O konuşmalar barış için yapıldı

Güncelleme Tarihi:

O konuşmalar barış için yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2014 01:46

Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye’ye yönelik operasyonun ayrıntılarının tartışıldığı toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle, Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler hakkında yapılan suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi.

Haberin Devamı

Kararda, internete düşen ses kaydındaki konuşmaların barış için yapıldığı savunuldu. Yerel seçim öncesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in, Suriye sınırları içindeki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik operasyonun ayrıntılarının tartışıldığı toplantıda yapılan konuşmalar internet sitelerinde yayınlanmıştı. Yayınlanan bu ses kaydı üzerine Hüseyin Karababa isimli vatandaş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Orgeneral Güler hakkında ‘İnsanlığa karşı suç, görevi kötüye kullanma, devlete karşı savaşa tahrik etme’den suç duyurusunda bulunmuştu.

HUKUKA AYKIRI DİNLEME

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Serdar Coşkun ise suç duyurusuyla ilgili takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında, Dışişleri Bakanlığı’ndaki toplantının hukuka aykırı dinlendiği, bu dinlemelerin askeri ve siyasi casusluk niteliğinde olduğu ve bu konuda savcılık soruşturmasının devam ettiği belirtildi. Kararda, askeri ve siyasi casusluk maksatlı dinleme kayıtlarının açıklanmasıyla ilgili soruşturma evrakının konuyu yeterince açıklığa kavuşturduğuna, bu nedenle başkaca bir araştırma ve şüphelinin ifadesinin alınmasına gerek duyulmadığına vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

KONUŞMALAR SUÇ DEĞİL

Güler’in toplantıda kullandığı ifadelerin suç olmadığı, yasaların kendisine verdiği yetkiyi kullandığı belirtilen kararda özetle şöyle denildi: “Şikâyet edilen Genelkurmay 2’nci Başkanı Org. Yaşar Güler’in görev tanımı içinde ordunun gerektiğinde harp haline geçmek ve düşmanı sulh yapmaya zorlamak stratejisi geliştirmekde bulunmaktadır. Gizli olan toplantının, hukuka aykırı yöntemlerle dinlendiği, kayıtların açıklandığı, bu konuşmada geçen ifadelerin şüpheli yönünden bir suç oluşturmadığı anlaşılmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!