Merkel ifade verecek

Güncelleme Tarihi:

Merkel ifade verecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2014 16:42

Haberin Devamı

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in Almanya’daki faaliyetlerinin mercek altına alınması için Federal Meclis bünyesinde kurulan komisyon çalışmalarına dün tartışmalarla başladı.

Komisyonda görevli Yeşiller ve Sol Partili politikacılar, NSA skandalını ortaya çıkaran eski CIA ajanı Edward Snowden’ın sığınmacı olarak kaldığı Rusya’dan Almanya’ya getirilmesi ve burada ifadesinin alınması için bastırırken iktidardaki Hıristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlar buna karşı çıktı.

Konuyla ilgili Yeşiller ve Sol Parti bugün bir önerge verdi ve Snowden'la doğrudan görüşülmesine karar verildi. Fakat eski ajanın Almanya'ya davet mi edileceği yoksa kendisiyle video konferans mı yapılacağı netleşmedi.

Muhalefet partileri Snowden’ın Moskova’dan telekonferans yöntemiyle komisyona ifade vermesini sağlıklı bulmadıklarını ifade ediyor. Gerekçesi ise eski ajanın “Rus baskısı altında” rahat konuşamayacak olması.

Haberin Devamı

Hükümet ortakları CDU ve SPD ise Snowden’ın şahit olarak dinlenmesinde “telekonferans yönteminin” yeterli olduğu görüşünde.

SCHRÖDER VE MERKEL ŞAHİT OLARAK DİNLENECEK

Öte yandan komisyonda karara bağlanan bir başka konu ise Almanya’daki NSA dinlemelerinin aydınlatılması için eski başbakanlardan Gerhard Schröder ve Başbakan Angela Merkel’in de “şahit” sıfatıyla komisyona davet edilecek olması.

Bu iki isme ilave olarak Federal Meclis NSA Komisyonu ayrıca eski dışişleri bakanları Joschka Fischer ve Guido Westerwelle ile şimdiki bakan Frank-Walter Steinmeier’in de komisyonda ifade vermesini istiyor.

Bugün saat 10 sularında yeniden toplanacak ve basına kapalı olarak bir araya gelecek komisyon üyeleri, ABD, İngiltere ve diğer bazı ülkelere ait gizli servislerinin Almanya’daki faaliyetlerini ele alacak. Alman istihbaratının bunlara yönelik “karşı istihbarat” çalışmalarını da masaya yatıracak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!