Dava yok

Güncelleme Tarihi:

Dava yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2014 02:17

İşadamları Ali Ağaoğlu, Nazif Zorlu, Mehmet Ali Aydınlar, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ve eski Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da aralarında bulunduğu 60 kişi hakkında 20 ayrı suçtan yürütülen TOKİ soruşturması delil yetersizliği yüzünden kapatıldı.

Haberin Devamı

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Aralık’taki ‘Büyük Rüşvet Operasyonu’nun 3 ayağından biri olan TOKİ soruşturmasını tamamladı. Başsavcılık, işadamları Ali Ağaoğlu, Nazif Zorlu, Mehmet Ali Aydınlar, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ve eski Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da aralarında bulunduğu 60 kişi hakkında ‘yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle’ dava açılmamasına karar verdi. 20 suçlamanın tek tek ele alındığı takipsizlik kararında iletişim tespit kararının hukuka uygun olmadığı belirtildi. Kararda, “Aksi halde dağdaki çobanın dahi telefonlarının dinlendiği paranoyasıyla yaşadığı bir toplum yaratırız ki şu an ülkemizde ortaya çıkan durum aşağı yukarı budur. İnsanların haberleşme özgürlüğünden söz edemeyecekleri bir ortamı yaratmak, temel hakların korunmasında tavizsiz üzerine düşeni yapmak zorunda olan bir hukuk devletinde kabul edilebilecek bir durum değildir” denildi.

Haberin Devamı

E-MAİL'İ İLE İHBAR

Büyük Rüşvet Operasyonu’nun ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda yapılan değişikliklerle soruşturmayı yürüten savcılardan alınan dosya, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner’e verilmişti. Soruşturmayı tamamlayan Savcı Aydıner, verdiği takipsizlik kararında, soruşturmanın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü’ne 18 Eylül 2012’de gönderilen elektronik posta ihbarıyla başladığını belirtti. Soruşturma kapsamında Ali Ağaoğlu’nun da arasında bulunduğu 4 kişi hakkında örgütlü bir yapı oldukları gerekçesiyle iletişim tespitinin yapılabilmesi için Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapılan başvurunun makul şüphe oluşmadığı gerekçesiyle reddedildiği, yapılan itirazın da reddedildiği hatırlatıldı.

HUKUKA UYGUN DEĞİL

Takipsizlik kararında şu ifadeler yer aldı: “Esasen bu ret kararından sonra yeni deliller elde edilmeden tekrar talepte bulunulması yasal olarak mümkün olmadığı halde yeni delil elde edilmeden birkaç gün sonra yeniden bir başka Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak talepte bulunmak suretiyle iletişimin tespitine dair karar alınması yoluna gidilmiştir. Dolayısıyla soruşturmanın başlangıcında verilen iletişimin tespiti kararı hukuka uygun değildir. Bu kararın hâkim tarafından verilmiş olması kanun koyucunun aradığı hukuki ve fiili şartların gerçekleştiğine dair kesin karine sayılamaz. Ceza yargılamasında maddi gerçeğe ulaşmak amacıyla sınırsız hukuk kurallarına aykırı ve sanık haklarını hiçe sayan yöntemler izlenemez. Çünkü bu deliller hukuka aykırı delil olarak nitelendirilirler. Hukuka aykırı olarak elde edilen deliller hukuka uygunluğun baştan sona süreceği ceza yargılamasında kullanılamazlar ve esas alınamazlar.”
İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasını düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135’inci maddesinde 6 Mart 2014’te değişiklik yapıldığı, soruşturmanın ise bu tarihten önce başlatıldığı hatırlatılan takipsizlik kararında bu konuya ilişkin Anayasa maddeleri ve Yargıtay kararlarına da yer verildi. Önleme dinlemesiyle adli amaçlı dinlemeyi birbirinden ayırmak gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

TOKİ DOSYASI KAPANDI

17-25 ARALIK SAVCILARINA SORUŞTURMA

HSYK 3. Dairesi, 17-25 Aralık Operasyonları’nı yürüten savcılar ile operasyondaki şüphelilerin mal varlıklarına el konulması kararı veren hakim hakkında soruşturma açılması kararı verdi. HSYK 3. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve hakim Süleyman Karaçöl hakkındaki ihbar ve şikayetler nedeniyle inceleme yapılmasına karar vermiş ve inceleme kararı izin için Adalet Bakanlığı’na gönderilmişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın inceleme iznine onay vermesinin ardından kurul müfettişlerinin başlattığı çalışma tamamlandı. HSYK 3. Dairesi, müfettiş raporu doğrultusunda, 4 kişi hakkında soruşturma açılmasına oy çokluğuyla karar verdi. Daire üyeleri Ahmet Kaya, Bülent Çiçekli ve Resul Yıldırım soruşturma açılmaması yönünde oy kullandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu şüpheli sıfatıyla ifade vermeye çağıran İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir hakkında da HSYK’da dosya açıldı.HSYK 3. Dairesi iddiaları ele alarak Savcı Demir hakkında inceleme yapılıp yapılmayacağına karar verecek.

Haberin Devamı

AKP’LİLER AKLASA BİLE HESAP VERİLİR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, 4 eski bakan hakkındaki fezlekelere ilişkin "AKP’li vekillerin kaldırdığı ellerle aklansalar bile eninde sonunda tecelli edecek olan adaletle bu hesap verilir" değerlendirmesini yaptı. Adan yaptığı yazılı açıklamada, 4 eski bakanın fezlekelerinin 5 Mayıs’ta TBMM gündemine getirileceğini belirterek, bu günün Meclis TV'nin yayın yapmadığı bir tarih olduğu için seçildiğini öne sürdü. Adan "Bu mesele, karambole getirilerek çözülemez, aydınlatılamaz. Milletin emanetine mevkisi makamı ne olursa olsun, her kim ihanet ederse bunun hesabını verir" dedi.

İKTİDAR DEĞİŞİNCE YARGILAMA YAPILIR

Haberin Devamı

17 ARALIK Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu’nun ayaklarından TOKİ soruşturmasında verilen takipsizlik kararına da MHP’den tepki geldi. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Meclis’teki basın toplantısında “Bu iktidarın şu anda 17 Aralık soruşturmasıyla ilgili yapacağı bütün yargılamalar yönlendirilmiş yargılamalardır. İktidar değiştiğinde bu olaylarla ilgili mutlaka yeniden yargılama yoluna gidilecektir” dedi. 1 Mayıs’ta Taksim’in kapatılmasını da eleştiren Yeniçeri “İktidarın takındığı yasakçı tavır, AKP’nin ‘Gezi Sendromu’nu üzerinden atamadığını göstermektedir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!