenleri için araştırma komisyonu kurulması önergesine vurgu yapıyor. Amerikan Yönetimi de trajedi sonrası Türkiye halkına hem sözlü hem de yazılı olarak taziye dileklerini iletti.

Haberin Devamı

SOMA’da Türkiye’yi yasa boğan maden kazası, ABD’deki haber kanallarındaki programlarda da ilk haber oldu. Soma’da bulunan CNN muhabiri Ivan Watson, CNN’in günlük yayın akışı içinde bütün haber programlarına bağlanarak son durumla ilgili bilgiler verdi. ABC ve NBC gibi televizyon kanalları da web sitelerinde Soma faciasıyla ilgili kapsamlı haberler yayınladı.

CNN’de Watson, maden kazasında artan ölü sayısından bahsederken, son 12 saattir madenden kurtulanlar için atılan sevinç çığlıklarının artık kesildiğini ve kalanlar için ise pek umut kalmadığını söyledi. Watson, ayrıca CHP’nin yakın dönemde bu konuda TBMM’ye sunduğu araştırma komisyonu kurulması önergesinin reddedildiğini hatırlatarak “Bunun olduğuna inanabiliyor musunuz” dedi.

BAKANDAN SÖZLÜ TAZİYE Öte yandan Amerikan Yönetimi de Soma’daki faciayla ilgili hem sözlü hem yazılı taziye mesajları yayınladı. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği toplantıları için ABD’de bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin bir araya geldiği Amerikan Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve Ticaret Temsilcisi Michael Froman, Washington’daki heyetler arası toplantının ardından düzenledikleri basın toplantısında, kazada ölenlerinin yakınlarına başsağlığı dileklerini ilettiler.

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY’DAN YAZILI AÇIKLAMA Daha sonra Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de, elim olayla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Carney açıklamasında şöyle dedi: "Yaklaşık 200 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin de mahsur kaldığı Soma'daki kömür madeni patlamasının sonrası, bugün düşüncelerimiz ve dualarımız Türkiye halkıyla. Amerikan halkı adına, kurbanların ailelerine içten taziyelerimizi sunuyor ve kalan madencilerin güvenli biçimde çıkışlarını en güçlü biçimde diliyoruz. Türkiye, ABD'nin yakın ve kadim bir dostu ve müttefikidir. Gerek olursa Türk Hükümeti’ne yardım etmeye hazırız ve bu trajedi zamanında (Türkiye ile) birlikte durmaya devam edeceğiz."

DIŞİŞLERİ DE YAYINLADI Carney’nin hemen ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da Soma için yine yazılı bir açıklama yaparak şöyle dedi: “ABD, Soma'daki trajik maden kazasında hayatlarını kaybedenlerin aileleri ve dostlarına içten başsağlığı dileklerini sunar. Düşüncelerimiz ve dualarımız bu zorlu zamanda acı çekenlerle birlikte. Devam eden kurtarma çalışmalarının başarılı olmasını ve yaralananların tamamen iyileşmelerini umut ediyoruz. ABD, bu ulusal yas döneminde Türkiye'nin yanında yer almaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!