TRT’nin çoksesli müzik kayıtlarını dinlemeliyiz

TRT’nin kuruluşunun 50. Yılındaki arşiv kayıtlarının üç yeni CD’sini daha tanıtacağım.

Haberin Devamı

“TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası” (1) bugün de çalışmalarını sürdürüyor. Repertuvarında yabancı ve Türk bestecilerinin eserleri bulunuyor. Gerek CD’lerin, gerek LP’lerin içinde ve kapağında bilgi verilmesi, dinleyici için yararlı bir kaynak özelliği taşımasını sağlıyor. Şimdiye kadar şeflik yapan kişilerin biyografilerine yer verilmesinin yanı sıra orkestra elemanlarının adlarının verilmesi de emeğe saygı açısından çok doğru bir davranış. Parçaların bestecileri ve icra edenler hakkında da bilgi vermeyi ihmal etmemişler. Orkestra hakkında tanıcı bilgiyi okuyalım: “TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası 1982 yılında kuruldu. Ülkemizin başarılı, seçkin müzisyenlerini bir araya getiren adeta bir ‘Yıldızlar’ topluluğu olan Orkestra, tüm dünyadaki örnekleri gibi ‘Big Band’ yapısındadır. Kurulduğu yıllarda olduğu gibi günümüzde de türünün ilk ve tek örneği olma özelliğini taşıyan Orkestra, caz klasiklerinin yayınlarımız aracılığı ile geniş kitlelere ulaşmasını ve yaygınlaşmasını sağladığı gibi yaylı sazlarda takviye edilerek oluşturulan yapısıyla da ulusal ve evrensel hafif müzik örneklerini başarı ile icra etmektedir. (...) Kuruluşundan 1997 yılına kadar şef Süheyl Denizci ile çalışkan Orkestra, 1977-2011 yılları arasında şef Neşet Ruacan ile çalışmıştır. Orkestra halen şef Kamil Özler ile çalışmalarını sürdürmektedir.”

Haberin Devamı

ÇOKSESLİ KORO ÇALIŞMALARI

ÇOKSESLİ koro çalışmalarının, yalnız yabancı besteleri değil bizim bestelerimizi, türkülerimizi de çoksesli icrayla seslendirmesi, müzik eğitimimiz için önemli bir çalışma yöntemidir. Gerçekten de bildiğim, teksesli icralarını sevdiğim türkülerin çoksesli icraları bana ayrı bir müzik lezzeti vermektedir. İnanıyorum ki dinleyiciler de aynı lezzeti alacaklar... CD’deki Ay Doğar Giresun’dan, Ben Giderim Batum’a, Feraye, Sen Gülsün Ben Bülbülüm (Hasan Uçarsu/Yunus Emre) icralarını özellikle dinlerseniz, koronun çalışmaları konusunda bir fikir edinirsiniz. Müzik dünyasının önemli adları, bugün bu koroyu üst düzeye getirmiştir. TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu (2) Orkestra Şefi Prof. Hikmet Şimşek ve besteci Muammer Sun’un çabalarıyla 1970 yılında kuruldu. Koro ilk çalışmalarına, çoksesli müziğin ülke ölçeğinde yaygınlık kazanması için büyük çabalar gösteren Şef Hikmet Şimşek ile başladı. 1974 yılında Koro’nun yönetiminde Şef Walter Strauss yer aldı. 1985-1987 yılları arasında Şef Bujor Hoinic, 1987 yılında ise Şef Jan Szelepcsenyi koronun şefi olarak görev aldı. Koro çalışmalarını, 1992 yılından bu yana Şef Elnara Kerimova ile sürdürmektedir. Emek veren şeflerin biyografisini kitapçıktan da okuyabilirsiniz. CD’nin sonunda, korodaki soprano, alto, tenor, bas ses rengindeki sanatçıların adları da yer alıyor. Türküleri bir de bu korodan dinleyin.

Haberin Devamı

EMRE ELİVAR CHOPİN ÇALIYOR

TRT’nin iyi sanatçıların stüdyo kayıtlarını yayınlaması, müzikseverler tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor.
İyi piyanist Emre Elivar’ın iki CD’lik Chopin kayıtları, diskoteğimizin seçkin kayıtları arasında yer alacak. CD’nin kapağında, “Doğumunun 200. Yılında Chopin” yazıyor. Bestecilerin yuvarlak anma yıldönümlerinde TRT böyle kayıtlar yaptırmalı, onları CD olarak da bizlere sunmalıdır. Emre Elivar, iyi piyanistlerimizdendir. Yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da tanınır. Emre Elivar piyano öğrenimini, 5 yaşından itibaren Hacettepe Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Bölümü’nde Prof. Kamuran Gündemir ile sürdürdü. Haziran 2011’den beri Arkas Trio’nun üyesi olan Elivar, Berlin’de yaşıyor. Genç yaşlarından itibaren çeşitli uluslararası piyano yarışmalarında kazandığı ödüllerle yeteneğini kanıtlayan Elivar’ın CD’de seslendirdiği parçalar hakkında da detaylı bilgi yer alıyor.

Haberin Devamı

(1) TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası, TRT Arşiv Serisi
(2) TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, TRT Arşiv Serisi
(3) Emre Elivar, ‘Doğumunun 200. Yılında Chopin’, TRT Arşiv Serisi

Yazarın Tüm Yazıları