Çok özel çocuğun mutluluğu annesinin gözlerinde saklı

Haberin Devamı

BUGÜN Anneler Günü. Anne olmak çok özel duygu kuşusuz. Ama bir de özel çocuklara annelik edenler var ki onların hakkını ödemek mümkün değil. Engelli çocuklarımızı hayata katmak ve gereksinimlerini kendi başlarına gidermelerine yardımcı olmak amacıyla Ege Artı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kuran Fahriye Tuğcu Gönen, ancak bir kadının tüm dünyayı değiştirmeye yetecek güçlü duyguları sayesinde başarı ve mutluluğa yürünebileceğini söylüyor. Bu amaçla, 12 Mayıs’ta, moda tasarımcısı Büşra Ösen Mesudiyeli ile ‘Kalpten Adımlar’ defilesi düzenleyerek engelsiz kalplere bir adım daha yaklaşmayı hedefliyorlar.

Çok özel çocuğun mutluluğu annesinin gözlerinde saklı

Haberin Devamı

EVLERİNDEN ÇIKIP HAYATA KATILMALI
- Ege Artı Özel Eğitim & Rehabilitasyon Merkezi ne zaman kuruldu? Hangi çocuklarımıza eğitim veriliyor?
- 2010’da özel durumlardaki bireylerin temel ihtiyaçlarını gözeterek tasarlanan iç ve dış mekanda, uzman kadromuzla hizmet vermeye başladık. Amacımız engellilerin evlerinde yaşamdan uzak kalmayıp hayatın içinde mutlu birey olarak yaşamaları. Engelli çocuklarımızın yapamadıklarına değil, başarabildiklerine odaklandık. Bugün ödüllü sporcularımız, sanatçı çocuklarımız var. Ayrıca Ege Üniversitesi ile protokolumuza göre, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Agah Çertuğ ve Çocuk Gelişimi ve Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı Koordinatörü Ebru Kalyoncu bize akademik destek veriyor, 200 öğrenci uygulama yapıyor.
- Hangi alanlarda ve programlarda eğitim veriyorsunuz?
- Farklı alanlar var. Ücretini Milli Eğitim Bakanlığı’nın sağladığı eğitim imkanlarımız, eğitilebilir, öğretilebilir, ağır olabilen zihinsel engelli çocuklarımız ya da serebral palsi, kas hastalığı, spina bifida, omurilik felci, çocuk felci, işitme engelli, konuşma ya da özel öğrenme güçlüğü çeken bedensel engelli bireyler destek eğitim programı, yaygın gelişimsel bozukluk destek eğitim programı yer alıyor. Yaş sınırımız yok. Temel ihtiyaçlar göz önüne alınarak seanslı ‘Bireysel Eğitim’ ya da ‘Grup Eğitimi’ veriyoruz. Çocukların işitme konuşma eğitimi, okuma-yazma çalışmaları, bireysel ihtiyaçlarını kendi kendilerine karşılayabilmeleri, öz bakım becerilerini kazanabilmeleri, davranış ve uyum problemlerinin giderilmesi için uzmanlardan terapi alan her çocuğumuza özel bireysel program hazırlıyoruz. Psikologlarımız da bireysel ve grup aile eğitim çalışmaları ve oyun terapi hizmeti veriyor.

Haberin Devamı

Çok özel çocuğun mutluluğu annesinin gözlerinde saklı

İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZA İŞ
- Birçok farklı proje yapıyorsunuz? Finansman konusundaki güçlükleri nasıl aşmaya çalışıyorsunuz?
- Devletin çocukların bireysel ve grup saatleri dışında yaptığımız tüm kültür-sanat-spor ve yaşama hazırlık beceri programlarını, hazırladığımız projeler ve her zaman yanımızda olan gönüllü destekçilerimizle sağlıyoruz. 2013’de özel eğitime gönül vermiş kişiler tarafından “İzmir Ege Artı Engelli Bireylerin Eğitimi ve Geliştirme Derneği” kuruldu. Derneğimizin hazırladığı Kişisel Gelişim Okulu Projesi ile İzmir Büyük Şehir Belediyesi ile sözleşme imzalayıp gençlerimizin yemek ihtiyaçları belediye tarafından karşılanmaya başladı. Tesco Kipa ise temizlik ve kırtasiye ihtiyaçlarımıza destek veriyor. Folkart A.Ş. ise ulaşım sponsorumuz olarak maddi desteği sağlıyor. ‘Koruyucu Melek’ projemize destek veren gönüllüler sayesinde ekonomik koşullarının yetersizliğinden dolayı eğitim ve sosyal yaşamdan uzak kalan bir çocuğumuz tam zamanlı bir eğitim ve yaşam destek programı alabiliyor. İşitme engelli çocuklarımıza cihaz temini için yürüttüğümüz ‘Yaşamın Sesi’, ekonomik dezavantaja sahip engelli çocuklara ve ailelerine giyecek ve oyuncak desteği sağladığımız ‘Kıyafet ve Oyuncak Yardımı’ projelerimiz de devam ediyor. Gönüllülerin desteğine her zaman ihtiyacımız var.
- Bir de Sessiz Akademi projesi var. Bu nasıl bir proje?
- Sessiz Akademi Projesi, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı ve derneğimiz arasındaki protokolle 14-40 yaş arası işitme engelli gençlerimizi pastacılık eğitimi vererek meslek edindirmeyi amaçlayan bir proje. İzmir Valiliği, E.Ü. Atatürk Sağlık Hizmetleri M.Y.O., İşitme Engelliler Federasyonu, derneğimiz, merkezimiz, ESİGEM işbirliği de sözkonusu. Proje sonrasında işitme engelli gençlerimize ‘Pastacı Çırağı Sertifikası’ verilecek. Bu projeyle engelli gençlerimizin yaşadıkları bireysel yetersizliklerin yaşamlarını geleceklerini planlamalarına engel olmamasını sağlayacağız.

Haberin Devamı

Çok özel çocuğun mutluluğu annesinin gözlerinde saklı


YARIN ‘KALPTEN ADIMLAR DEFİLESİ’ VAR
- Bugün Anneler Günü. Özellikle engelli aileleri ve anneleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
- Anneler herkes için çok özel, ama bizim için daha da özeldir. Özel durumdaki bir çocuk için hayatta mutlu ve güvende hissetmenin yolu annesinin gözlerinde saklı. Bir çocuğun tüm engellere inat başarıya ve mutluluğa doğru yürümesini sağlamak için bize inanan ve en önemlisi bir kadının tüm dünyayı değiştirmeye yetebilecek güçlü duygularına ihtiyacımız var. Bizim annelerimize bunu sağladıkları için yürekten teşekkür ediyorum. Dünyanın en fedakar ve en özel annelerinin yanında olmak ve çocuklarımızın bu uzun güç ama güzel yollarındaki eşsiz katkıları için, ‘En Özel Çocuklarımızdan En Özel Annelerimize Özel Anneler Günü’ kutlama programı hazırladık.
- Kalpten Adımlar nasıl bir etkinlik?
- Yaşamın içinde milyonlarca insan arasında bizi diğerlerinden özel kılan şeyin etrafa saçtığımız ışıltı olduğuna ve bunun zekamız ya da fiziksel özelliklerimizden değil kalbimizden çıktığına, kalplerin engel tanımadığına inandık. Bizimle aynı duyguları paylaşan moda tasarımcısı Büşra Ösen Mesudiyeli, çocuklarımızın yaşama ve doğaya olan duyarlılığından etkilenerek, ‘Geridönüşüm’ temalı tasarımlar hazırladı. Bizim için çok özel hediye oldu. Yarın (12 mayıs pazartesi) Ege Üniversitesi MÖTBE Sahnesi’nde Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon-Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri ile merkezimize devam eden çocuklarımız Büşra Ösen Mesudiyeli’nin tasarladığı kıyafetleri ile ‘Kalpten Adımlar Defilesi’ni gerçekleştirecek. O gün aramızda tüm engellerden uzak parıldayan yıldızlarımızın yanında olan herkese sonsuz teşekkürler.

Haberin Devamı

BÜŞRA ÖSEN MESUDİYELİ

Çok özel çocuğun mutluluğu annesinin gözlerinde saklı

YÜZLERİN GÜLMESİNE KATKIM OLDUYSA NE MUTLU
- Kalpten adımlar projesine katılmanız nasıl gerçekleşti?
- Fahriye’yi uzun zamandir tanıyordum ve yaptığı işleri çok takdir ediyordum. Okula ilk ziyarete gidişimde Fahriye’nin bu olaya bakış açısı o kadar güzel ki... Ayrıca öğrencilerin samimiyetinden ve sevgisinden çok etkilendim. Onlara nasil faydalı olabileceğimi sordum... Bir çok güzel etkinlikleri, projeleri vardı, elimden geldiğince içinde olmak istediğimi belirttim, bir süre sonra da bu proje fikri ortaya çıktığında
düşünmeden kabul ettim.
- Sizin için bu projede yer almak ne ifade ediyor?
- Benim için hayatta esas değerlerimize öncelik vermek ve büyük resmi kaçırmamak adına insanin hem kendine, hem etrafına faydalı olması gerçekten çok önemli. Tabii ki, en önemli şeylerden biri de güven. Güvendiğim bir kuruluşta, vakıf ve ya dernekte madden veya manen elimden geldiğince bir şeyler yapmak, birilerini mutlu edebilmek güzel bir şey. Aslında bunları yaparak insan kendini de mutlu ediyor. Bu projede yüzlerin gülmesine az da olsa faydam olduysa ne mutlu bana...

Yazarın Tüm Yazıları