Kayserispor'un 10 yıllık Süper Lig macerası

Güncelleme Tarihi:

Kayserisporun 10 yıllık Süper Lig macerası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2014 13:08

Spor Toto Süper Lig'in, son yıllarda elde ettiği başarılı sonuçlarla dikkatleri üzerine çeken ekiplerinden Kayserispor, bu sezon futbol kamuoyunun hiç beklemediği kötü performansının ardından bir alt lige düştü.

Haberin Devamı

Derlenen bilgilere göre, 1966 yılında kurulan sarı-kırmızılılar, 1972-1973 sezonunda İkinci Lig Kırmızı Grubu Trabzonspor'un önünde 1 averaj farkla şampiyon tamamlayarak, Birinci Lige yükseldi. Kulüp tarihi boyunca aralıklarla 18 yıl Süper Lig'de mücadele eden Kayserispor, son 10 sene ise aralıksız Türkiye'nin en üst liginde yer alıyordu. Geçtiğimiz sezonu, 5. sırada tamamlayan kadrosunu büyük oranda koruyan ve takviye olarak da Jaja, Nobre ve Sereno gibi kariyerli oyuncuları transfer eden Kayserispor, sezona büyük umutlarla başlamıştı. Güçlü kadro yapısı ve camiasıyla sezon başında Avrupa kupalarına katılma hesapları yapan sarı-kırmızılı ekip, "sakatlıklar, hakem hataları, kart cezaları" gibi gerekçelere sığındığı ikinci yarıda hedefine ulaşamadığı gibi ligde de tutunamadı ve bir alt ligin yolunu tuttu.

Macera isim değişikliğiyle başladı

Kayserispor, 2004-2005 sezonunda Kayseri Erciyesspor ile isim değiştirerek, yeniden Süper Lig'de mücadele etmeye başladı. 2003-2004 sezonunda İkinci Futbol Ligi (A) Kategorisi'nde iki Kayseri takımı Kayserispor ve Kayseri Erciyesspor bir üst lig için mücadele ediyordu. 34. hafta sonunda 66 puanla ligi ikinci bitiren Kayseri Erciyesspor, Süper Lig'e çıkmayla hak kazanırken, 55 puanlı Kayserispor ise ligi altıncı tamamladı. 9 Temmuz 2004 tarihinde yapılan olağanüstü kongrede Kayseri Erciyesspor'un isminin Kayserispor olarak değiştirilmesinin ardından, ligi altıncı sırada bitirerek, Süper Lig'e çıkma başarısı gösteremeyen sarı-kırmızılı ekip, Kayseri Erciyesspor'un yerine Süper Lig'de mücadele etme hakkı kazandı.

İlk 5'e abone oldu

Kayserispor son 10 sezonun 4'ünde ligi beşinci sırada bitirme başarısı gösterdi. İsim değişikliğinin ardından uzun bir aranın ardından 2004-2005 sezonunda Süper Lig'de mücadele eden sarı-kırmızılı ekip, ilk sezonu oldukça sıkıntılı geçirdi. Ligin ilk yarısını son sırada tamamlayan ve ikinci yarıda topladığı puanlarla son anda ligde kalmayı garantileyen Kayserispor, daha sonraki sezonlarda ise oldukça başarılı sonuçlara imza attı. Genellikle üst sıralardan kopmayan sarı-kırmızılı ekip, üst üste üç sezon 2005-2006, 2006-2007, 2007-2008 ile 2012-2013 sezonlarında ligi puan cetvelinin ilk beş sırasında tamamlama başarısı gösterdi. İlk 5 takımın içerisinde yer almadığı sezonlarda da Kayseri temsilcisi çoğunlukla kendisine ilk 6-7 içerisinde yer buldu.

8 farklı teknik direktör

Kayserispor'da, son 10 sezonda 8 farklı teknik direktör görev yaptı. 2004-2005 sezonuna teknik direktör Hüsnü Özkara ile başlayan sarı-kırmızılılar daha sonra sezonu Hikmet Karaman ile tamamladı. Daha sonraki sezonlarda tercih ettiği genç teknik adamlarla başarılı sonuçlara imza atan Kayseri temsilcisinde sırasıyla Ertuğrul Sağlam, Tolunay Kafkas ve Şota Arveladze uzun süre görev aldı. Şota'nın ardından takımı Hırvat teknik adam Robert Prosinecki'ye emanet eden Kayserispor'da Prosinecki, yaklaşık 1 yıl görev yaptı. Bu sezonun devre arasında takımdan ayrılan Hırvat teknik adamın koltuğuna Portekizli Domingos Paciencia oturdu. Sarı-kırmızılı kulüpte sadece 7 maç görevde kalabilen Paciencia'nın ardından takım alt yapı antrenörlerinden Ertuğrul Seçme'ye emanet edildi.

Genç futbolcular yetiştirdi

Kayserispor, son yıllarda genç futbolculara yaptığı yatırımlarla dikkati çekti. Kadrosunda bulunan futbolcuların büyük çoğunluğu 24 yaş ve altında olan sarı-kırmızılı kulüpte teknik ekip, bu futbolculara forma şansı tanıyarak yeteneklerini geliştirmelerine olanak verdi. Genç futbolcuları kadrosuna katarak ön plana çıkan Kayserispor, Spor Toto Süper Lig'de son üç sezonun da en genç takımı unvanını elinde bulunduruyordu.

Yıldız futbolcu fabrikası oldu

Kayserispor, son yıllarda keşfettiği yetenekli genç oyuncuları büyük ücretler karşılığında satmasıyla da isminden söz ettirdi. Sarı-kırmızı kulüp, Mehmet Topuz, Gökhan Ünal, Amrabat, Serdar Kesimal, Hasan Ali Kaldırım ve Salih Dursun gibi birçok oyuncunun bonservisinden büyük miktarlarda para kazandı.

"Kayserispor, gelecek sezon tekrar Süper Lig'e çıkacaktır"

Kayserispor Teknik Sorumlusu Ertuğrul Seçme, büyük şanssızlıklar yaşadıkları bir sezonun ardından Süper Lig'e veda etmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Kayserispor'un büyük bir camia olduğunu kısa sürede toparlanacağını dile getiren Seçme, şöyle devam etti: "Bu sezon çok fazla şanssızlık yaşadık. Hakem hataları, kırmızı kartlar, verilmeyen penaltılar ve goller. Ofsayttan atılan gol, yani kısacası aleyhimize çok büyük hatalar yapıldı. Neticede öyle ya da böyle lige veda ettik. Onurumuzla, lig bitene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kayserispor, gelecek sezon tekrar Süper Lig'e çıkacaktır. Buna inancımız tam. Taraftarımız takımına olan desteği sürdürsün."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!