Atakule’de riskli inşaata durdurma

Güncelleme Tarihi:

Atakule’de riskli inşaata durdurma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2014 01:24

Atakule’de mimarın izni olmadan binanın cephelerinin değiştirilmesi, yıkılması ve değişiklik yapılmasına yargıdan durdurma kararı geldi.

Haberin Devamı

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atakule’de mahkemenin verdiği kararın, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Atatürk Bulvarı üzerindeki binaların mimarlarının izni olmadan yapılan cephe değişikliklerini de etkileyeceğini belirtti. Candan, şunları söyledi:
“Mimarın ürettiği proje onun eserdir. Bu esere Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre mimarın izni olmadan müdahale edilemez, değiştirilemez. Mimarın eseri ile ilgili telif hakları devir sözleşmesi olması halinde dahi yapının hususiyetini bozan değişikliklerde kanuna göre mimarın bu değişiklikleri men etme yetkisi bulunmaktadır.

MİMAR YOK SAYILDI

Atakule gibi Ankara’nın simgesi olmuş bir yapıda mimar yok sayılarak Çevre Şehircilik il Müdürlüğü’nce tadilat izni verilmiştir. Çevre Şehircilik il Müdürlüğü Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu görmezden geldiği gibi İmar Kanunu’nu da uygulamamıştır. Atakule’nin mimarı, meslektaşımız Ragıp Buluç hukuk mücadelesi başlatmış ve Bölge İdare Mahkemesi Atakule’de mimarın izni olmadan süren değişikliklerin yürütmesini durdurmuştur. Atakule’de açılan dava, mimarın izni olmadan eserine müdahale etme sürecini durdurmuştur. Bu, mimarlık camiası için sevindirici bir karardır. Atatürk Bulvarı’nda, Milli Piyango binasında mimarın izni olmadan yapılan cephe değişiklikleri ve birçok telif hakkı davalarında emsal teşkil edecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!