Teknoloji yatırımlarına 3 yılda 3 ayaklı destek

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji yatırımlarına 3 yılda 3 ayaklı destek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2014 01:33

Teknoloji yatırımlarına üç ayaklı, geri ödemesiz teşvik verilecek. Makine ve teçhizat, kredi faizi ile işletme gideri geri ödemesiz olarak desteklenecek. Yatırımın 50 milyon liraya kadarlık kısmı destek kapsamına girecek.

Haberin Devamı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Yönetmeliği yayınlandı. Düzenlemeyle yatırımcı, başarıyla tamamlanan her Ar-Ge ve yenilik projesi sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürünün yatırımı için destek unsurlarından yalnızca bir defa yararlanabilecek. Ar-ge süreçleri yurt dışında gerçekleşen, o ülkedeki fonlar tarafından desteklenen, özkaynaklar kullanılarak yapılan ve patenti alınan teknolojik ürünlerin yatırımları da Türkiye’de yapılırsa destek kapsamında olacak.

42 AYA KADAR TEŞVİK

Makine, teçhizat veya kredi faiz desteği sağlanacak yatırım projeleri için destek süresi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işletme arasında yapılan sözleşmenin imza tarihinden başlayarak 36 ay olarak belirlenecek. Bir defaya mahsus olmak üzere 6 aya kadar ek süre verilebilecek. Yatırım konusu teknolojik ürünün üretimine yönelik yatırım proje tutarını oluşturan harcamalara, işletmenin büyüklüğüne geri ödemesiz destek sağlanacak. Küçük işletmelere, yatırım proje tutarının en fazla yüzde 40’ı kadar destek sağlanacak ve bu destek tutarı 5 milyon lirayı geçemeyecek. Orta büyüklükteki işletmelere, yatırım proje tutarının en fazla yüzde 30’u kadar destek sağlanacak. Bu destek tutarı da 4 milyon lirayı aşamayacak. Büyük işletmelere, yatırım proje tutarının en fazla yüzde 10’u kadar destek sağlanacak, bu destek tutarı da 2 milyon lirayı geçemeyecek. Yatırım projesine konu satın alınacak makine ve teçhizatın yerli malı belgesiyle tefrik edilmesi durumunda, oranlara 10 puan daha ilave edilebilecek.

50 MİLYONLUK DESTEK

Haberin Devamı

Yatırım konusu teknolojik ürünün üretimine yönelik yatırım proje tutarının en fazla 50 milyon liraya kadarlık kısmı destek kapsamında olacak. Makine ve teçhizat desteği unsurundan yararlanarak yatırımını tamamlayan yatırımcı, destek süresi esas alınarak geri kalan yatırım proje tutarı için kredi faiz desteği unsurundan kalan süre kadar yararlanılacak. Teknolojik ürünün yatırımı için aracı kurumlardan kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredileri, yatırım proje tutarının 10 milyon liraya kadar olan kısmı için ödenecek faizin, her yıl ilan edilen puanın tamamı bakanlıkça karşılanacak.

Haberin Devamı

Enerjinin yüzde 75’i karşılanacak

DÜZENLEMEYLE finansal kiralama şirketleri aracılığıyla yapılacak yatırımlar için kredi faiz desteği uygulanmayacak. Yatırımın herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde yararlanılan kredi faiz desteği geri tahsil edilecek. Üretim amaçlı yıllık kullanılan enerji bedelinin en fazla yüzde 75’i kadar destek sağlanacak. Yıllık istihdam edilen personel için o yıl uygulanan brüt asgari ücret tutarının ve kira giderinin en fazla yüzde 75’i kadar destek sağlanacak.

5 yıl devir yok

YÖNETMELİKLE teknolojik ürün yatırım destek programından yararlanılarak alınan makine ve teçhizat; bakanlık desteğinin ödendiği tarihten itibaren 5 yıl süre ile satılamayacak. Ayrıca bu makineler başka şahıslara ve kurumlara hiçbir şekilde kiralanamayacak. Kullanım hakkı her ne şekilde olursa olsun devredilemeyecek, rehin gösterilemeyecek. İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz, tedbiri haciz konulması halinde durum 7 gün içinde bildirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!