Büyük ‘sit’ tartışması yine başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Büyük ‘sit’ tartışması yine başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2014 01:53

HÜKÜMETİN 2 yıl önce gündeme getirdiği, içindeki bazı düzenlemeler nedeniyle tartışma konusu olan Biyolojik Çeşitlilik Tasarısı, yeniden geliyor.

Haberin Devamı

Tasarı, sit alanlarını yeniden değerlendirmek için yeni bir kurul oluşturuyor. Çevreciler, yeni kurulun bazı alanların “korumasını” kaldıracağı endişesi taşıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise kurulun öğretim üyeleri ve uzmanlardan oluşacağı için sit alanlarının daha iyi korunacağını, uluslararası tanımlara göre yeniden statü verileceğini savunuyor.

TARİH VE DOĞAYA AYRI KURUL

AK Parti, TBMM’nin haziran sonunda gireceği tatil öncesinde, Meclis’te bekleyen Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Tasarısını yasalaştırmayı planlıyor. Tasarı, doğal alanlarla ilgili koruma kararını Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde kurulacak, “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kuruluna” verecek. Bu kurul, daha önce ilan edilen doğal sit alanlarını gözden geçirecek. Bu durum, İkizdere gibi bazı doğal sit alanlarında koruma kararının kaldırılması riskini taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, bundan sonra sadece üzerinde tarihi eser bulunan kültür alanları için karar alabilecek. Tasarı, bir dizi uygulama da başlatıyor. Buna göre, Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Kurulu oluşturulacak. 20 kişilik kurulda, akademisyenler ve sivil toplum örgütleri temsil edilecek. İllerde de, “Mahalli biyolojik çeşitlilik kurulları” oluşturulacak. Bakanlık yetkilileri, sit alanlarına karar verecek kurulun yapısının genişletileceğini, üniversite hocaları ve uzman kişilerin kurula alınacağını belirterek, “Sit kararlarını kaldırmak, yapılaşmaya açmak gibi bir şey kesinlikle yok. Koruma alanlarını kademelendireceğiz. Uluslararası tanımlara göre koruma statüleri getirilecek. İtiraz edenler yanlış biliyor. Koruma daha özenli ve katı olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!