Erdoğan’dan sorunun çözümü için söz aldım

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’dan sorunun çözümü için söz aldım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2014 01:22

Kırım’a girişi önceki gün Rus sınır muhafızları tarafından engellenen Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, telefonla görüştüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan bu problemi çözme sözü aldığını açıkladı.

Haberin Devamı

KIRIM Tatarlarının lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu önceki akşam döndüğü Ukrayna’nın başkenti Kiev’de “Kanal 5” televizyonuna konuştu. Kırımoğlu, “Kırım’a uyduruk bahanelerle alınmadığımı Türkiye hükümetine anlattım. Bunun üzerine Türkiye Başbakanı en kısa sürede Rusya lideri Putin ile temasa geçerek problemi çözmeye çalışacağı sözü verdi. Ben de Türkiye’den verilen bu söz üzerine bölgede geriliminin tırmanmaması ve halkımın başına istenmeyen belalar açılmaması için Kiev’e döndüm. Burada bekliyorum” dedi. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, cuma ve cumartesi günleri olmak üzere vatanı Kırım’a iki kez gitmeye çalışmıştı. İlk seferinde Rusya topraklarına alınmayarak Moskova Havalimanı’ndan geri çevrilen Kırımoğlu, önceki gün de Ukrayna-Kırım karayolu kontrol noktasında durdurulmuştu. Kırımoğlu’nun engellenmesi üzerine Tatarlar, sınır bölgesinde protesto gösterileri düzenlemişti.

Erdoğan’dan sorunun çözümü için söz aldım

Haberin Devamı

Olay başsavcıdan Tatar göstericilere tehdit

Öte yandan verdiği pozlarla son haftalarda ilgi odağı haline gelen KIRIM Başsavcısı Nataliya Poklonskaya, gösteri yapan Tatarları radikal unsur ilan etti. Tatar halkı lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun yarımadaya alınması için binlerce Tatarın cumartesi sınırda eylem ve gösteri düzenlemesini “Radikal unsurların toplum düzenini bozma girişimi” ilan eden Poklonskaya, Rusya Soruşturma Komitesi ile Rusya Federal Güvenlik Servisi’nden (FSB) eylemi düzenleyen kişilerin yakalanması ve cezalandırılmasını talep etti. Kırım televizyonuna çıkarak Kırım-Ukrayna karayolu sınır kapısı Armyansk bölgesinde geçen cumartesi düzenlenen protestolar hakkında suç duyurusunu okuyan Poklonskaya, “Rusya Soruşturma Komitesiyle Federal Güvenlik Servisi’ne iki başvuru yaparak suçluların ortaya çıkartılması ve cezalandırılması talep ediyoruz” dedi. Moskova’nın tek taraflı aldığı kararla, yerel referandum gerekçe gösterilerek, 22 Mart tarihinde Rusya Federasyonu’na bağlanan Kırım’ın Ukrayna’dan kopartılan bu yeni statüsü dünya topluluğu tarafından ilhak sayılarak tanınmıyor.

Haberin Devamı

Kırım Tatarlarının durumu Avrupa Konseyi’ne taşınıyor

TÜRKİYE, Rusya’ya bağlı özerk bölge haline gelen Kırım Tatarlarının durumunu yarın Avrupa Konseyi’ne (AK) taşıyacak. Dönem başkanı Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılacak Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanları toplantısına katılacak olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasından sonra Tatarların karşılaştıkları zorluk ve sıkıntıları bir dosya halinde AK’ye sunacak. Bu arada Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım’a girişinin engellenmesiyle ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayacağını söylese de, Başbakanlık ve Dışişleri kaynakları şu an için bir görüşmenin söz konusu olmadığını belirttiler.

Erdoğan’dan sorunun çözümü için söz aldım
Ukrayna Başbakanı'ndan kendi polisine suçlama

Haberin Devamı

Alman basını: FBI ve CIA Ukrayna’ya bilgi aktarıyor

UKRAYNA ordusunun ülkenin doğusunda Rusya yanlılarının elindeki kentlere yönelik operasyonu sürerken Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild am Sonntag, ABD istihbaratının Kiev’e destek verdiğini yazdı. Gazete Amerikan istihbarat kuruluşları CIA (Merkezi Haberalma Teşkilatı) ve FBI’ın (Federal Soruşturma Bürosu) Rusya yanlısı ayrılıkçılarla olan mücadelesinde Ukrayna hükümetine yardım sağladığını iddia etti. Adını açıklamadığı Alman güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde gazete, ajanların çatışmalara doğrudan katılmadığını, faaliyetlerinin başkent Kiev ile sınırlı kaldığını belirtti. Haberde FBI ajanlarının suçla mücadele konusunda Ukrayna hükümetine destek verdiği bilgisine de yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!