Ameliyat sonrası robot rahatlığı

Güncelleme Tarihi:

Ameliyat sonrası robot rahatlığı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2014 01:52

Laparoskopik cerrahide geliştirdiği ‘tunç tekniği’ ile tanınan Doç. Dr. Lütfi Tunç, prostat kanseri ameliyatında yeni bir yöntem buldu. Tunç’un tekniği ile 2,5 saat süren operasyon prostat kanserini bitiriyor ve hastanın konforu artıyor.

Haberin Devamı

Böbrek tümörünün çıkartılmasında kendi geliştirdiği kapalı cerrahi (laparoskopik) yöntemini uygulayan ve tıp literatürüne ‘tunç tekniği’ ile adını yazdıran Gazi Üniversitesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfi Tunç, prostat kanseri ameliyatlarında yeni bir buluşa imza attı. Tunç, robotik cerrahinin avantajlarını kullanarak uyguladığı teknikle beraber uzun süren ve kanlı geçen prostat kanseri ameliyatlarının daha kısa sürede ve daha az komplikasyonla bitirilebildiğini, ameliyat sonrasında da hasta konforunun arttığını kaydetti. Uyguladığı yeni tekniği açıklayan Tunç, şöyle devam etti: “Anatomik bir planı ortaya koydum ve tanımladım. Prostat ile idrar torbası mesane boynu diye bir yapı vardır. O yapı çok güzel korunarak çıkartılabilirse hasta idrarını daha yüksek oranda tutabiliyor. Fakat çıkartılamazsa hasta idrarını tutmakta zorluk çekiyor ve idrar kaçırma komplikasyonu bu tekniğe göre daha yüksek oranda görülebiliyor.

Haberin Devamı

ROBOTLA DAHA İYİ GÖRÜLEBİLİYOR

Mesane boynunu koruyabilmek için ameliyatta standart bir girişim tarif edilemiyor. Ben onu tarif ediyorum, prostat ile idrar torbası arasında bulduğum yağ dokusu klivajını robotun kollarına manevra yaptırarak çıkartıyorum. Bu da çok kanlı olan ameliyatın sıfır kan ile yapılmasını ve uzun süren ameliyatın daha kısa sürede sona ermesini sağlıyor. Yöntemimle beraber normalde 2,5 saat civarında bitirilebilen bu ameliyatı 1 saat civarında tamamlıyorum. Anatomi kitaplarında bile olmayan anatomik planlar robotik cerrahi ile ortaya konulabiliyor ve hiç kimsenin fark etmediği bazı alanlar ortaya çıkarılarak ameliyatlar daha rahat yapılabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!