İşte GAUCK’un çantasındakiler

Güncelleme Tarihi:

İşte GAUCK’un çantasındakiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2014 09:18

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’un uçağında Türk basını olarak sadece Hürriyet vardı. Cumhurbaşkanı ile uçakta görüşme fırsatı buldum. Cumhurbaşkanı Gauck’un çantası özgürlük mesajı dolu.

Haberin Devamı

ALMANYA Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, eski Doğu Almanya kökenli. Özgürlüğün değerini iyi biliyor.. Almanya’da özgürlükçü cumhurbaşkanı olarak tanınıyor.

İşte GAUCK’un çantasındakiler
Dört günlük ziyaret için cumartesi akşamı Türkiye’ye giden Gauck’la uçakta kısaca görüşme fırsatı buldum. Çantasında hangi mesajlarla gidiyor öğrenmeye çalıştım.

ÖVGÜ VE ENDİŞE

Cumhurbaşkanı Gauck’un çanta­sında hem övgü hem endişe var. Ga­uck, Türkiye’ye şu mesajları verecek: Türkiye son 15 yılda önemli atılımlar yaptı. Ekonomide bir başarı öyküsü yazdı. Kürt sorununda adımlar atıldı.

Cumhurbaşkanı Gauck bu geliş­meleri övecek ama son gelişmelerden duyduğu endişeleri de açıkça dile getirecek: Hukuk devleti, demokrasi, basın ve düşünce özgürlüğü ile yargı­nın bağımsızlığına, bireyin özgürlü­ğüne vurgu yapacak.

Cumhurbaşkanı Gauck, eski bir Doğu Alman kökenli olarak özgürlükle ilgili tecrübelerini aktaracak. Alman­ya’da da dilenen değil, hep bilinçli, uyanık, şansını kullanan, sorumluluk üstlenen vatandaş vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Gauck, hükümet yetkililerinin yanında yönetilenlerle, sivil toplum temsilcileriyle görüşmeye büyük önem veriyor. Gauck vurgu ya­pacağı konuları toplumdan duymayı amaçlıyor ve hukuk devleti, demokra­si, basın özgürlüğü konularını kendisi­nin bulmadığı, bunları Türkiye’de sivil toplumun dile getirdiği görüşünde.

Türkiye’ye ilk kez ayak basan Cumhurbaşkanı Gauck ziyaretiyle Almanya’daki Türklere de sizin ülkenizle ilgileniyorum mesajı vermek istiyor.

AVRUPA BİRLİĞİ

Alman medyası Cumhurbaşkanı Gauck’un bu gezisini zorlu bir ziyaret olarak niteledi. Almanya’da Türkiye ile müzakereleri sona erdirme tartışmalar yeniden alevlendi. Başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) genel sekreterleri ziyaret öncesi Gauck’u Türkiye ile müzake­relerin kesilmesi mesajını vermeye çağırdı. Cumhurbaşkanı Gauck, Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakı­yor. Avrupa değerlerinin yerleştiği bir Türkiye’nin daha çok Avrupa’nın yararına, tersinin ise zararına ola­cağı görüşünde. Gauck bu değer­lerin Türkiye’de sağlamlaşmasını, başlamış ve yürümekte olan üyelik sürecinin devamını istiyor. Türkiye’nin Avrupa’dan dışlanmasından değil, Avrupa’yla bütünleşmesinden yana.

Haberin Devamı

ALMAN ASKERİ BİRLİĞİNE ZİYARET

PATRİOT hava savun­ma sisteminde görev yapan Alman askeri birliğini ziyaret eden Gauck, aileden uzakta görev yapmanın ne anlama geldiğini bildiğini söyledi. Alman askerlere hitap eden Gauck, şöyle dedi: “Başlangıçta bazı sorunlara rağmen şimdi Türk askerleri ve halkla iyi ilişkiler içinde olduğunuzu duymak beni sevindirdi...”

İşte GAUCK’un çantasındakiler

Haberin Devamı

ÇADIR KENTTEN İZLENİMLER

CUMHURBAŞKANI Gauck’la Kahra­manmaraş’ta çadır kenti geziyoruz. Gerçekten çok etkileyici bir ortam. Çaresiz insanları, çocukları görünce gözlerimiz doluyor. Gelecekleri belirsiz insanlar...
- Çadır kentte 15 bin 600 civarında mülteci yaşıyor. Böyle 24 çadır kent var. Sağlık tesisi, market, okullar, çocuklar için oyun alanları... Mükemmel bir organizasyon.
- Her gün 550 hasta muayene ediliyor. Lüzum duyulursa hastaneye sevk ediliyor.
- Tüm masrafları Türkiye karşılıyor.
- Mülteciler pazar günleri hariç her gün 05.30-20.00 saatleri ara­sında dışarı çıkabiliyor.
- Gauck ve Daniela Schadt gördükleri manzara­dan çok etkilendiler. Çocuklara çok zaman ayırdılar. Onlara hediyeler verdiler. Cumhurbaşkanı iki çocuğu kucağına alıp sevdi. Bir kız çocuğu, “Nasıl cumhurbaşkanı oldunuz?” diye sordu. Gauck, eski Doğu Alman­ya kökenli olduğunu anlattı ama artık her şeyin değiştiğini, bir gün onların da bu değişimi yaşamalarını diledi.
- Gauck, “Türkiye’ye mülte­ciler konusunda gösterdiği çabadan dolayı derin saygı duyuyorum. Bu kadar mülteciyi alıp kucakladığı için Türkiye’ye ve Türk halkına teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

NATO’NUN İZNİ OLMADAN ASLA...

KAHRAMANMARAŞ’ta pazar günü Suriyeli sığınmacılar kampını gezen Gauck, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara gösterdiği özverinin derin saygı hakettiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı ardından patriot hava savunma sisteminde görevli Alman askeri birliğini ziyaret etti. Almanya, NATO ortağı herhangi bir dış saldırıya karşı Türkiye’nin savunulmasından yana. Ancak Almanya Türkiye’nin NATO’nun izni olmadan herhangi bir hareket yapmasına tamamen karşı ve bu durumda savunmanın sona ereceğinde kararlı.

BUGÜNKÜ PROGRAMI ÇOK YOĞUN

RESMİ temaslara bugün Ankara’da başlayan Gauck, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşecek. Alman Cumhurbaşkanı Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde öğrencilere hitaben bir konuşma yapacak ve İstanbul’da sendika, kadın hakları, barolar birliği, insan hakları, mimarlar ve tabibler odasından sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelecek. Gül’le yarın İstanbul’da Türk Alman Üniversitesi’nin açılışını yapacak olan Gauck, akşam Berlin’e dönecek.

İşte GAUCK’un çantasındakiler


‘MERHABA ASKER’I ÖZOĞUZ’LA ÇALIŞTI

Adana’ya inen Gauck, tören mangasını Türkçe selamladı... “Merhaba asker” dedi. Türkçe bu iki kelimeyi, Bakan Özo­ğuz’la çalıştı. Vurgu ve telaf­fuzun nasıl olması gerektiğini Özoğuz’dan öğrendi. Uçaktan indikten sonra da tören manga­sına çok düzgün bir Türkçeyle “Merhaba asker” dedi.

İşte GAUCK’un çantasındakiler

Haberin Devamı

ÖNCE KORKTU AYIP OLMASIN DİYE DENEDİ VE...

GAUCK, ilk kez ayak bastığı Türkiye’de ilk olarak Maraş dondur­masını tattı. Kahra­manmaraş’ta Cum­hurbaşkanı Gauck ve hayat arkadaşı Daniela Schadt’a Maraş don­durması ikram edildi. Maraşlı dondurmacı Atilla Kanbur, Gauck ve beraberindekilere Maraş dondurmasıyla bir gösteri sundu. Cum­hurbaşkanıyla hemen senli benli olan Atilla Kanbur, “Gel sana bir de dondurma kestire­yim” dedi. Cumhurbaş­kanı iki kez dondurma kesince, “Sahiden dondurmacı oldu ve ne çabuk öğrendi!” diye şaka yaptı. Kanbur, Cumhurbaşkanını ertesi gün dondurma dükkanına davet etti ve “Almanya’ya gelirsem, sen de beni Alman­ya’da ağırlayacaksın” diyerek Maraş dondur­masını pazarlayabilme­si için Cumhurbaşka­nından yardım istedi.
Gauck, döner gibi çengelde asılı Maraş dondurmasını görünce önce korktuğunu, ama ayıp olmasın diye denediğini ve tadını çok iyi bulduğunu anlattı. First Lady Da­niela Schadt da Maraş dondurmasını çok beğendiğini söyledi. Gauck, bu dondurma­nın Berlin’de de olması gerektiğini belirtti.

İşte GAUCK’un çantasındakiler


UYUM BAKANI AYDAN ÖZOĞUZ: GÖZLERİM DOLDU AĞLAYACAKTIM

ALMANYA Cumhurbaşkanı Gauck’a Türkiye ziyaretinde eşlik eden Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Kahramanmaraş’ta Suriyeli sığınmacıların kaldığı çadır kenti gezdi.. Gördüğü manzaradan çok etkilenen Bakan Özoğuz, şöyle dedi: “Çocuklar konuşurken çok etkilen­dim... Özellikle bir çocuk, ‘Ülkeme dönmek istiyorum, çok özledim’ deyince gözlerim doldu.. Neredeyse ağlaya­caktım. Acı verici bir durum. Kim ister geleceği belirsiz böyle bir yaşamı...”

HER ŞEY DÖRT DÖRTLÜK

Türkiye’nin 800 bin mülteci almasına dikkati çeken Özoğuz, Almanya’ya çok daha büyük görevler düştüğünü, Almanya’nın Türkiye’ye daha fazla yardım yapmasını istedi. Almanya’nın 10 bin Suriyeli alma sözü verdiğini hatırlatan Bakan Özoğuz, “5 bin alamadık, bürokrasiyi aşmamız gerek. Burayla kıyaslayınca bizim daha çok şey yapmamız lazım” dedi. Türkiye’nin çok büyük bir yük taşıdığını belirten Bakan, Alman­ya’nın Türkiye’ye şimdiye kadar 5.9 milyon Euro yardım yaptığını, bunun yetersiz olduğunu kaydetti ve çadır kentte her şeyin dört dörtlük organize edildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!