Almanya'da Türk işçiler dertli

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Türk işçiler dertli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2014 16:21

Almanya'da çalışan Türk işçiler durumlarından memnun değil

Haberin Devamı

Almanya'da işçiler durumlarından memnun değiller. Ücretlerin düşüklüğü en fazla şikayet edilen konuların başında geliyor. Kiralık işçilerin sayısının artması, emeklilik yaşının yüksek olması ve göçmen kökenli işçilere karşı yapılan ayrımcılık da şikayet edilen konular arasında. İşçiler ve sendikacılar, özellikle son yıllarda ekonomik krizin gerekçe gösterilerek hakların budandığını düşünüyorlar.

“ASGARİ ÜCRET YETERSİZ”
Köln'de IG Metall Sendikası'nın Örgütlenme Sekreteri Erman Oran, emeklilik yaşının yüksek olduğunu belirterek, inşaat ve temizlik gibi işlerde 67 yaşına çalışmanın imkansız olduğunu ifade etti. Bu yıl yasalaşan asgari ücret konusunda da eksiklikler bulunduğunu dile getiren Erman Oran şunları söyledi: “8,50 Euro asgari ücret bir adım ama yeterli değil. Asgarin ücretin tam olarak hayata geçmesi 2017 yılını bulacak. Ayrıca uygulama tüm işçiler için geçerli olmayacak. Staj yapan öğrenciler, uzun süre işsiz olanlar, emekli olup çalışanlar, kısa süreli işlerde çalışanlar asgari ücretten yararlanamayacak. Öte yandan 8,50 Euro saat ücreti ile geçinmek mümkün değil. Almanya'da aylık çalışma süresinin 172 saat olduğunu düşünürsek bir işçinin aylık brüt ücreti bin 400 Euro civarında olacak. Bundan vergiler düşürüldüğünde eline 900- 950 Euro para kalır. Ev kirası vs. gibi giderler göz önüne alındığında bu parayla geçinmek imkansız. Bazı sendikaların yaptığı araştırmaya göre Almanya'da asgari ücretin en az 10,50 Euro olması gerekiyor.”

Haberin Devamı

KADINLAR YÜZDE 22 DAHA AZ KAZANIYORLAR
Almanya'da 20 ile 64 yaşları arasında 17 milyon 700 bin kadın çalışıyor. Fakat kadınlar için iş bulmak pek kolay değil. İşverenler, çocuğu olan veya doğurganlık yaşındaki kadınları işe alma konusunda istekli davranmıyorlar. Yapılan araştırmalar da kadınların erkeklere oranla ortalama yüzde 22 daha az ücret aldığını gösteriyor. Bir hastanenin temizlik işinde ekip başı olarak çalışan Gül Sungur kadınların daha az ücret aldığını, “Ben 20 yıldır bu hastanede çalışıyorum. Bir erkek ekip başı var, benimle aynı işi yapıyor. Belki ben ondan daha fazla çalışıyorum. Ama o, 10,70 Euro saat ücreti alırken ben 9,90 Euro alıyorum. Erkeklere her zaman daha fazla ücret ödeniyor” sözleriyle anlattı.

Haberin Devamı

“KÖLELİK SİSTEMİ GİBİ”
Almanya'da en fazla sorun yaşayan işçi grubunun başında kiralık işçiler geliyor. Özel istihdam bürolarının işçisi olan bu işçiler başka firmalara kiralık larak gönderiliyorlar. Özel istihdam büroları bu işçileri firmalara yüksek ücrete kiralarken, işçiye çok daha az ücret ödüyor. Yaklaşık 5 yıldır kiralık işçi olarak çalışan Ekrem Atabey yaşadıklarını şöyle özetledi: “Bizi en ağır işlerde ve düşük ücrete çalıştırıyorlar. İnsan çalışmak istemiyor. Aylık geldiği zaman yetmediği için mecbur devletten yardım almak zorunda kalıyorsun. Aldığın maaş kira ile ekmeğe yetmez. Hasta olup rapor alırsan işten atıyorlar. Kiralık işçilik kölelik sistemi gibi.”

Haberin Devamı

İŞSİZLİK AZALDI

Almanyada Türk işçiler dertli

Öte yandan merkezi Nürnberg'te bulunan Federal İş Ajansı'ndan (BA) yapılan açıklamaya göre, nisan ayında işsizlik oranı yüzde 6,8 oldu. Ülkedeki işsiz sayısı ise nisan ayında bir önceki aya göre 111 bin kişi azalarak, 2 milyon 943 bine geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre de işsizlik sayısı 77 bin kişi azaldı.

Almanya'da halen 41 milyon 814 bin aktif çalışan bulduğu bildirildi. Nisan ayında 25 yaş altı işsiz sayısının 256 bin 789, 55 yaş üzerindeki işsiz sayısının ise 455 bin 456 olduğu ifade edildi. Almanya Federal İş Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Frank Weise, "İş piyasası nisan ayında olumlu gelişti. Bunun nedeni çoğunlukla olumlu ekonomik koşullar" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!