3 dönem devam kararıyla Köşk mesajı

Güncelleme Tarihi:

3 dönem devam kararıyla Köşk mesajı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2014 02:17

Başbakan Tayyip Erdoğan, partisindeki 3 dönem kuralıyla ve seçim sistemi değişikliği ilgili kararını, partisinin dünkü MKYK toplantısında netleştirdi. Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, 5 saat süren toplantının ardından, 3 dönem kuralının korunacağının, seçimlere de mevcut yüzde 10 barajlı sistemle gidilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı. AK Parti’nin dün MKYK’sında aldığı 3 dönem kuralıyla ilgili devam kararı ile 70 milletvekili 2015 seçimlerinde aday olamayacak.

Haberin Devamı

3 dönem kuralının devam edeceği kararı, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kafasını netleştirdiği yorumlarına yol açtı. Kulislerde, “Aksi olsa, bir sonraki seçimlerde 3 dönem kuralı nedeniyle bir dönem ara vermek zorunda kalacaktı” değerlendirmesi yapıldı. Toplantıda, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Bu kuralı biz getirdik, yine biz değiştirebiliriz, bunun için kongreye de ihtiyaç yok” derken, bazı parti ve grup yöneticilerinden de 3 dönem kuralının kaldırılması yönünde görüşler geldi. Ancak Erdoğan, 3 dönem milletvekilliği yapanların bir dönem ara vermek zorunda olmasına ilişkin kuralın devam edeceğini söylerken, buna gerekçe olarak da örgüt yöneticileri ve delegelerin ağırlıklı olarak “sürsün” yönünde görüş bildirmelerini gösterdi. Milletvekillerinden ise “kalksın” görüşü gelmişti.

Haberin Devamı

GÜL İÇİN TEST DÖNEMİ

AK Parti’nin 3 dönem kuralına takılan isimleri arasında ise “Tayyip Bey Köşk’e çıktıktan sonra gerekirse bu konuda değişikliğe gidilebilir” görüşü öne çıkıyor. Erdoğan, önceki günkü MYK’da kurmaylarından gelen, “Bu kuralı kaldıralım, sizin elinizi de rahatlatacaktır, kaldırılması halinde bizler aday olmayacağımızı şimdiden taahhüt de ederiz” görüşleri de dikkate almadı.

Erdoğan’ın son günlerdeki rahatlamış hali kulislerde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile partinin geleceğine ilişkin büyük ölçüde anlaştıkları yorumlarına da yol açtı. Kulislerde, “Milletvekili olmadığı için zaten Gül’ün hemen hükümetin başına geçmesi mümkün değildi. Tayyip Bey’in Köşk’e çıkmasının hemen ardından yapılacak kongrede partinin başına geçmesi de yakışık almazdı. Bu nedenle bir sonraki seçimlere kadar beklemesi gerekecek. Bu 10 aylık dönem hem Tayyip Bey’in kafasından geçen ‘fiili partili’ Cumhurbaşkanlığı hem de oluşturduğu hükümet açısından bir test süreci olacak. Bu test süreci Gül’ün dönüşüyle ilgili süreçte belirleyici olacak” değerlendirmeleri öne çıktı.

70 MİLLETVEKİLİ 2015 SEÇİMLERİNDE ADAY OLAMAYACAK

AK Parti’nin dün MKYK’sında aldığı 3 dönem kuralıyla ilgili devam kararı ile aday olamayacak 70 isim şöyle:

Haberin Devamı

“Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, eski Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Siyasi ve Hukuki İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, AR-GE’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Mali ve İdari işlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, Genel Sekreter Haluk İpek, Grup Başkenvekili Nurettin Canikli, Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Nimet Baş(İstanbul), Necati Çetinkaya(Adana), Sadık Yakut(Kayseri), Vecdi Gönül(Antalya), Faruk Nafiz Özak(Trabzon), Ayhan Sefer Üstün(Sakarya), Cevdet Erdöl(Ankara), Mustafa Ataş(İstanbul), Halide İncekara(İstanbul), Sait Açba(Afyon), Ruhi Açıkgöz(Aksaray), Ali Rıza Alaboyun(Aksaray), Fahrettin Poyraz(Bilecik), Vahit Kiler(Bitlis), Bayram Özçelik(Burdur), Ali Küçükaydın(Adana), Mehmet Daniş(Çanakkale), Ünal Kaçır(istanbul), Enver Yılmaz(İstanbul), Nevzat Pakdil(Maraş), Hakkı Köylü(Kastamonu), Muzaffer Baştopçu(Kocaeli), Hasan Fehmi Kinay(Kütahya), Durdu Mehmet Kastal(Osmaniye), Nusret Bayraktar(Rize), Şaban Dişli(Sakarya), Cemal Yılmaz Demir(Samsun), Mustafa Demir(Samsun), Ahmet Yeni(Samsun), Afif Demirkan(Siirt), Yahya Akman(Urfa), Şükrü Ayala(Tokat), Zeyit Aslan(Tokat), Köksal Toptan(Karabük), Ziyaettin Akbulut(Tekirdağ), Mehmet Sarı(G.Antep), Kerim Özkul(Konya), Harun Tüfekçi(Konya), Hasan Ali Çelik(Sakarya), Murat Yıldırım(Çorum).”

Haberin Devamı

OY KAYBETME KAYGISI

Dar ve daraltılmış bölge sistemlerinden vazgeçilip, seçimlere mevcut sistemle gidilmesi kararında ise önceki günkü MYK ve dünkü MKYK’da ortaya atılan, “İzmir başta olmak üzere kıyılarda ve Güneydoğu’da milletvekili çıkaramama riskiyle karşılaşabiliriz, bu da bizi, bugüne kadar hemen her ilden milletvekili çıkardığımız için haklı olarak savunduğumuz Türkiye partisi olma iddiamızdan eder” görüşleri etkili oldu. Kulislerde, Cumhurbaşkanı Gül’ün de sistem değişikliğine sıcak bakmadığı öne sürülürken, “Bu değişiklik için önümüzde bir aylık bir süre var. Dar ya da barajın yüzde 5’e çekildiği daraltılmış sistem öngörsek ve Anayasa Mahkemesi de ya değişikliği toptan ya da baraj hariç diğer kısımlarda iptal kararı verse durumu yeniden düzeltmek için zaman kalmayacak, o zaman sıfır ya da yüzde 5 barajlı seçime gitmek zorunda kalabiliriz, bu ise bugüne kadar hep savunduğumuz yönetimde istikrar iddiamızla uyuşmaz” değerlendirmeleri yapıldı.

Haberin Devamı

3 dönem devam kararıyla Köşk mesajı

BÜNYEMİZDE CUMHURBAŞKANLIĞI ÇALIŞMAMIZ BİTTİ

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı için aday belirleme çalışmalarının kendi bünyelerinde bittiğini ancak kamuoyu araştırması ve istişarelerin devam edeceğini söyledi. Cuma namazını El Aksa Camisi’nde kılan Erdoğan, cami çıkışı gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi:
“(Cumhurbaşkanlığı için aday belirleme çalışmalarının ne aşamada?) İstişarelerimiz devam ediyor. Bugün (dün) Merkez Karar ve Yürütme Kurulu toplantımız var. Orada da değerlendirmelerini yapacağız. Bütün bu değerlendirmelerin yanında bizim kendi bünyemizdeki çalışmalarımız bitti. Biz bir de Türkiye genelinde kamuoyu araştırması ayrıca yapıyoruz. Bu neticeleri aldıktan sonra da inşallah partimiz kendi adayını açıklayacak.

Haberin Devamı

KIRGINLIK OLMAZ

(Cumhurbaşkanı Gül’ün ‘Başbakan’ın istişare yapma ihtiyacı var’ sözleri Gül’ün istişarelerden rahatsız olduğu şeklinde yorumlanabilir mi?) Asla, asla öyle bir şey bugüne kadar ne aramızda olmuştur ne bizim kendi aramızda partimizi birlikte kurduğumuz günden bu yana istişare mantığımızda böyle bir şey söz konusu. Böyle bir şey söz konusu değildir. Her şeyi olgunlaştırırız, ondan sonra yetkili mercilerde de biz yetkili olarak karar veririz. Bu kendi aramızda, idari konuda bir şey değil. Partinin kendi bünyesinde alacağı bir karar ayrı. Ama bir de yıllar yılı beraber aynı ideale gönül vermiş insanlar olarak ülkemizin geleceği için böyle bir kararı vermede bunu birlikte olgunlaştıracağız.

BAŞBAKANLIK BELLİ OLDU

(Dışişleri Bakanlığı’ndaki dinlemenin MGK’da, ‘Cemaati aşan bir olay olduğu’ konuşulduğuna dair haberler) Bu işin paralel yapıyla ilgili olduğu ortadadır. Paralel yapının içinde kimlerdir konusu bizim gündemimizdedir. Bu Başbakanlık’ta da aynıdır, paralel yapıdır. Bu kesindir, bundan hiç tereddüt yok. Failleri kimlerdir hukuk içinde bunu bulmak durumundayız. Başbakanlıkla ilgili olanlar aşağı yukarı belli olmuştur. Dışişleri ile ilgili olanlar hakkında şu anda belli tespitler vardır, bunun üzerinde çalışmalar devam etmektedir.” - Selçuk ŞENYÜZ/ ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!