Her şeye rağmen tatile çıkıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Her şeye rağmen tatile çıkıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2014 01:24

Önce Gezi Parkı, ardından 17 Aralık ve 30 Mart’ta iyice yorgun düşen Türk halkı, bu yaz tatille moral bulacak.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ yıl ‘Gezi Parkı’ olaylarının gölgesinde sezona giren turizm sektörü, bu yıldan daha umutlu. Çeşme Turistik Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yakup Demir, sektörün bu yaza hareketli gireceğini dile getirdi.

Yeniz sezonu değerlendiren Demir, erken rezervasyonun geçen yıla göre yüzde 28 arttığına dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl Gezi Parkı olaylarının gölgesinde sezona girdiklerini hatırlatan Demir, bu yılın daha şanslı olduğunu kaydetti, şunları söyledi:

“Her ne kadar Ramazan ayı ve cumhurbaşkanlığı seçimi sezonun tam ortasına gelse de tatilciler, tatilden vazgeçmemekte kararlı. 17-25 Aralık olayları ve 30 Mart seçimleri nedeniyle sektördeki rezervasyonlar biraz sendelese de, erken rezervasyon için son ay olan nisanda talepler, turizmcinin yüzünü güldürdü.”

Çeşme'ye talep arttı

Haberin Devamı

Erken rezervasyonla ilgili bilgi veren Demir, “Artış oranlarına bakıldığında Antalya bölgesine talep geçen yıla göre yüzde 28, Güney Ege’ye yüzde 16, Çeşme’nin de içinde bulunduğu Kuzey Ege’ye talep ise yüzde 6 civarlarında. Çeşme’ye talep, Antalya ve Güney Ege düzeyinde olmasa da mayıs, haziran ve son dakika rezervasyonlarla geçen yılın yüzde 10 üstünde sezonu kapatacağını ümit ediyoruz” dedi. Demir, nisan ayının 2’nci haftasında yapılan Alaçatı Ot Festivali’nin Çeşme’ye olan talebi hem artırdığını, hem de sezonun daha öne çekileceği sinyalini verdiğini kaydetti.

TURİZMCİ DERTLİ

Sektörde yaşanan sorunlara da değinen Yakup Demir, şu görüşü savundu:

“Turizm sektörüne son yıllarda devlet sinerjisi azaldı, hatta destekleyici imkanlar elimizden bir bir alındı. Yaklaşık 33 milyar dolar cirosu olan sektör, neredeyse cirosundan fazlasını devlete ve yatırıma aktarıyor. 700 bin çalışanı olan sektör, özellikle kış aylarında oteli kapalıyken bile stopaj ödüyor, SGK’sını yatırıyor, ecrimisil veriyor. Emlak vergisini de en yüksek oranlarda ödüyor. Ayrıca, yönetmeliklerle zorunlu hale getirilen uzmanlara ödeme yapıyor. Netice olarak, turizm sektörü biraz boş verilmiş. Boş vermekle kalınmamış, bu sektörden daha nasıl bir şeyler kopartabilirizin hesabı yapılmaya başlandı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!