Bürokrasi durdu!

HÜKÜMETİN 17 Aralık sonrası bürokraside “paralelcilerin tasfiyesi” adı altında başlattığı operasyon, ekonominin kritik birimlerini de işlemez hale getirdi.

Haberin Devamı

Geçen hafta Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)nda yapılan kapsamlı görevden alma furyasının genişleyerek sürmesi bekleniyor. Ekonomik birimlerde özellikle orta-üst düzey görevlerde bulunanlar, her an kendileriyle ilgili bir suçlama olup görevden alınmayı bekler hale geldi. Tabi ki bazıları da boşalacak üst görevlere atanmak için her türlü kulis faaliyetini hızlandırdı. Bu furyada, AKP’ye, daha doğrusu AKP’nin yönetim kademesine yakın olup bir adamını bulayamayan herkesin tasfiye korkusu yaşadığı görülüyor. Bu furyada Gülen cemaati ile ilişkisi olmayanların da görevden alınmaları, sadece teknik nitelikleriyle göreve gelen bürokratları da tedirgin ediyor. Bu tedirginlik içinde kritik ekonomik birimlerde işlerin iyice kilitlendiği açıkça görülmeye başladı. Konuştuğumuz çoğu bürokrat, “ne olursa biran önce olsun” havasına girmiş durumda.
Ekonomik birimlerde normal rutin faaliyetlerin ile akmasına yol açan bir cinnet havası, “sadece siyasi talimatların yerine getirildiği” bir iklim yarattı. İşini yapan ama “yukarıdan gelen siyasi emirleri teknik kaygılarla yerine getirmeyen” bürokratların bile işten alınması bu iklimde etkili oluyor. Bu nedenle “yasalara aykırı bile olsa, siyasi talimatları yerine getirecek kişiler aranıyor” havası hakim olmuş durumda. Bunu yapamayacak olan bürokratlar ise geride kalıp, yeni görev almadan ama konumlarını da sürdürerek, bu furyayı atlatma telaşına girdiler. Ancak yükselme hırsı aşırı olan, yükselmek için talimatları sorgulamadan yerine getirecek kişilerin göreve getirildiği konusunda yaygın bir kanı oluşuyor.
Bu durum sadece orta kademe yöneticileri değil kurumların tepe yöneticilerini de rahatsız ediyor. Çünkü kendi göreve getirdikleri, işinin ehli gördükleri insanların tasfiyesine imza atmak zorunda kalıyorlar. Bu durumda yeni göreve getirdikleri kişilerin gereken güven ortamında çalışamayacakları da ortada. Atadıkları kişileri bile koruyamayan yöneticilerin o kurumları iyi yönetmeleri, hem teknik hem yönetim zafiyetlerinin ortaya çıkması da kaçınılmaz olacak.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI UCUZ ATLATMANIN PEŞİNDE

Haberin Devamı

Bürokratlar işi gücü bıraktı; kimin alınacağı, kime yakın hangi internet sitesinde alınacak ve atanacak kişiler için ne isimlerin yazıldığını izlemekle meşguller. SPK’daki kapsamlı tasfiyenin ardından Kurul üyelerinden de tasfiye bekleniyor. SPK’yı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)nun izlemesi beklenirken, üst yönetimin hem siyasi otoritenin bazı katılım bankaları için yapılan baskılarından, hem de tasfiyesi istenen yöneticiler nedeniyle tedirgin olduğu söyleniyor. Sadece bazı yardımcılarının değil, Başbakana yakınlığı ile bilinen BDDK Başkanının gidebileceği bile konuşuluyor. Merkez Bankası’ndaki hava, “Başkanı kurtarabilirsek ve 1 başkan yardımcısının tasfiyesi ile bu furyadan sıyrılırsak iyi” biçiminde. Bir başkan yardımcısı ile 3-4 orta kademe yöneticinin operasyon kapsamına girmesi muhtemel görünüyor.
Bu arada bir süredir Merkez Bankası Başkanı alınırsa, piyasayı ürkütmemek için Hazine Müsteşarı’nın o göreve getirileceği söylentisi kulislerde konuşuluyor. Bu senaryonun yanında Müsteşarın yorulduğu için affını istediği de konuşuluyor. Bu arada Merkez’in yanında Hazine Müsteşarlığı’nda da operasyon kapsamında bazı üst düzey görevden almalar yaşanması muhtemel. BİST’te yapılacak atama operasyonunun da hazırlandığı, yakında devreye sokulacağı da konuşuluyor.
Özetle; zaten bir süredir uzmanlığın değil siyasi aidiyetin geçerli olduğu bürokraside, niteliğin iyice düşmesi söz konusu. Yasal olmayan, sakıncaları açık siyasi kararlara direnmeyen bir bürokrasi ile sağlıklı ekonomi yönetimi olmaz.

Yazarın Tüm Yazıları