Cumhurbaşkanı Gauck'un Türkiye izlenimleri

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Gauckun Türkiye izlenimleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2014 09:21

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ilk kez Türkiye’ye gitti. Cumhurbaşkanı Gauck, Türkiye ziyaretinden hangi izlenimlerle döndü?

Haberin Devamı

ALMANYA Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye’ye ilk kez ayak bastı. Özel ola­rak da daha önce hiç Türkiye’ye gitmemişti. Bu ziyaretin zorlu geçeceği mesajları gitmeden önce verildi. Gauck’un Türkiye ziyareti aslında daha erken planlanıyordu. Ancak Gezi olay­ları sonrası gelişmeler ziyaretin devamlı ertelenmesine yol açtı. Alman Cumhurbaşkanı, bu yıl da pek istekli sayılmazdı ama yeni bir Cumhurbaşkanı yerine Gül’le görüşmeyi tercih etti.

Cumhurbaşkanı Gauck’un bu gezide önünde aşması gereken bir sorun daha vardı. Eski Cum­hurbaşkanı Wulff’un Türkiye’de ve Almanya’daki Türkler arasın­da özel bir yeri vardı. Wulff’un “İslam da Almanya’ya ait” sözüne karşın Gauck’un Müslü­manlar Almanya’ya ait söylemi Türkler arasında soğuk karşılan­dı. Gauck’un, Türkler hakkındaki tezleriyle tepki yaratan Thilo Sarrazin’in kitabını yayınlama­sına ilk başta destek çıkması, bu soğukluğu daha bir artırdı. Gerçi Gauck bu sözünü sonra geri çekti ama kuşkuları tam dağıtamadı. Gauck, Türkiye ziyaretiyle Türk­lerle arasındaki bu mesafeyi de kaldırmayı amaçlıyordu. Bakın ben sizin eski vatanınızla ilgile­niyorum mesajını vermek istedi.

HEM ÖVGÜ HEM YERGİ

Cumhurbaşkanı Gauck, Türkiye’nin ekonomik büyü­mesini, Suriyeli sığınmacılara kucak açmasını, bazı demokratik reformları övdü. Ama duyduğu ve gördüğü bazı eksikleri de açık açık dile getirdi. Sosyal med­yaya kısıtlama, hukuk devleti, basın özgürlüğü gibi konularda endişelerini Gül’le ve Erdoğan’la paylaştı. ODTÜ’de öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada bu eleştirileri daha bir açık söyledi. “İtiraf ediyorum: Türkiye’deki gelişmelerle ilgili duyduğum sözler beni korkutuyor” dedi.

İSTANBUL’DA ULAŞTI

Başbakan Erdoğan’ın sert yanıtı Alman Cumhurbaşkanı’na İstanbul’da, Gül’le Boğaz’da Cum­hurbaşkanlığı yazlık köşkünde öğle yemeğinde ulaştı. Gauck henüz daha misafirken, bu sözler bir krize yol açar mıydı? Gauck, Başbakan Erdoğan’a sivil toplum temsilcileriyle toplantıdan sonra karşılık verdi. Dostlar birbirlerine eksiklerini de açıkça söyleyebil­meli mesajını gönderdi. Boğaz’da cumhurbaşkanlığı yazlık köş­künde Gül’le öğle yemeği yiyen Gauck’un keyfi gayet yerinde görünüyordu. Gül’le çok iyi an­laştıkları belliydi.

Gauck, ardından Masal adlı gemiyle bir Boğaz turu yaptı. First lady Daniela Schadt da ilk kez Türkiye’ye geliyordu. Kahramanmaraş ve Ankara’da yorucu ziyaret trafiğinden sonra Boğaz turu terapi gibi geldi. Hava güzeldi. Boğaz’ın havası ve man­zarası resmiyeti aldı götürdü. Cumhurbaşkanı Gauck, yanına aldığı sivil toplum temsilcileriyle geminin güvertesinde sohbet etti, hatıra pozları verdi. Cum­hurbaşkanı’yla Boğaz hatırası fotoğrafına ben de katıldım.

“Nasıl geçti ziyaretiniz?” soruma, “Harika bir geziydi” yanıtını aldım. First lady Schadt, “20 yıldır bir Boğaz turu rüyam vardı. Şimdi bu rüya gerçekleşti. Çok mutluyum” dedi. Masal ge­misiyle Boğaz turu Tarabya’dan Sepetçiler Kasrı’na kadar sürdü. Buradan arabalarla rengarenk çiçeklerle bezeli Gülhane Parkı içinden Sultanahmet Meyda­nı’na çıktık.

Tarihi Ayasofya müzesini gezen Cumhurbaşkanı Gauck ve first lady, Ayasofya’ya hayran kaldı. Çiftler Ayasofya’da birçok gizemi bulunan ve en çok ilgiyi gören terleyen sütun adlı dilek taşını ziyaret ettiler. Kiminin şifa dağıttığına kiminin ise elini içinde ısıttığında tüm dileklerinin gerçekleşeceğine inandığı dilek taşında Daniela Schadt da elini terletmeye çalıştı.

GAUCK BiZi AB’YE ALIR MI

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Gauck, Aya­sofya ziyaret defterine “Böyle büyük bir kültürle muhteşem buluşma için çok şükür” diye yazdı. Çiftler Ayasofya’dan sonra Sultanahmet Meydanı’n­dan yürüyerek Sultanahmet Camii’ne geçti. Turistler “Who is that?” (Kim bu?) diye sorarken, kalabalığın peşine takılan üç Türk genci de aynı sorunun cevabını merak ediyordu. “Başbakan Merkel’i tanıyoruz ama onu tanımıyoruz” diyen üç Türk genci, “Bizi AB’ye alır mı?” diye sordu. “Sizler AB’yi istiyor musunuz?” dedim. Üçü de “Tabi abi, hiç istemez miyiz!” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

İşte Türkiye’de unutamadıkları

Gül’le yemek Boğaz’da tur Ayasofya Sultanahmet ziyaretleri

BEN bu dört günlük ziyarette Cumhurbaşkanı Gauck’un Türkiye’ye ve Türklere algıların ötesin­de çok daha yakın, AB üyeliğine ise çok sıcak baktığı izlenimini aldım. Alman Cumhurbaşkanı’na uçakta Türkiye’deki en güzel anlarını sordum. Cumhurbaşkanı Gül’le Köşk’te yemek, Boğaz turu, Ayasofya ve Sultanahmet Camii ziyaretini sayan Cumhur­başkanı Gauck, ancak kalbini Kahramanma­raş’taki çadır kentte, Suriyeli sığınmacıların yanında bıraktı­ğını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!