4’üne tek komisyon olmaz

Güncelleme Tarihi:

4’üne tek komisyon olmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2014 01:43

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AK Parti’nin, “Hukuken zanlı hükümet” haline geldiğini öne sürerek, TBMM’yi 17 ve 25 Aralık soruşturmasını örtecek, kirli çamaşırları temizleyecek çamaşır makinesi gibi kullanmaya çalıştığını iddia etti.

Haberin Devamı

4 eski bakanla ilgili olarak AK Parti’nin önergesinde yer aldığı şekilde tek komisyon kurulamayacağını belirten Altay, “Bayraktar ile ilgili düzenlenen evrakta nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma vardır. Oysa diğerleriyle ilgili olarak rüşvet, sahtecilik, resmi belgede sahtecilik, gizliliği ihlal gibi suçlar var” dedi. Altay, dün düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

ÖNERGE ANAYASAYA AYKIRI

“Birisi 17 Aralık, diğeri 25 Aralık Operasyonu’na vesile olan soruşturmayla ilgili. Bu kapsamda AKP’nin verdiği soruşturma önergesi de Anayasa, İçtüzük, Ceza Muhakemeleri Kanunu’na aykırıdır. Meclis Başkanlığı’nın, AKP Genel Merkezi’nden gelen emir ve talimatla değil TBMM İçtüzüğü ve Anayasa’nın emir ve talimatlarıyla çalışmasını bekliyoruz. TBMM Başkanlığı, fezlekeleri Genel Kurul’a sunarken Erdoğan Bayraktar için ayrı, diğer 3 eski bakanla ilgili ayrı bilgilendirme yaptı. TBMM Başkanlığı’na numaraları farklı iki ayrı dosya geldi. Tek komisyon kurulması ayrıca Erdoğan Bayraktar’a da haksızlıktır. Çünkü Bayraktar ile ilgili düzenlenen soruşturma evrakında nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma vardır. Oysa Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler ile ilgili Rıza Sarraf ile bağlantılı olarak rüşvet, sahtecilik, resmi belgede sahtecilik, gizliliği ihlal gibi suçlar var. Olması gereken, 4 bakan için ayrı komisyon kurulmalı ama en azından 3 bakan için ayrı, Bayraktar için ayrı kurulması gerekir. AK Parti, TBMM İçtüzüğü’nün 109. maddesine göre, bu konuda konuşan, hüküm verenlerin komisyonda görev alamayacağı hükmünden hareketle çok geniş kapsamlı arşiv taraması yaparak, CHP milletvekillerinin açıklamalarını raporladı. AKP, 76 milyon içinde konuşma çağına gelmiş, 3 yaşından büyük olup da bu soruşturma sürecinde hiç konuşmamış bir kişi bulamaz. Bir konuyla ilgili konuşmak, değerlendirme yapmak başka, hüküm vermek başkadır. İçtüzük, soruşturmayla ilgili peşin hüküm verenlerin komisyona üye olamayacağı şeklinde algılanmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!