Tüm dünyayı değiştiriyor

Change.org, dünyada sosyal değişimin en önemli adresi oldu.

Haberin Devamı

Elinde hiçbir gücü olmayan insanlara internet üzerinden bir şeyleri değiştirme gücü veren ‘Change.org’ Türkiye’de 20 ayda 2.5 milyon kişiye ulaştı. Dünyada 100 milyon kullanıcıya koşan Change.org’un Başkanı ve Genel Müdürü Jennifer Dulski,
“5 yılda Google’ın büyüklüğüne ulaşırız” dedi. Tüm dünyayı değiştiriyor

CHANGE.org haksızlıklara seslerini yükseltenlerin, ayrımcılığa uğrayanların, değişim isteyenlerin platformu. Yine Silikon Vadisi’den çıkan bir başarı hikâyesi. Kurucusu 1980 doğumlu Ben Rattray. Stanford mezunu Rattray Change.org’u 2007’de kurmuş ve beş yıl sonra Time Dergisi’nin “En Güçlü 100 kişi” listesinde yer almayı başarmıştı. Rattray sayesinde, bugün dünyada milyonlarca kişi, destekledikleri bir kampanyaya imzalarıyla katılıp değişimi sağlayabiliyorlar.

BİR BAŞKA DÜNYA MÜMKÜN

Change.org’un Başkanı ve Genel Müdürü Jennifer Dulski ile geçenlerde İstanbul’da buluştuk. Change.org’un Doğu Avrupa ve Batı Asya Direktörü Dr. Uygar Özesmi’nin de katıldığı sohbette ortaya çıkan rakamlar benim açımdan bayağı umut verici. ‘Bir Başka Dünya Mümkün’e inanıyorsunuz Change.org size uygun platform. Önemli bir “katılımcı demokrasi” aracı. Dünyada 68 milyon kullanıcısı var. Bu sayı yıl sonunda 100 milyonu bulacak.

SOSYAL DEĞİŞİMİN GOOGLE’I

Dulski, “5 yıla kadar rahatlıkla Google’ın büyüklüğüne ulaşırız. Sosyal değişimin Google’ı olacağız” diyor. Türkiye’deki kullanıcı sayısı 20 ay gibi bir sürede 2.5 milyona ulaşmış. Etrafımdaki çok kişi Change.org kullanıcısı. Bizde en iyi bilenen Change.org kampanyalarından biri de “Adalete Fener Yak”. Başkanlığını Ali Koç’un yaptığı 1907 Fenerbahçe Derneği tarafından başlatılan kampanyaya imza atanların sayısı en son baktığımda 530 bin 485 idi. “Adalete Fener Yak” kampanyası şu anda Change.org’un dünyadaki en büyük sekizinci kampanyası. Change.org’un en güzel yanı ünlü, ünsüz isteyen herkes bir kampanya başlatabilmesi.

MS HASTALARININ UMUDU

Türkiye’de MS hastası Reyhan Dağ Derleyen’i daha önce hangimiz duymuştuk? Dağ Derleyen, başlattığı kampanya ile MS hastaları için hayati önemi olan Plazmaferez tedavisinin SGK kapsamına alınmasını sağlamıştı. Türkiye’deki 40 bin MS hastasının hayatına dokunmuştu. Jennifer Dulski ‘Halen dünyada bine yakın kampanya devam ediyor’ diyor. Bunların arasında günde 10 ila 40 tanesi “başarıya” ulaşıyor. Yani Reyhan Dağ Derleyen’in kampanyası gibi bir sonuç alıyor.

Haberin Devamı

En başarılı kampanyalar

Yine İstanbul’da Kuşdili’nin AVM yerine park olması böyle bir kampanyanın sonucu. Yazar Buket Uzuner’in başlattığı “Kaş Yunus Parkı Kapatılsın” kampanyası da başarıya ulaşmış bir girişim. Kaş Yunus Parkı, 23 bine yakın imzayla kapatılmış.
Ağaoğlu Maslak 1453 projesinde halka ait Fatih Ormanları kurtulduysa bu da 45 bini aşan imza sayesinde.
Suriye’de kaçırılan gazeteci Bünyamin Aygün’un serbest bırakılmasında da Change.org kampanyasının payı var.
Change.org’da başlayan “İstanbul Sözleşmesi” kampanyasını unutmayalım.

Haberin Devamı

Engelli dostu ATM

ŞİMDİYE kadar Change.org’da bir kampanya düzenleyen ve imza atanlar arasında 23 milyon kişi “değişim” yaratmanın mutluluğuna erişmiş. Türkiye’de kısa sürede sonuç veren kampanyalardan bir tanesi de Garanti Bankası’na yönelik olanı. Engelli dostu ATM’ler için başlatılan kampanyaya Garanti Bankası hemen olumlu yanıt vermiş. Dulski, bu kampanyaların büyük şirketlerin vizyonlarına etki yaptıklarını söylüyor haklı olarak.

Hindistan’da kezzap satışına kısıtlama

Change.org, Jennifer Dulski’nin de işaret ettiği gibi elinde hiçbir güç olmayan insanlara bir şeyleri değiştirme gücünü veriyor. Müthiş bir şey. Dünyadaki örnekleri arasında da çok çarpıcı olanlar var. Hindistan’da yüzüne kezzap atılan bir genç kadının başlattığı kampanya sayesinde ülkede kezzap satışlarına kısıtlama getirilmiş. İngiltere ise bugünlerde kadın sünnetiyle ilgili okullarda eğitim verilmesini isteyen genç bir kadının başlattığı kampanyayı konuşuyor.

Yazarın Tüm Yazıları