700 bin şişe şarap üretiyor yüzde 80’i 70 ülkede satılıyor

ADCO Gıda’nın ortağı Figen Adıgüzel Mays ve Four Seasons Hotel Halkla İlişkiler Müdürü Sibel Benli’nin davetlisi küçük bir grup, İtalyan şarap üreticisi Gaja Ailesi’nin 5’inci kuşak temsilcisi Gaia Gaja’nın sunumuna odaklandı:

Haberin Devamı

700 bin şişe şarap üretiyor yüzde 80’i 70 ülkede satılıyor

- Şarap, kültür, politika ve ekonomi demektir.
Ailenin bağlarının bulunduğu Barbaresco’dan görüntüleri ekrana yansıttı:
- Barbaresco’da 100 dolayında şarap üreticisi var.
Gaia Gaja, büyük dedelerinden kendi kuşağına uzanan süreci, bağlarını, Nebiolo üzümünü anlatırken, toplam üretimlerini merak ettim:
- Toplam 700 bin şişe dolayında yıllık üretimimiz var. Tamamı kendi bağlarımızdan elde ettiğimiz üzümlerden üretilir.
- İhracatınız ne kadar?
- Yüzde 80’ini 70 dolayında ülkeye ihraç ediyoruz. Söz konusu ülkeler arasında başta ABD olmak üzere 15’i daha ağırlıklı ihracat pazarımız.
- Türkiye’ye ihracatınız ne düzeyde?
Gaja’nın Türkiye’deki temsilciliğini ADCO Gıda’nın yürüttüğünü vurgulayıp ekledi:
- Yılda 5 bin şişeyi buluyor sanıyorum.
Türkiye’ye şarap ihracatında karşılaştıkları bürokrasiden yakındı:
- Evraklardaki bir virgül eksikliğine bile takılıyorlar. Bu tutum alkole karşı tavırdan mı kaynaklanıyor bilmiyorum.
Gaia Gaja’yı dinlerken bir süre önce Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal ve Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Ali Başman’la yaptığımız sohbeti anımsadım. Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ekonomi Bakanlığı’nın da desteğiyle Düsseldorf’un ardından Hong Kong’taki fuarda da Türk şarap üreticilerine önderlik etmişti.
O buluşmada Türkiye’nin yıllık şarap ihracatıyla ilgili bilgilerimi tazelemek istedim. Başman, bilgiyi verdi:
- Türkiye’de tamamı kayıtlı 55 milyon litre yıllık şarap üretimi var. Bunun 2 milyon litresi ancak ihraç edilebiliyor. İhracat geliri de 8.5 milyon dolar.
Türkiye’deki üzüm üretimi verilerini de anımsattı:
- Türkiye, yılda 3.6 milyon ton üzüm üretiyor. Bunun yüzde 2.5-3’ü şarap üretimine uygun olabiliyor.
Ünal ve Başman’la sohbetin ayrıntılarından sıyrılıp yeniden Gaia Gaja’yı dinlemeye koyuldum:
- Geçen akşam Öküzgözü üzümünden üretilmiş Türk şaraplarından içtim ve beğendim.
Beğendiğini söyleyince sordum:
- Türk şaraplarının dünyada şansı var mı?
- Elbette olabilir...
Tam bu noktada başka ülkeleri anısatıp, şu ayrıntıya dikkat çekti:
- Şarapta başarı, özgürlükle birlikte yürür.
Gaja Ailesi, üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor, Türk şarap sektörünün ihracatı yüzde 4’ü zor buluyor...
İhracatın bu kadar düşük olmasında kuşkusuz içerdeki vergi yükü ve tanıtım yasakları gibi “fren”ler önemli rol oynuyor.
Ekonomi Bakanlığı desteğini artırsa, Şarap Üreticileri Derneği ile Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği daha fazla yüklense şarap ihracatını artırmak mümkün olmaz mı?

Haberin Devamı

700 bin şişe şarap üretiyor yüzde 80’i 70 ülkede satılıyor

Haberin Devamı

Türk şarabı ilanı yayınlayan yabancı dergi toplatılır mı

ALKOLLÜ içki satışını düzenleyen maddeleri de içeren yasanın TBMM’de ilgili komisyonda görüşüldüğü günlerdi. Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Ali Başman, komisyondaki tartışmaları izlerken sordu:
- Türkiye’deki gazete ve dergilerde ürünlerimizi tanıtma şansımız olmayınca, yabancı dergilere ilan versek, o sayıları Türkiye’de de satılsa ne olur?
Komisyonun AK Partili bir üyesi atıldı:
- Türk alkollü içkisi ilanı yayınlayan yabancı dergi ve gazetenin ilgili sayısını toplatma kararı aldırırız.
Twitter’a, YouTube’a engel derken, bir de yabancı dergi ve gazete toplatılması gündeme gelebilir mi?

Asıl bombayı Anayasa Mahkemesi patlatacak

Haberin Devamı

17 ARALIK operasyonu sonrasında dinleme kayıtlarının sürekli vizyona girdiği günlerde bir grup işadamı Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ı ziyarete gitti. 15 dakikalık nezaket ziyareti 2 saati buldu. O işadamlarından bir-ikisinden şu yorumu dinledim:
- Önümüzdeki dönemde asıl “bomba”yı Anayasa Makemesi patlatabilir.
O “bomba” Twitter ve HSYK kararı ile Haşim Kılıç’ın cuma günkü konuşması mıydı?
Arkası gelir mi?

Yazarın Tüm Yazıları