Dünya da 'derin üzüntü' içinde

Güncelleme Tarihi:

Dünya da derin üzüntü içinde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2014 11:50

Tüm Türkiye'yi yasa boğan Soma'daki maden faciasına dünyadan da tepkiler geliyor. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Soma’daki faciayla ilgili mevkidaşı Abdullah Gül’e taziye mektubu yolladı.

Haberin Devamı

Mektupta Peres, “Manisa’da yaşanan trajik kaza nedeniyle ülkenize benim ve İsrail halkının en derin taziyelerimi iletmek isterim. Masum insanların çalışırken hayatlarını kaybetmesiyle büyük şok içindeyiz. Düşüncelerimiz Türk halkıyla birlikte” dedi.

Türkiye’ye yardım teklifinde de bulunan İsrail Cumhurbaşkanı, mektubunu “Kurbanlar, aileleri, hâlâ madende mahsur kalan işçilerin kurtarılması ve yaralıların tamamen iyileşmesi için dua ediyoruz. Lütfen İsrail halkının ve benim içten sempatimizi kabul edin” diyerek bitirdi.

PAPA DUAYA ÇAĞIRDI
Katolik aleminin dini lideri Papa Françesko bugünkü genel kabulünde Soma'da yaşamını yitiren madenciler için dua çağrısında bulundu. Papa, kendisini dinleyenlere şöyle seslendi:

"Sevgili kardeşlerim, dün Soma'daki madende yaşamını yitiren madenciler ve hala tünellerde sıkışıp kalanlar için hepinizi dua etmeye çağırıyorum. Yaşamını yitirenlere Tanrı'dan rahmet, geride kalan ailelerine sabır diliyorum."

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Türkçe ve İngilizce olarak yazdığı tweet'te "Türkiye Soma faciasından derin üzüntü duyuyorum, tüm ailelere taziyelerimi sunar mağdurlara sabır dilerim" diye yazdı.

Dünya da derin üzüntü içinde

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone de Twitter'dan taziye mesajı yayımladı. Büyükelçi, mesajında şöyle dedi:

"Soma’da meydana gelen maden faciası ile ilgili haberleri büyük bir üzüntü ile takip ediyoruz. Yaralılara acil şifalar dilerim. Mahsur kalan madencilerin sağ salim kurtulmalarını umuyoruz. Gönlümüzün en derin yerinde ve düşüncelerimizdesiniz."

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise yine Twitter'dan "Soma'daki korkunç kazada yaşamını yitiren madencilerin yakınlarına ve Türkiye'ye en derin taziyelerimi iletiyorum" dedi.

Dünya da derin üzüntü içinde

Haberin Devamı

İRAN'DAN TAZİYE
İran da Soma'daki maden kazasından dolayı Türk milleti ve devletine başsağlığı diledi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran milleti ve devleti adına Türk milleti ve devletine başsağlığı dileğinde bulunarak olaydaki yaralılar için acil şifalar temenni edildi. Açıklamada, İran'ın arama kurma çalışmalarına katılmaya ve her türlü yardım hazır olduğunu bildirdi.

RUM LİDERDEN TAZİYE
Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasıyla ilgili başsağlığı mesajı yayınlayan liderlere, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis de katıldı. Anastasiadis’in mesajını Rum hükümet sözcüsü Nikos Hrisodulidis okudu. Açıklamada, “Türk hükümetine ve Türk halkına en derin başsağlığı diliyoruz, kazada ölenlerin ailelerine de en içten sempatilerimizi iletiyoruz” denildi.

Haberin Devamı

ALMANYA CUMHURBAŞKANI GAUCK MESAJ GÖNDERDİ
Türkiye'yi geçen ay ziyaret eden, ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çeken Almanya Cumhurbaşkanı Joahim Gauck, mevkidaşı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi. Gauck mesajında, "Soma’da meydana gelen ve çok sayıda insanın öldüğü feci maden kazasından büyük bir üzüntüyle haberdar oldum.
Vatandaşlarım adına da Size en derin taziyelerimi sunmak istiyorum. Düşüncelerimizle, halen mahsur olan ve hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin ve yakınlarının yanındayız. Bu zor zamanda onlara güç diliyorum. Halen kayıp olan madencilerin sağ kurtulmalarını umut ediyorum" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İNGİLTERE BAŞBAKANI MEKTUP YAZDI
İngiltere Başbakanı David Cameron da, mevkidaşı Başbakan Erdoğan'a taziye mektubu gönderdi. Cameron mektubunda, Soma'daki faciadan etkilenenlere Birleşik Krallık halkının taziyelerini iletti.

İNGİLİZ BAYRAĞI DA YARIYA İNDİ
İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği de Twitter'dan "Türkiye'nin yasını paylaşıyoruz" mesajıyla birlikte Büüyükelçilik bahçesindeki İngiltere bayrağının yarıya indirildiğini gösteren fotoğrafı paylaştı.

Dünya da derin üzüntü içinde

ALMANYA'DAN AÇIKLAMA
Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Eberhard Pohl da yaptığı basın açıklamasında "Büyük bir üzüntüyle maden işçilerinin ölümüyle ilgili haberleri aldım. Bu zor saatlerde kurbanların ailelerinin acısını paylaşıyorum. Madende halen mahsur kalan maden işçileri ve ailelerinin yanındayız. Tüm kalbimle onların kurtarılmasını ümit ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

İLK ARAYAN LİDER PUTİN OLDU
Soma’da yaşanan maden ocağı faciası üzerine yabancı ülke liderlerinden Ankara’yı ilk arayanlardan biri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Sabah saatlerinde can kaybı sayısının kesinleşmesi üzerine sırasıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayan Putin, Türkiye’ye başsağlığı mesajını iletti. Kremlin Sarayı bildirisinde şöyle denildi:

“Başkan Putin Türkiye’de meydana gelen maden ocağı faciası üzerine sırasıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak başsağlığı mesajlarını iletmiştir. Başkan Putin, her iki görüşmede maden ocağında yaşanan ve büyük can kaybına yol açan kazadan büyük üzüntü duyduğunu dile getirmiştir. Hayatını kaybeden madenci yakınlarına sabır, yaralı madencilere ise bir an önce iyileşmeleri dileklerinin iletilmesini rica etmiştir."

RUS MADENCİLERDEN DE BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Sibirya’daki Rus madenci şehri Kemerovo’dan da ayrı bir başsağlığı mesajı geldi. Kemerovo Valisi Aman Tuliyev, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin aracılıyla madenciler arası dayanışmanın önemini belirterek Soma’ya başsağlığı mesajını iletti.

Rusya’da en çok madenin bulunduğu Kemerovo bölgesi Kuzbas ocaklarından Türkiye’ye mesajını iletilen Aman Tuliyev, “Madencilerin yaptığı iş dünyada teknolojinin ilerlemesine rağmen en tehlikeli mesleklerin başında gelmeye devam ediyor. Türkiye’de iki yüzün üzerinde madenci meslektaşımızın ölüm haberini almak bu felaketin bizim başımıza geldiğini saymaktayız. Hayatını kaybeden madenci arkadaşlarımızın yakınlarına ve Türk halkına en içten duygularımızla başsağlığı mesajımızı iletiyoruz" dedi.

Türkiye’de dün yaşanan maden faciasından 100 bininin üzerinde madencinin çalıştığı Rusya için de bir uyarı niteliği taşıdığını da vurgulayan Rus vali Tuliyev, “Bizim Kemerovo bölgesindeki denetim ekiplerine bu sabah üç gün içinde tüm kömür madenlerinin güvenliğini sil baştan teftiş etmeleri emrini verdim. Madenci işçiliği dediğim gibi çok zor bir meslek. Dünyanın herhangi bir yerinden Türkiye’den geldiği gibi acı haber alındığında tüm sektörün morali bozuluyor. Yerin altında çalışan madencilere can güvenliklerinin ilk önem sırasında yer aldığını kanıtlamamız gerekir” açıklamasını yaptı.

AZERBAYCAN'DAN TAZİYE MESAJI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Soma'da hayatını kaybedenler için Türkiye'ye başsağlığı mesajı yayımladı. İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Manisa vilayetindeki kömür madeninde meydana gelen patlama ve sonrasında hayatını kaybedenlerin haberi beni son derece sarstı. Bu faciayla ilgili acınızı paylaşıyor size, hayatını kaybedenlerin ailelerine, yakınlarına ve tüm Türkiye halkına bizzat kendi adıma ve Azerbaycan halkı adına başsağlığı, yaralananlara şifa diliyorum."

VENİZELOS ARADI
Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Dışişleri Batanı Ahmet Davutoğlu’nu telefona arayarak Soma’daki maden faciasi için başsağlığı dileğinde bulundu. Venizelos, Yunanistan’da Soma madenindeki kurtarma çalışmalarına yardım etmeye hazır olduğunu da belirtti.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da ise Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi milletvekilleri, Soma faciası için saygı duruşunda bulundu.

Dünya da derin üzüntü içinde

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!