Hava korsanı hakim karşısına çıktı

Güncelleme Tarihi:

Hava korsanı hakim karşısına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2014 14:59

PEGASUS Havayolları’na ait Kharkov-İstanbul seferini yapan uçağı 7 Şubat’ta kaçırma girişiminde bulunan Ukrayna uyruklu Artem Kozlov’un 11 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

Haberin Devamı

Anadolu 37. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya tutuklu sanık Artem Kozlov, müştekiler uçağın kaptan pilotu, 2. pilot, kabin memuru ve hosteslerin de aralarında bulunduğu 8 kişi katıldı. Tarafları avukatları temsil etti. Duruşmada kimlik tespiti yapılan Kozlov, bekar, 2 çocuklu ve bir üniversitenin uçak akademisi bölümünde mezun olduğunu söyledi.

Tercüman eşliğinde ifadesi alınan 44 yaşındaki Kozlov, olay günü kaçırma girişiminde bulunduğu iddia edilen uçağa Ukrayna’nın Kharkov kentinden bindiğini belirterek, "Uçağa başlangıçta İstanbul’a turist amaçlı gitmek için bindim. Uçaktayken eylem yapmak aklıma geldi. Yaşadığım Ukrayna ülkesinde Rusya yanlısı bir iktidar vardı. Ukrayna vatandaşlarına kötü davranılıyordu. Bunlara tepki için ve o tepkiyi dünyaya duyurmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdim. İlk önce hostesle konuştum. Ukrayna’a yaşanan olayları protesto ettiğimi söyledim. Benim uyarılarımı dikkate almadığını gördüm" dedi. Eylemi sırasında yanında herhangi bir silah olmadığını söyleyen Kozlov, "İddia edildiği gibi ’Bomba patlatırım’ da demedim. Kimseye zorluk çıkartmadım. Sadece ’Bana zarar vermeyin ben de kimseye zarar vermeyeceğim’ dedim. Bir örgüt adına çalışmıyorum ve bağlantım da yoktur. Özellikle uçak Soçi’ye insin istemedim. Herhangi bir yere inmesi benim için yeterliydi. Uçaktaki yolcular tahliye olurken de bir itirazım olmadı, zorluk çıkarmadım" diye konuştu.

"SOÇİ’YE İNDİĞİMİZİ SANDI, İSTANBUL’A İNDİK"

Duruşmada olay gününü anlatan uçağın Kaptan Pilotu Hızır İlyas Karagülle, uçak kalktıktan 20 dakika sonra kabin amirinin kendisine gelerek "Sakın kapıyı açma içeride sorunlu bir yolcu var" demesiyle durumdan haberdar olduğunu belirtti. Kaptan pilot olarak uçak kabininden yolcuların bulunduğu yeri görebildiğini anlatan Karagülle, "İçerideki yolcunun uçağın Soçi’ye inmesini istediğini aksi halde uçağa yerleştirdiği bombayı patlatacağını söylediğini öğrendim. Ama o sırada Soçi’de kış olimpiyatları vardı ve bir çok devlet başkanı bulunuyordu. Uçağı oraya indirmem halinde bir operasyon düzenlenebilir ve can kaybı yaşanabilir düşüncesiyle en yakın havalimanı olan İstanbul’a yöneldim. Ama yolcuyu Soçi’ye gittiğimize inandırdım. Uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı’na indirdim" dedi.

İndikten bir süre sonra Kozlov’un İstanbul’a geldiklerini anladığını belirten Karagülle, "Yolcu bir yetkiliyle görüşmek istediği. Bu sırada özel güvenlik timlerinden 2 kişiyi ben kokpit camlarını açarak içeri aldım ve operasyon planlaması yapıldı. 4 buçuk saatin sonunda yolcuların tahliye edilmesine ikna oldu. Daha sonra da güvenlik timlerinden gelen arkadaşlar 3-4 saniye içinde sanığı etkisiz hale getirdi" şeklinde konuştu. Kozlov’un avukatı Yusuf Çalışkan ise müvekkilinin beraatını talep etti. Mahkeme hakimi, Artem Kozlov’un doğum ve adli sicil kayıtlarının Emniyet Genel Müdürlüğü Türk İnterpol Daire başkanlığı aracılığı ile istenmesine, tahliye olması halinde kaçma şüphesinin bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

42 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Ukrayna uyruklu Artem Kozlov’un 7 Şubat 2014 tarihinde, ülkesindeki siyasi karışıklığa uluslararası alanda dikkati çekmek düşüncesiyle, 2014 Kış Olimpiyatları’nın yapıldığı Soçi kentine uçak kaçırmak ve alıkoymak kastıyla Kharkov’dan İstanbul’a giden Pegasus Havayolları’na ait uçağa yolcu olarak bindiği anlatıldı. Kozlov’un 7 mürettebat ve 110 yolcuyu bombayı patlatarak öldürme tehdidiyle alıkoyarak kişi hürriyetini tehdit ettiği kaydedilen iddianamede, hava korsanının tehditle hava ulaşım aracını kaçırıp alıkoyduğu ifade edildi. Artem Kozlov hakkında "Hava ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma" ve "Cebir tehdit veya hile kullanarak birden fazla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamasıyla 11 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!