DİSK kortejinde gaz maskeli vekiller

Güncelleme Tarihi:

DİSK kortejinde gaz maskeli vekiller
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2014 13:54

DİSK’in Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi üzerinde bulunan genel merkezi dün geceden bu yana boş kalmadı. Geceyi DİSK Genel Merkezi’nde geçiren işçilerle, polis barikatını aşıp ara sokaklardan merkeze ulaşmayı başaran az sayıdaki işçi ile bazı gruplar sloganlar atarak yürüyüş saatini bekledi. HDP’liler halay çekti. HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de halaya eşlik etti. Şişli Eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de DİSK’e gelip destekte bulundu. Çıkışta kısa bir açıklama yapan Sarıgül, "Hükümetin antidemokratik uygulamaları, çalışma barışını bozuyor" dedi.

Haberin Devamı

Saat 11:00’e doğru kortej düzeni alındı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’yla birlikte Milletvekilleri HDP Eş Genel Başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel ile CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da kortejin önünde yürüdü. Ön sıradakilerin tamamının gaz maskesi olması dikkat çekti. Ertuğrul Kürkçü daha büyük bir gaz maskesiyle yürüyüşe katılırken, diğerlerinin küçük gaz maskelerini boyunlarında taşıdıkları görüldü.

PAZARLIK SÜRERKEN MÜDAHALE GELDİ

Kalabalık caddeye inip yürümeye başlamıştı ki polis barikatı karşılarını dikildi. Polis Müdürü, DİSK yöneticilerine "Gelin sizi Yenikapı’ya götürelim" önerisinde bulundu. Temsili bir grubun Taksim’e çelenk bırakabileceğini de söyledi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, grubun olay çıkarmadan Taksim’e yürüyeceği garantisini verebileceğini söyledi. Ancak polis müdürü grubun içinde sapanlı, maskeli eylemciler olduğunu bunlara izin veremeyeceklerini söyledi. İkili arasında pazarlık sürerken müdahale geldi. Polise taş ve şişe atılınca TOMA’nın tazyikli suyla, çevik kuvvetin de gaz bombasıyla müdahalesi geldi, ortalık karıştı.

Haberin Devamı

ÇELENK GİTTİ ELDE KALDI BİR AVUÇ ÇİÇEK

DİSK Kortejinin en önünde "1 Mayıs" yazılı çelenk vardı. Çelenk geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim Cumhuriyet Anıtına bırakılamadı. Çelengi taşıyan iki işçi, polisin tazyikli suyuna uzun süre dayandı. Atılan gaz bombalarına rağmen çelengi bırakmadılar. Bir çevik kuvvet amiri çelengi işçilerin elinden alıp yere savurdu. Ortalık karıştıktan sonra yere düşen 1 Mayıs çelengi DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun da aralarında bulunduğu sendikacılar tarafından düştüğü yerden kaldırıldı. Bir kısmı parçalanan çelengin yere düşen çiçekleri tek tek toplandı. Gazdan etkilendiği için yüzüne ilaç sürmek zorunda kalan DİSK Genel Başkanı Kani Beko müdahalenin ardından ilk açıklamasını yaparken avucunda 1 Mayıs Çelenginden geriye kalan bir küçük bir parça vardı.

SÜLEYMAN ÇELEBİ: ŞİMDİLİK BAŞARDI


DİSK eski başkanı CHP milletvekili Süleyman Çelebi durumu yakından görebilmek için öğlen saatlerinde Taksim meydanına geldi. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Süleyman Çelebi , Taksim Meydanı'nın ilerleyen günlerde tekrar eylem alanı olacağını söyledi. Çelebi “ Güvercinler daha çok burada. Onlar için bir özgürlük alanına dönüştürülmüş burası. Ama burada asla insanın yer almadığı 1 Mayıs'ı bir kez daha burada yaşıyoruz. Buraya bir tespit yapmak açısından geldim. Taksim'e vatandaşın gelmesi mümkün değil. Sokak aralarında ciddi engellemeler var. Bu manzaradan bir fotoğraf çıkartırsınız gazeteciler olarak. Başbakana da bu fotoğrafı armağan etmek lazım. Başardı. Şimdilik başardı. Ama bir daha söylüyorum ben. Buradan iddia ile söylüyorum. Bu gün burası kapanmış olabilir. Yarınlarda bu alan gene dolacak. Binlerce insan gene bu alanlarda olacak. Bunu hep beraber Türkiye görecek. Bu başbakana rağmen olacak. Bu gün bu ülkeyi yöneten iktidara rağmen olacak. Burada onbinler, yüzbinler, milyonlar yeniden buluşacaklar. Bu hem de çok yakında olacak. Bunu hep beraber göreceğiz" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!