ICBC, Tekstilbank’ın yüzde 75.5’ini aldı

Güncelleme Tarihi:

ICBC, Tekstilbank’ın yüzde 75.5’ini aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2014 01:33

3 trilyon dolar aktif büyüklüğü ile, dünyanın en büyük bankası olarak nitelendirilen Çinli Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Tekstilbank’ı satın alarak Türkiye pazarına girdi.

Haberin Devamı

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın kardeşi Turgut Yılmaz’ın üstlendiği GSD Holding, dün Tekstilbank’taki yüzde 75.5 hissesinin tamamını 669 milyon liraya Çinli Industrial and Commercial Bank of China Limited’e (ICBC) satmak için sözleşme imzaladığını duyurdu. Ödenmiş sermayesi 420 milyon lira olan Tekstilbank’ın 1.47 liralık dünkü hisse kapanış fiyatına göre satış fiyatı 43 primle hisse başına 2.1 liraya denk geliyor. Buna göre bankanın satışının çok yüksek bir fiyattan gerçekleştiği belirtilirken, yüzde 24.5’i halka açık olan Tekstilbank’ın hisseleri dün geçici olarak işleme kapatıldı. GSD Holding’den KAP’a yapılan açıklamada, GSD Holding ile ICBC arasında dün imzalanan sözleşmeye göre, satış bedelinin, işlemin kapanış tarihinden kısa bir süre önceki dönemde gerçekleşen Merkez Bankası döviz kuruna göre hesaplanarak dolar olarak tahsil edileceği ifade edildi. Açıklamada, sözleşmenin, Çin ile Türkiye’deki yetkili mercilerden gerekli izinlerin alınmasıyla geçerlilik kazanacağı belirtildi. GSD Holding, bankadaki hisse satışını Haziran ayının ilk yarısından geç olmamak üzere yapılacak genel kurulun onayına sunacağını açıkladı. ICBC tarafından yapılan açıklamada da, BİST’te işlem gören yüzde 24.5 hissesi için çağrı yapılabileceği belirtildi.

11.7 milyar dolar kâr

Haberin Devamı

ICBC’nin 2014’ün ilk çeyrek net kârının yüzde 7’ye yakın bir artışla 11.7 milyar dolar olması bekleniyor. ICBC’nin 3 trilyon dolarlık aktif büyüklüğü Türkiye ekonomisinin 4 katına yakın bir büyüklüğü temsil ediyor. Bankanın ilk çeyrekteki 11.7 milyar dolarlık kârı ise, tek başına Türk bankacılık sektörünün kârından fazla.

Aktifleri 3.8 milyar TL

GSD Holding, 1986 yılında kurulan Tekstilbank’ın 2007’den itibaren yüzde 75.5 payla en büyük ortağı konumunda. Türkiye çapında 44 şubesi bulunan bankanın, 2013 sonu itibariyle toplam aktifleri 3.8 milyar TL seviyesinde. Bankanın 2013 kârı ise 43.8 milyon TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!