‘Hayalet’in bakım üssü Türkiye

Güncelleme Tarihi:

‘Hayalet’in bakım üssü Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2014 01:00

Türkiye’nin, kendi bölgesindeki F-35 savaş uçağı kullanacak ülkelerin bakım ve modernizasyon merkezi olması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), önceki gün verdiği 2 adet “Hayalet uçak” F-35 alma kararının ardından önemli bir adım daha attı. Edinilen bilgiye göre, Türkiye, kuracağı bir tesis ile bölge ülkelerinin satın aldığı tüm hayalet uçakların bakım ve modernizasyonunun burada yapılmasını sağlayacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulacak tesisin, “motor nihai montaj hattı” ve “depo seviyesi bakım” bölümlerinden oluşmasına kararı verildi.

Türkiye daha önce de Ankara’da konuşlu TAI tesislerinde Pakistan, Ürdün, Mısır ve diğer Ortadoğu ülkelerinin sahip olduğu F-16’ların modernizasyon ve bakım merkezi konumundaydı. Yeni kurulacak tesis de F-35 savaş uçaklarının aynı şekilde bakım merkezi olacak. Türkiye’nin de üretimine büyük katkıda bulunduğu uçaklar, buradan bölge ülkelerdeki hava kuvvetlerine gidecek.

Haberin Devamı

YERLİ FÜZE İÇİN ÇALIŞMA

Türkiye’nin satın alacağı modelde dikine iniş ve kalkış özelliği bulunmuyor. Türkiye’nin sipariş verdiği uçaklara ilk etapta yerli üretim mühimmat ve füzelerin takılması mümkün olmayacak. F-35 savaş uçağının “Block-3F” modelinden sipariş eden SSM, yerli füzelerin entegrasyonu için de bir çalışma yürütecek. Uçak 2018’de Türkiye’ye teslim edildiği zaman sadece ABD ve İngiltere üretimi füzeleri taşıyabiliyor olacak. F-35 savaş uçaklarına TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen yerli seyir füzesi SOM füzesinin entegre edilmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!