Ben böyle bir facia görmedim

Güncelleme Tarihi:

Ben böyle bir facia görmedim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2014 01:10

Yunanistan’daki göçmen faciasının ardından insanlık dramı ortaya çıktı. Önceki gün sabaha karşı Sisam Adası’nın 4.5 mil açığında batan Kingstown” adlı motor yatın kabininde kilitli kalıp ölen 22 Afrikalı ölümü birbirine sarılarak beklediği belirlendi. Ters dönen tekneyi çevirmek için dalan Sisamlı dalgıç Yorgo Stancos, “Karşılaştığım manzarayı hayatımın sonuna kadar unutmayacağım” diye konuştu.

Haberin Devamı

- Korku içinde beklemişler: Hürriyet’in ulaştığı Stancos, suya daldığında karşılaştığı görüntüyü şöyle anlattı: “Teknenin kabini kalabalıktı. Cesetler sertleşmişti. Birbirlerine sarılmışlardı. Muhtemelen ölmeden önce korku içinde birbirlerine sarıldılar. Çok trajik figürlerdi. Göçmenlerin yüzlerinde ifade korkunçtu. Denizde boğulmak, insana en fazla acı çektiren ölüm şeklidir. Daha önce de denizden çıkarılan cesetler gördüm ama bu defa manzara bambaşkaydı.”
- Hamile kadın da vardı: Yorgo Stancos, teknenin kabininde 18 kaçak göçmenin bulunduğunu ve aralarında hamile kadınlar ve 5-6 kadar çocuk gördüğünü de söyledi. Yunan sahil korumaya göre “Kingstown” teknesinde yaklaşık 65 kaçak göçmen bulunuyordu. Göçmenlerin 36’sı Yunan ekipleri tarafından sudan çıkarılmıştı. Kurtulanlardan 23’ünün Somalili, dokuzunun Suriyeli, üçünün de Eritreli olduğu açıklandı. Yunan kurtarma ekipleri kayıp 11 kişiyi bulmak için çalışmalarını dün de denizden ve havadan sürdürdü.
- Kaçakçı Türkler yakalandı: Yunan medyasına göre kurtarılanlar arasında, göçmen kaçakçısı 2 Türkiye vatandaşı da bulunuyor. Haberlere göre kurtarılan şüpheliler gözaltına alındı. Ancak bu kişilerin varlığı Yunan makamlarınca henüz doğrulanmadı. 10 metrelik bir motor-yat olan Kingstown’ın kaçak göçmenleri Türkiye’den getirdiği iddia edilmişti.
- Yeni facia engellendi: Sisam yakınlarından dün yeni bir göçmen faciasının eşiğinden dönüldü. Yunan Sahil Güvenlik güçleri, Türk karasuları girerek, batmak üzere olan bir teknedeki 24 kaçak göçmeni kurtardı. Yunan Sahil Güvenlik botu, Türk karasularına girmeden önce Türk makamlarını haberdar etti.
- Sınırdaki duvar öldürüyor: Mültecilerin ölümü Yunanistan’da göçmen politikaları tartışmalarını tekrar alevlendirdi. Ana muhalefet partisi Syriza, kaçak göçmen felaketinin sorumlusunun, Avrupa Birliği’nin Türkiye sınırına duvar örülmesine göz yuman hükümete ait olduğunu öne sürdü. AB, Yunanistan’a geçişlerde kritik olan bir bölgeye 12.5 km’lik tel örgü çektirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!