4 eski bakan tek komisyon

Güncelleme Tarihi:

4 eski bakan tek komisyon
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2014 01:37

17 Aralık sürecinde istifa eden bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’la ilgili soruşturma oturumu bugün Meclis’te yapılacak.

Haberin Devamı

CHP’nin her bir bakan için verdiği 4 önergenin reddedilip AK Parti’nin 4 bakan için verdiği önergenin kabul edilmesi ve tek komisyon kurulması bekleniyor. Komisyonun çalışmalarına cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle ara verecek ve ekim ayında kaldığı yerden devam edecek.

HAKLARINDA yolsuzluk ve rüşvet iddiaları olan 4 eski bakanla ilgili yılan hikâyesine dönen soruşturma oturumu bugün yapılıyor. Yerel seçimler ve eksik önerge nedeniyle 1.5 ay ertelenen soruşturma görüşmeleri için TBMM Genel Kurulu bugün ‘gece mesaisi’ yapacak. Muhalefet, canlı yayın yapılmamasına tepki gösterirken, Genel Kurul’un kapalı devre yayınını, www.tbmm.gov.tr üzerinden canlı izlemek mümkün olacak.

5 ÖNERGE, GECE OYLAMASI

17 Aralık soruşturmasının ardından, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle bakanlıktan istifa eden Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkında Yüce Divan yolunu açacak, 4’ü CHP’ye, 1’i AK Parti’ye ait 5 soruşturma önergesi verildi. AK Parti, ‘yolsuzluk oturumu’ öncesinde, hukukçular ve eski bakanlarıyla bir dizi toplantı yaptı. Başbakanlık’ta yapılan toplantıda konuşmacılar belirlenirken, eski bakanlar da avukatlarıyla savunmalarını hazırladı. CHP ve AK Parti önergelerinde 10’ar dakikadan 20 dakika konuşma süresi olan bakanlar, bu sürenin uzatılmasını istedi.

‘TAM KADRO OLUN’ UYARISI

AK Parti, tüm milletvekillerine uyarı yazısı göndererek, ‘soruşturma oturumuna’ tam kadro katılmaları çağrısında bulundu. Parti yönetimi, aynı gün sabah tüm milletvekilleriyle kahvaltılı toplantı yapacak. Hesaplamaya göre, her bir önergenin görüşülüp, oylanması için en az 10 saat gerekecek. Tartışmalar nedeniyle çalışmaların, gece yarısına sarkacağı hesabı yapılıyor.

KOMİSYON ÜYESİ KRİZİ

AK Parti, CHP’nin her bir bakan için verdiği 4 önergeyi reddettirecek. AK Parti’nin 4 bakan için verdiği önerge kabul edilecek ve tek komisyon kurulması sağlanacak. Asıl tartışma da burada yaşanacak. Muhalefet, iktidarın tek komisyon kurma çabasını sert dille eleştiriyor. AK Parti ise soruşturma komisyonunda görev alacak muhalefet üyeleri için şimdiden ‘tarama’ başlattı. Bu konuda daha önceden görüş belirten üyelerin içtüzük gereği üye olamayacağını ifade eden parti kurmayları, muhalefetin önereceği isimleri tek tek araştıracak.

KOMİSYON KURULACAK

Kurulacak komisyon, mayıs ayının 2’nci yarısında çalışmaya başlayacak. Komisyon, TBMM’nin 1 Temmuz’da tatile girecek olması nedeniyle 4 aylık çalışma süresini tamamlayamayacak. Komisyonunun çalışmalarına cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle ara vermesi ve ekim ayında kaldığı yerden devam etmesi bekleniyor. Komisyon çalışmalarının ardından Yüce Divan’a sevk oylaması gizli yapılacak ve 276 oy gerekecek. Bu oylamada, AK Parti’nin Yüce Divan’a sevk yönünde oy kullanacağı iddia ediliyor. Ancak siyasiler, bu kararın o günkü siyasi atmosfere göre verileceğini belirtiyorlar.

FEZLEKE KRİZİ YAŞANDI

Bakanlarla ilgili soruşturma sürecinde ciddi tartışmalar yaşandı. TBMM’ye gönderilen 4 bakanla ilgili fezlekeler ‘gizlilik’ gerekçesiyle, AK Parti ve TBMM Başkanlığı’nın ortak tavrıyla, muhalefete gösterilmedi. Meclis’in yerel seçim nedeniyle çalışmalarına ara vermesi de önergelerin bir an önce görüşülmesine engel oldu. Ardından, AK Parti’nin verdiği eksik önerge, 2’nci tartışma konusu oldu. İktidar partisinin önergesi, içtüzüğe aykırı olduğu ve bakanlar hakkındaki iddiaları içermediği için TBMM Başkanlığı tarafından iade edildi. AK Parti 2’nci önerge vermek zorunda kaldı. Süreç bu nedenle 2 kez kesintiye uğradı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!