‘Para sayma makinesine ÖTV yok’

Güncelleme Tarihi:

‘Para sayma makinesine ÖTV yok’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2014 01:35

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, “17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu”nda gündeme gelen para sayma makinesi ile ilgili sorulara, “Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununa ekli listelerde yer almayan para sayma makinesi, ÖTV’nin konusuna girmediğinden söz konusu makinelerden özel tüketim vergisi alınmamaktadır” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, bir önergeyle Başbakan Tayyip Erdoğan’a “Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu” kapsamında yapılan aramalarda bulunan para sayma makinesini sordu. Baydar önergesinde, “Para sayma makinası satın almak için herhangi bir bakanlıktan izin alınmakta mıdır? Para sayma makinelerinden Türkiye’de imalatçısı var mıdır? Para sayma makinelerinden ÖTV, KDV veya herhangi bir vergi alınmakta mıdır? 2002-2013 yılları arasında ülkemizde kaç adet yerli ya da ithal para sayma makinası satılmıştır?” sorularını yöneltti.

YÜZDE 18 KDV VAR

Başbakan Erdoğan adına önergeyi yanıtlayan Bakan Şimşek, şunları kaydetti:
“Para sayma makinelerinin tesliminde yüzde 18 oranında KDV uygulanması gerekmektedir. Ayrıca ÖTV Kanunu’nun birinci maddesinde verginin konusuna giren hususlar belirtilmiştir. Anılan maddeye göre, ÖTV Kanununa ekli listelerde yer almayan para sayma makinesi, ÖTV’nin konusuna girmediğinden, söz konusu makinelerden ÖTV alınmamaktadır. Ayrıca sanayi sicil kayıtlarına göre ülkemizde para sayma makineleri imalatçısı olarak sadece Teknosel Ltd. Şti.’nin bulunduğu anlaşılmıştır. İthal edilen para sayma makineleri ise Türk Gümrük Tarife Cetveline göre metal paralan ayıran, sayan/paketleyen makineler ve banknot sayma makineleri şeklinde sınıflandırılmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!