Sezen hayallerimle dalga geçti

Güncelleme Tarihi:

Sezen hayallerimle dalga geçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2014 05:42

Hit şarkıların bestecisi ve söz yazarı Zeki Güner de pek çok meslektaşı gibi “Artık ben de şarkı söyleyeceğim” dedi ve kolları sıvadı. İlk single’ı “Hikaye”yi DMC etiketiyle çıkaran Güner’le hem müzik çalışmalarını hem de Sezen Aksu ve Bengü’ye olan kırgınlıklarını konuştuk.

Haberin Devamı

* Sen şarkılarını mutfakta yazıyormuşsun. Neden güzel bir yatak odası, şöyle loş bir salon değil de mutfak?

- Ben mutfakçıyım. Yeşillikler içinde çok güzel bir mutfağım var. Orkide delisiyim zaten. Sevenlerim de orkide getirir bana. Bir de çok Türk kahvesi içerim şarkı yazarken.

* Fal da baktırıyor musun?

- Baktırıyorum. Kız kardeşim bu konuda çok iyi. Öyle ki, ne kadar telif alacağımı bile söylüyor.

* Şarkı yazarken ritüellerin, kuralların var mı?

- Tek şartım yalnız olmak. Yakınımda kimse olmamalı. Bazen kız arkadaşım “İyi geceler” demek için yanıma geliyor ve ilham denen şey o anda uçup gidiyor...

* Mutlak yalnızlık yani senin sırrın.

- Evet ve bu çok kötü bir şey. Bu yüzden evlenemiyorum mesela. Korkuyorum. Karına “Sen annenin evine git ben bir şarkı yazayım” diyebilir misin?

* Bir şarkı yazmak ne kadar sürüyor?

- Değişiyor. Bazen 5-10 dakikada yazıyorum. Ama mesela “Git”, 7 saatlik bir çalışmanın ürünü.

* O şarkıyı yazdığın kişi gitti mi, duruyor mu?

- Gitti.

* “Git, hevesini al gel” demişsin şarkıda, hevesini alıp gelmedi mi?

- Yok, hevesine doyamadı. Ben tipik bir Türk erkeği olarak, kadına git deyince gidemez diye düşünüp yazdım şarkıyı ama gidebiliyormuş. (Gülüyor)

* Birine “git” dersen niye kalsın ki?

- “Git” dediğine bakma, “Kal” diye yalvarıyor aslında. Oradaki heves, hayata dair bir heves. Çünkü “Belki de boğuldun aşkımdan” diyor.

* “Bensizliği yaşa” diyor belki de...

- Evet. “Sinemaya git, kitap oku, biraz yalnız kal... Benim sana yaptıramadığım ne varsa, benden dolayı ertelediğin ne varsa onları yap” anlamında. Farklı anlaşıldı ama bundan da mutsuz değilim.

* Hevesini alıp gelen bir kadını kabul eder misin?

- Erkeklerin her türlü hevesi aldığı bir yerde kadınlar da almalı... Ben kabul ederdim... Bende adalet iki taraflıdır, tek taraflı değil.

* Yürür mü o ilişki sonrasında sence?

- Koşar bence. (Gülüyor) Özgür bırak, dönerse zaten senindir.

“KENDİNİ FARKLI MI ZANNEDİYORSUN” DEDİ

* Yazdığın şarkı sözlerini ulaştırmak istediğin ilk sanatçı kimdi?


- Tabii ki Sezen Aksu... “Avrupa Yakası”nın bir bölümünde oynamıştı. Levent Üzümcü yakın dostumdur. Ondan şarkı sözlerimi Sezen Aksu’ya ulaştırmasını rica ettim. Sonra “Ne yaptın?” diye sordum, “Hayatım, kadın çok elit. Kimseyle konuşmuyor. Ben veremedim” dedi.

* Sezen aşkın çok mu büyük?


- Ailece bayılırdık ona. Her Sezen konserini ailece en önden izlerdik. Ama bak bir gün ne oldu; yine bir Sezen konserine en öndeyim. Aramızda 3 metre var. Kız kardeşim gaza getirdi, “3’e kadar sayalım ve Sezen diye bağıralım” dedi. Ben bağırdım, Sezen dönüp “Ne var?” dedi. “Bir hikâyem var” dedim, “E gel hadi buraya anlat” dedi.

* Oo çok heyecanlı, ne anlattın sahnede?

- “Size ünlü bir oyuncuyla şarkı sözlerimi yolladım, ‘O çok elit, ulaşamadık’ diye cevap aldım. Asıl merak ettiğim şu; hemen yanımızda şarkı söylüyorsunuz ama bu kadar yakınken nasıl bu kadar uzak oluyorsunuz bize?” dedim. Bir alkış koptu, görmen lazımdı. Galiba bu herkesin merak ettiği bir konuydu.

* Sezen Aksu ne dedi peki bu sözlerin üzerine?


- Hayatımın cümlesini kurdu bana orada. “Zekiciğim bu ülkede herkes söz yazıyor, kendini farklı mı zannediyorsun?” dedi. O sırada Ozan Doğulu da şöyle bir el hareketi yaptı, “Alıyor muyuz kulise?” diye. Sezen “Hayır” dedi. Yerime döndüm ve o an dedim ki “Sezen Aksu da olsa kimse benim hayallerimle dalga geçemez. Çünkü hayal çok önemli bir şey. O alana kimse girmemeli.”

* Ne yaptın sonra?

- Eve gider gitmez yaptığım ilk şey, Işın Karaca’nın resmi sitesine yazı yazmak oldu.

* Neden Işın Karaca?

- Çünkü iki albümdür Sezen Aksu’yla çalışmıyordu.

* Çok kinlenmişsin...

- Işın’a dedim ki; “Sizi takip ediyorum, iki albümdür Sezen Aksu’yla çalışmıyorsunuz. Ben de böyle böyle bir şey yaşadım.” Işın da bana şöyle bir cümle kurdu; “Bir gün onu anlayacaksın ve sana söz veriyorum, kalbin onunki kadar genişleyecek.” Işın’a üç yılda 5 bin söz yolladım. Bıktı artık benden. Üç yıl sonra telefon numarasını verdi. “Temmuz ayında gelmeni istiyorum, beste yaptık, söz yazman lazım” dedi. Gittim, yazdım. Ve önüme ilk telifimi koydu.

* Siftahı yaptın...

- Aynen ama çok üzüldüm parayı koyunca önüme. “Kelimeler satılık mı?” dedim. Bana “Sen çok büyük bir adam olacaksın. Çünkü herkes bunu para için yapıyor. Para almıyorsan, o zaman bu parayla sana buradan ev tutalım” dedi. 25 yaşında bütün köprüleri yakıp geldim İstanbul’a...

Haberin Devamı


BENGÜ BENİ ÇOK KIRDI, ONA BİR DAHA ŞARKI VERMEM

Haberin Devamı

* Sezen Aksu’yla sonradan konuştun mu hiç?

- Hiç konuşmadım.

* Gidiyor musun Sezen Aksu konserlerine?

- Ondan sonra hiç gitmedim...

* Bir gün karşılaşırsanız ilk cümlen ne olacak?


- “İyi ki varsın!” Ben onun, onsuz başaran tek öğrencisiyim herhalde. Çok şükür bütün şarkılarım yıllara meydan okumaya başladı. Artık bu konuda mütevazı olmayacağım. Benimle birlikte çıkmış hiçbir bestecinin üç yıl önceki şarkısı çalmıyor.

* Sektörde sorun yaşadığın kişiler var mı?

- Bir kişiyle; Bengü’yle kötüyüm. Onunla da kötü kalacağım herhalde. Küsüz ve bir daha ona şarkı vermeyeceğim. Çok kırdı beni.

* Niye? Bengü de hiç kimseyi kıracak bir kız değildir aslında.

- Ben de onun hayreti içindeyim. Bengü, “Hikaye”nin son nakaratını söyleyecekti ama son anda vazgeçti. “No name bir şarkıcısın” triplerine girdi karşımda. Ben hiç öyle hayal etmemiştim. Ben o kadar şarkı yazdım ona, bunu hak etmemiştim. Daha sonra beni Twitter’dan, WhatsApp’tan da engelledi. Engelledi ama iki hafta sonra benim şarkımı söyleyecek. Samsun Demir bile bana “Üzüm 140 bin satmış bir albüm, sana çok şey borçluyuz” demişken, şarkıcı olunca yaşadıklarım beni üzdü.

* Şarkıcı olmanı istemiyorlar mı sence?

- Bence istemiyorlar. Mesela beste verdiğim hiçbir arkadaşım benimle düet yapmadı. Hiçbiri. Ferhat Göçer “Düet kotamı doldurdum” dedi, Ziynet Sali “Bunu yapamam, sen kendin yapmalısın” dedi, Bengü yapacaktı son anda vazgeçti...

* Daha bir hırslandırıyor mu bu durum seni?


- Yok, öyle hırsları olan biri değilim. Ama çok üzüldüm. Üç gün eve kapattım kendimi. Neyi yanlış yaptığımı sorguladım. Sonra ortada bir yanlış olmadığını, insanlara zorla hiçbir şey yaptıramayacağımı fark ettim ve “yola devam” dedim.

Haberin Devamı

BESTECİDEN ŞARKICI OLMAZ DİYORLAR

* Şarkı söylemeye başladığın için eleştiri aldın mı?

- Geçenlerde sert bir eleştiri aldım Soner Sarıkabadayı üzerinden. “O da yaptı, ne gerek vardı? Bunu yapmak zorunda mısınız?” dediler. Sinan Akçıl, Fettah Can da şarkı söylemeye başladı. Bir ben kalmıştım söylemeyen. Ben de söyleyeyim dedim. Benim günahım ne yani?

* Önyargılar işte!

- Eskiden “Mankenden şarkıcı olmaz” diyorlardı. Bu ülke 20 yıldır Demet Akalın dinliyor. Keşke hepimiz onun gibi olsak ve o önyargıyı yıksak. Şimdi “Besteciden şarkıcı olmaz” diyorlar. Söz yazıyorum, beste yapıyorum,
ben de söyleyeceğim diyorum ve inan en iddiasız şarkıyla çıktım. “Git”le de çıkabilirdim, “Yaralı”yla da çıkabilirdim...

Haberin Devamı

* Gelecek planların arasında neler var?

- ENBE Orkestrası şarkımı çalacak. Eylülde bir single daha yapacağım. Şubatta da bir albüm hayalim var...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!