GeriSeyahat En güzel Maya yemeklerini Merida’da tattım, restoran sahibi Türk çıktı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
En güzel Maya yemeklerini Merida’da tattım, restoran sahibi Türk çıktı

En güzel Maya yemeklerini Merida’da tattım, restoran sahibi Türk çıktı

İstanbullu bankacı Senem Tongar (32), küçük bütçelerle uzun yolculuklara çıkan sırtçantalı bir gezgin.

Gittiği ülkelerde halkın arasına karışmaktan çekinmiyor, Couchsurfing gibi web sitelerinden tanıştığı ailelerde konaklıyor. İzlenimlerini web sitesinde yazıyor. Tongar, Meksika’nın Yucatan Yarımadası’na yaptığı seyahati ve sömürgeci Avrupalıların yeniden şekillendirdiği Maya şehri Merida’yı anlattı.

Ekonomik gezmenin sırrı nedir?
- Ana giderler yol, konaklama, yemek. Önceden uçak bileti alıp bazen ucuz bilete göre yolculuk planlarım. İnternetteki bilet sitelerinde arama kayıtları oluşturuyorum, biletler ucuzlayınca bilgilendiriliyorum. Ödemede kredi kartımdaki milleri kullanıyorum. Örneğin geçen sene 99 Euro’ya Akabe bileti bulunca Ürdün’e gittim. Couchsurfing gibi web sitelerinden bulduğum ailelerin evinde konaklamak yerel hayatı tanıma fırsatı veriyor. Kalabalık gruptaysam daire kiralayıp, bir oda fiyatına birlikte konaklıyor, yemeğimizi pişirebiliyoruz. Turizm bürolarının ücretsiz turlarına katılıyorum. Berlin, Talinn, Kudüs’te iyi rehberlerle karşılaştım. Toplu ulaşım araçlarından, indirimli turist kartlarından yararlanıyorum.

Merdivendeki yılanlar

* Sizi Meksika’ya, Yucatan Yarımadası’na çeken neydi?
- 2011 Nisanı’nda sakura şölenlerini izlemek için Japonya’ya gitmeye hazırlanırken deprem ve Fukuşima faciası oldu. Mexico City’de yaşamış bir arkadaşımın tavsiyesiyle rotamı oluşturdum. Meksika’nın yüzölçümü Türkiye’nin 2,5 katı; seçim yapmakta epeyce zorlandım. Yucatan Yarımadası’ndaki Maya toplumundan kalan muhteşem piramit, tapınak ve şehirler gezimin önemli bölümünü oluşturdu.
* Yucatan’da ne kadar kaldınız, hangi şehirleri gördünüz, en çok hangisinden etkilendiniz?
- Bir haftada Villahermosa, Palenque, Merida, Uxmal, Chichen Itza, Tulum, Playa de la Carmen, Cancun’u gördüm. 2007’de Dünyanın 7 Harikası listesine giren Chichen İtza arkeolojik alanı en etkilendiğim yerdi. Buradaki Kukulkan piramidi, Mayaların astronomi ve matematikte ne kadar ileri olduğunu gösteriyor. Dört cephesinin her birinde 91 basamak var, tepedeki düzlüğü eklediğinizde yılın gün sayısı 365’e ulaşıyorsunuz. Ekinoks sırasında basamaklarda S’ler çizen iki başlı yılan gölgesi beliriyor. Kukulkan ismi bu yılandan geliyor. En etkilendiğim şehir ise Merida’ydı.
* Merida’nın diğer şehirlerden farkı neydi, sizi en çok hangi özellikleri etkiledi?
- “Beyaz Şehir” eyaletin başkenti. Geçmişte T’ho isimli bir Maya şehriymiş. Nüfusun yüzde 60’ı Maya kökenli. Sokaklar küçük, tarihi bir Avrupa şehri gibi. Tarihi Maya kentlerinden sonra sömürge döneminden kalma Fransız, İngiliz, Hollanda mimarisi etkileşimli yapıları görmek şaşırtıcı. Zengin tüccarların köşkleri bunlar. Kamu binaları, meydanlar da etkileşimden nasibini almış. Ana caddesi Paseo del Adelantado Montejo, Paris’teki Champs-Elysees’den esinlenmiş. Katedral ve Hidalgo meydanları, hükümet konağı, Peon Tiyatrosu görülmeye değer.

Tuğlada pişiriyorlar

* Maya yemeklerini tattınız mı?
- Her şehirde Meksika mutfağına ait yemekleri tattım. Yucatan’da sadece Maya yemeklerini tatma fırsatım oldu. Sıcak tuğlada pişirme tekniği sadece Yucatan’da kullanılıyor. Örneğin pollo pibil, muz yaprağına sarılı tavuk ve diğer malzemelerin 3-4 saat pişirilmesiyle hazırlanıyor. Sopa de Lima, misket limonlu, tortillalı, hindi etli bir çorba. Red pazole ise tavuk ve mısırlı, acılı bir çorba. Bölge çikolatanın anavatanı. Mayalar yoğun, aromalı çikolataları seviyor. Sıcak çikolata çok popüler bir içecek. Merida’da yerel mutfağın en iyi örneklerini Chaya Maya’da yedim. Bence bu restoran şehrin cazibelerinden biri. Tavsiyeyle gittim, önünde uzun bir sıra vardı. Neyse ki çok beklemedim. Salonu otantik şekilde dekore edilmiş. Birbirinden leziz Maya yemekleri yedikten sonra hesabımı öderken, kasadaki bey “Türkçe biliyor musunuz” diye sordu. Çok şaşırdım. Muhabbet ilerleyince restoran sahibinin İstanbullu olduğunu öğrendim. 16 yıldır Meksika’da yaşıyormuş. İnsan kuş misali... Vatanından binlerce kilometre uzaktasın ve orada yaşayan bir Türkle muhabbet ediyorsun...
* Meksika size yeni yolculuklar için ilham verdi mi?
- Azteklerin dünyasını daha derinden keşfetme, Güney Amerika’ya gitme isteğimi ateşledi. İhşallah gelecek yıl Güney Amerika turu yapacağım.
* Gideceklere neler önerirsiniz?
- Meksika’ya giden kesinlikle pişman olmaz. Çünkü herkesin tatil zevkine hitap edecek şeyler var. Tek risk kilo alma ihtimali. Yemekler gerçekten çok güzel ve lezzetli.


En sevdiği beş yer
Beyrut, Barcelona, Salvador de Bahia, Cunda, Petra
Seyahatte ne okur
Kitap ve gezi notları
Ne yer, içer
Yerel lezzetler
Nerede kalır
Dostlarında, yerlilerin evlerinde, butik otellerde
Kiminle gider
Çoğunlukla yalnız geziyor
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri
Fotoğraf makinesi, güneş kremi, not defteri, harita, cep telefonu, şarj aleti
Gittiği yerden ne alır
Özgün gıda maddeleri, meyve, içecek, magnet

False