Kırım uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kırım uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2014 01:40

Memleketi Kırım’a girişi yasaklanan Tatarların lideri Kırımoğlu, Rusya’nın Kırım’da “Böl ve yönet politikası” uygulamaya başladığını savundu.

Haberin Devamı

UKRAYNA’nın başkenti Kiev’de Kırım’daki gelişmelere dair basın toplantısı düzenleyen Kırım Tatarlarının lideri ve Ukrayna parlamentosu milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya’nın Kırım’da ‘Böl ve yönet’ politikası uygulamaya başladığını savundu. Kırımoğlu, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım Tatar halkına verdiği sözlerden ve imzaladığı haklarımızın iade edilmesi yolundaki kararnamesinden eser bile kalmadı. Rusya ile Kırım’daki işgal yönetimi şu anda Kırım Tatar halkına “Böl ve yönet” planını uygulamaya başladı. Benim Kırım’a alınmadığım sınırdaki 3 Mayıs protestosunun ardından pazartesi sabahı Kırım işgal yönetimi savcıları halkımızdan 3 bin kişinin kapısını çalmaya başladı. Suç duyurusunda bulunarak, insanları sorgulanmak için karakollara çağırmaya başladılar. Kırım işgal yönetimi hak ve hukuk arayan Tatar halkını güvenlik güçleriyle korkutmakla kalmıyor. Kırım yarımadasında irili ufaklı tüm Tatar asıllı iş adamlarına “Siz bizimle misiniz? Yoksa Kırım Tatar Meclisi’nin belirlediği çizgiyi mi izleyeceksiniz” uyarılarında bulunuyor” dedi.

SONRA NE OLUR KESTİREMEM

Kırımoğlu, “Kırım Tatarlarının üst yönetim organı sayılan meclisimiz yasadışı ilan edilerek kapatılmak isteniyor. Yerine Rusya’nın işine gelen Tatar yönetimi şekillendirilmek isteniyor. Kırım Başsavcısı Poklonskaya bizim Meclis Başkanı Rıfat Çubarov’u uyarmak için geldiğinde ilk sözleri “Tatar Meclisi yasadışı ilan edilebilir” olmuş. Kırım işgal yönetimi bu kritik adımı atarsa Kırım’da neler yaşanacağını kestirmem çok güç. Son 70 yıl boyunca yaptığımız gibi hakkımızı şiddete başvurmadan aramaya devam edeceğimizi söylüyorum. Meclisimiz kapatılır, halkımız Kırım’dan kovulmak istenirse bu barışçıl tavrı sürdürebileceğimize dair söz de veremiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kırım Savcısı: Tatar Meclisi’ni kapatırız

Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden ve Rusya’ya bağlanma kararı alan Kırım’da savcılık, Rıfat Çubarov başkanlığındaki Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) hakkında soruşturma başlattı. Rusya’nın Kırım’a atadığı başsavcı Natalya Poklonskaya, KTMM binasına gelerek, “Çubarov ve Kırım Tatarlarının eylemlerine son vermemeleri durumunda KTMM’nin kapatılacağı” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Slavyansk’ta çatışma Odessa’ya özel polis

Ukrayna’da Rusya yanlılarının etkisini kırmaya çalışan Kiev hükümeti dün kuşattığı merkezi Rusya yanlılarının elinde olan Slavyansk’a yönelik baskısını artırdı. Slavyansk’ın Semenevka kasabasında hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasında çatışma çıktığı öğrenildi. Ayrılıkçıların sözcüsü Stella Horoşeva, çatışmada çok sayıda ayrılıkçının öldüğünü söyledi fakat sayı vermedi. Öte yandan hükümet, 46 kişinin kundaklama sonucu öldüğü güneydeki liman kenti Odessa’ya özel polis gücü gönderileceğini açıkladı. Önceki gün Odessa’ya gelen Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, kentteki katliamdan olaylara müdahale etmeyen güvenlik güçlerini sorumlu tutmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!