Opsiyon Modeli kaldıran tasarı tartışıldı

Güncelleme Tarihi:

Opsiyon Modeli kaldıran tasarı tartışıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2014 16:24

SOSYAL Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Fraksiyonun Berlin Eyalet Grubu 'Çifte vatandaşlık' adı altında toplantı düzenledi.

Haberin Devamı

Berlin'in Kreuzberg semtinde düzenlenen toplantıya SPD Federal Meclis milletvekilleri Cansel Kızıltepe, Fritz Felgentreu ve Uli Grötsch ile Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) Genel Sekreteri Fuat Şengül, Berlin Brandenburg Göç Konseyi üyesi İrfan Kızgın ve Göçmen Ekonomi Birliği üyesi Joel Cruz konuşmacı olarak katıldı.

UZLAŞMA SONUCU

Grötsch ve Felgfentreu, Türk kökenli gençlerin çifte vatandaş olmalarının önünde engel olarak duran Opsiyon Modeli'ni kaldırıp gençlere köken vatandaşlığının yanı sıra Alman vatandaşlığını da almalarına belli şartlar altında olanak tanıyan tasarının bir uzlaşma sonrası ortaya çıktığını anlattı.

Kızıltepe ise SPD'nin çifte vatandaşlığa olanak tanıyan modern bir vatandaşlık yasasından yana olduğunu ancak seçimlerde bekledikleri oranda oy alamadıklarını belirterek “Benim istediğim yasa tasarısı bu değil elbette. Ancak biz parti olarak beklediğimiz oy oranını alamadık. Hükümet ortağıyla varılan anlaşma sonucu bu tasarı ortaya çıktı. Ben şartsız ve koşulsuz bir yasadan yanayım” dedi.

Haberin Devamı

ALMANCA BİLMEYENE

TBB Genel Sekreteri Şengül ise yasanın eksikliklerine dikkat çekti. Tasarının yasallaşması durumunda bürokratik yükün artacağına belirten Şengül “Tasarı Almanya'da doğan ancak üç yaşındayken ayrılıp giden ve 20 yaşında tekrar ülkeye dönen bir kişiye hiç Almanca bilmediği halde vatandaşlık almasına olanak sağlıyor. Öte yandan yıllarca burada yaşayan insanlara ise Alman vatandaşlığı için dil şartı aranıyor. Almanca bilmediği için vatandaşlık verilmiyor. Tasarı bürokratik yük ve eksiklikler içeriyor. Tasarıdaki büyüme veya diploma alma şartının çıkarılması gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!