Öteki 1 Mayıs

Güncelleme Tarihi:

Öteki 1 Mayıs
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2014 02:17

İstanbul Kadıköy’deki 1 Mayıs kutlamalarında coşku ve bayram havası hâkimdi. Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen ve İşçi Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, İskele Meydanı’nda halaylarla ve Onur Akın’ın türküleriyle 1 Mayıs’ı kutladı. Anadolu’nun birçok şehrinde de ufak tefek gerginliklerin dışında renkli görüntüler yaşandı.

Haberin Devamı

KADIKÖY

Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen ve İşçi Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, 1 Mayıs’ı Kadıköy, İskele Meydanı’nda bayram havasında kutladı. Katılımcılar, oluşturulan polis noktalarında üstleri aranarak miting alanına alındı. Mitinge katılanlar, davul zurna eşliğinde halay çekti. İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Atatürkçü Düşünce derneği üyeleri de “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarıyla alana geldi. Sendika üyeleri sık sık “Emeğe uzanan eller kırılsın”, “Birleşe birleşe kazanacağız, “Hükümet istifa Tayyip Yüce Divan’a”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Yaşasın onurlu mücadelemiz” diye slogan attı. Program öncesi katılımcılar ve sendika görevlileri çalan müzik eşliğinde hem oynadı hem halay çekti. Miting alanındaki program saat 13.00’te 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Program kapsamında konuşma yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bütün vatandaşların bayramını kutladı. Atalay konuşmasının ardından alandakilere karanfil attı. Katılımcılar arasında bulunan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de vatandaşları selamladı. Alandakiler, sahneye çıkan sanatçı Onur Akın’ın seslendirdiği şarkılara eşlik etti. İETT durağının üstüne çıkan Türkiye Liseliler Birliği üyesi gençler ise üzerinde Berkin Elvan’ın resminin olduğu ve ‘Berkindir yüreğimiz, bükülmez bileğimiz’ yazılı büyük bir pankart açtılar.

ESKİŞEHİR

TAKSİM’DE KUTLADILAR

Haberin Devamı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 3 yıl önce sinema filminin çekimi için Aşağı Söğütönü Mahallesi’nde kurulan film platosundaki ‘Taksim Meydanı’nda kutlandı. Yönetmen Levent Semerci’nin, 12 Eylül 1980 darbesine giden süreci anlattığı ‘Ayhan Hanım’ adlı filmin çekimlerinin bir bölümü Eskişehir’de yapılmıştı. Tepebaşı Belediyesi öncülüğünde ilk olarak geçen yıl film platosunda yer alan ‘Taksim Meydanı’nda temsili 1 Mayıs kutlaması yapıldı. Bu yıl da yine Tepebaşı Belediyesi tarafından ‘Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliği düzenlendi.

SAMSUN

‘DİNSİZ BUNLAR’ TEPKİSİ

Haberin Devamı

Gar Kavşağı’nda toplanan yaklaşık 2 bin kişi, sıkı güvenlik önlemi altında Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında atılan ‘Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’, ‘AKP mezara halk iktidara’, ‘AKP’den hesabı gençlik soracak’ sloganlarına tepki gösteren 75 yaşındaki Mehmet Kırat, “Erdoğan’a hırsız diyorlar. Adam yol yaptı, hastane yaptı. Dinsiz bunlar dinsiz” diye bağırdı. Yürüyüşe katılanların tepkisini çeken Kırat, çevredeki polislerce uzaklaştırıldı. Ardından Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, halay çekip eğlendi. Yaklaşık 3 saat süren 1 Mayıs kutlamaları, olaysız şekilde noktalandı. Kutlamaların ardından bir alışveriş merkezinin önünde bulunan boş alana gelen bir grup genç, müziksiz tango yaptı.

ARTVİN

Haberin Devamı

Hopa ilçesinde, 1 Mayıs horonlarla kutlandı. Yaklaşık 1000 kişi, ‘Her yer Taksim, her yer direniş’ ve ‘Hepimiz eşkıyayız’ sloganları ile Metin Lokumcu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında trafik görevlileri dışında polisin bulunmaması dikkat çekti. 31 Mayıs 2011 tarihli AK Parti mitingi öncesi çıkan olaylar sırasında yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun posteri ile ‘Katil devlet hesap verecek’ pankartı asılan meydanda Halkevleri grubu üyeleri de ‘Yalana, hırsızlığa, zorbalığa, AKP’ye karşı meydan okuyoruz’ pankartı açtı. Yürüyüşe kadınlar, arabalarında çocuklarıyla birlikte katıldılar.

AMASYA

İSTİKLAL MARŞI ÖFKESİ

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde saygı duruşu ardından CHP ve Eğitim İş-Sen üyelerinin İstiklal Marşı’nı okumalarına diğer sendika ve gruplar tepki gösterdi. CHP ve Eğitim-Sen üyeleri ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diye slogan atarak alanı terk etti. Diğer gruplar ise davul- zurna eşliğinde halaylar çekerek 1 Mayıs’ı kutlamayı sürdürdü.

GAZİANTEP

Haberin Devamı

1 Mayıs 3 bin kişinin katıldığı etkinlikle halaylarla kutlandı. Sloganlar eşliğinde şehir merkezinden yürüyerek İstasyon Meydanı’na ulaşan gruplar, çalınan davul ve zurnalar eşliğinde halaylar çekti. Kutlamalar için alanda platform kurmaya çalışan işçiler ise kurdukları platformun altında öğle yemeği yedi. Bu arada, ÖDP ve Gençlik Muhalefeti gruplarının alana girişi sırasında üzerinde Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenlerin resimlerinin bulunduğu pankartları sokmak istemesi üzerine polisle kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginlik araya giren sivil polisler ve alandaki diğer görevliler tarafından büyümeden önlendi ve pankartın alana konulmasına izin verildi. Yaklaşık 3 saat süren etkinlik olaysız sona erdi.

TRABZON

TENCERE TAVALI KUTLAMA

Haberin Devamı

Kutlamalar için öğle saatlerinde Cumhuriyet Caddesi’nde toplanan yaklaşık 1500 kişi, Atatürk Alanı’na kadar yürüdü. Tonya ilçesinde yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı çıkan yöre sakinleri de kutlamalara yöresel kıyafetleriyle katıldı, yürüyüş boyunca davul zurna eşliğinde horon oynandı. Katılımın çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu kutlamalarda tencere ve tavalarla ses çıkartılarak hükümet aleyhine sloganlar atıldı. Kutlamalar, horon ve çekilen halayla sürdü.

İZMİT

İŞÇİ KENTİNDE 5 BİN KİŞİ

Merkez Bankası önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, 1 Mayıs’ı kutlamak için Cumhuriyet Parkı’na yürüdü. ‘İşçi kenti’ olarak da anılan İzmit’te DİSK öncülüğünde düzenlenen 1 Mayıs kutlamasına Birleşik Metal- İş, Eğitim- Sen, Sağlık- Sen, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü yönetici ve temsilcileri katıldı. İzmit’te daha önce Perşembepazarı Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs kutlaması, bu yılki 1 Mayıs’ın perşembe gününe rastlaması nedeniyle Cumhuriyet Parkı’na alındı.
Burcu PURTUL UÇAR / İSTANBUL DOĞAN HABER AJANSI

Gündoğdu’da 15 bin işçi

İZMİR’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları bayram havasında başladı. Kamu-Sen dışındaki sendikaların Gündoğdu Meydanı’nda birlikte kutlama kararı aldığı 1 Mayıs’a bazı siyasi partiler, STK’lar ve spor kulüpleri de birlikte katıldı. Gündoğdu Meydanı erken saatlerde dolmaya başladı. 15 bin kişinin geldiği meydanda davul zurna eşliğinde halaylar çekildi, müzik grupları marşlar ve türkülerle alandakileri coşturdu. Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da kutlamalara katıldı, işçilerle birlikte halay çekti. İstanbul’daki olaylar nedeniyle gösteriler, açıklanandan 1 saat önce saat 15.00’te sonlandırıldı. Alan dağılırken bir süre sonra yapılan anons sonrası bazı gruplar İstanbul’daki Taksim yasağı ve polisin sert müdahalesini protesto için Fevzipaşa Bulvarı üzerinden Basmane Meydanı’ndaki AK Parti İlçe Başkanlığı’na yürüyüşe geçti. Gar Meydanı’ndan Basmane’ye girmek isteyen kalabalık TOMA ve Çevik Kuvvet tarafından durduruldu. Bir süre göstericilerle polis arasında süren pazarlık, bir anda taş ve sopaların atılmasıyla çatışmaya dönüştü. Polis kalabalığın üzerine su ve biber gazı sıkarken göstericiler de taş attı. Polis,TOMA’ların yardımıyla kalabalığı geriye sürdü. Kalabalık ve polis arasında gerginlik uzun süre devam etti. Olaylar sırasında polis ve göstericiler yaralanırken 8’i kadın 34 kişi gözaltına alındı.
Banu ŞEN/ İZMİR

Yok böyle selfıe

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün bu yılki unutulmazları arasına, Şişli Camisi önündeki pankart ve selfie fotoğrafları girdi. İstanbul’da kalabalık bir grup polisin müdahale öncesi selfie pozunun yanı sıra Ankara’da Kızılay’a yürümesine izin verilmeyen bir grubun TOMA’lar önünde çektiği selfie, sosyal medyada günün en çok konuşulanlarından oldu. Şişli Camisi duvarına yazı yazılmasını engellemek amacıyla asılan uyarı pankartının yer aldığı fotoğraf da Twitter’da paylaşım rekorları kırdı. Cami duvarının temiz kalması ise uyarının etkili olduğunu kanıtladı.

Memur-Sen Diyarbakır’da kutladı

1 Mayıs kutlamaları işçi ve memurlar tarafından 2 ayrı alanda düzenlendi. KESK’e bağlı sendikalar Dağkapı Meydanı’nda, Memur-Sen ise 19 ilden üyelerinin katılımıyla İstasyon Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutladı.

ŞANLIURFA

Polis ekipleri kutlamaların yapılacağı Topçu Meydanı’nda önlemlerini alırken, sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin grupları da saat 14.00’ten itibaren alandaki yerlerini aldı. Yaklaşık 500 polisin görev yaptığı alana gelenler, üstleri arandıktan sonra içeri alındı. Kürtçe şarkıların çalındığı alanda işçiler, halaylar çekip sloganlar attı.

TUNCELİ

1 Mayıs kutlamaları barış ve kardeşlik havasında geçti. Yaklaşık 5 bin kişi Sanat Sokak’ta toplanıp Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Tunceli Belediye Başkanı BDP’li Mehmet Ali Bul, Türkiye’de sendikal bir boşluk olduğunu belirterek, “Bazı sendikalar hükümete yağcılık yaparak kendi geleceklerini düşünüyor. Emek mücadelesi veren ve işçinin, emekçinin yanında yer alan sendikalar her zaman meydanlarda, işçi ve emekçi haklarını savunuyor. Ülkemizde kaçak ve çocuk işçi, ücret sorunları devam ediyor. Dünyada en çok işçi ölümlerinin yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz” dedi. Konuşmalardan sonra müzik grupları konser verdi. DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!