Cümleler farklı ama anlam aynı

Güncelleme Tarihi:

Cümleler farklı ama anlam aynı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2014 01:25

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, kuraklığın enerjiye etkisiyle alakalı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile yaptıkları farklı açıklamalar konusunda, “Orman Bakanımızla farklı cümle kullansak da aynı şeyi kastediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ‘Kuraklık nedeniyle elektrik ithal etmeyi düşünüyoruz’ açıklamasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ‘Sıkıntı yok’ açıklaması kafaları karıştırmıştı. Yıldız, bu açıklamalarla ilgili “Burada bir anlaşmazlık mı var” şeklindeki soru üzerine, “Orman ve Su İşleri Bakanımızla farklı cümleler kullansak da aynı şeyi kast ediyoruz. Herhangi bir tezat yok. Su miktarlarının seviyesi ile enerjinin üretilmesi, birbiriyle bağlantılı olsa da ayrı sonuçlar doğuran bir konudur. Ben Türkiye’de kar ve yağmur yağışlarının bir önceki yıllara göre daha düşük olduğundan bahsediyorum. Türkiye’de enerji üretimiyle, elektrik tüketimiyle, elektrik kesintileriyle alakalı herhangi bir kriz söz konusu değil. HES’lerden elde edeceğimiz elektrik üretimi yerine, olmadığı kadarını diğer kaynaklardan üretiriz” dedi.

Haberin Devamı

ICCI Fuarı’nda soruları yanıtlayan Yıldız, kuraklık nedeniyle yaz aylarında İran, Bulgaristan ve Gürcistan’dan elektrik ithal edebileceğini ancak bunun toplam elektrik tüketiminin yüzde 3’ü kadar olabileceğini belirterek, “Bunların elektrik fiyatlarına yansıması ile alakalı spekülasyonlar yapılıyor. Bundan kaynaklanan maliyet artışını Türkiye göğüsleyebilecek güce sahip” dedi.

MAVİ AKIM’DAN 19 BCM

Öte yandan Reuters’ın sorularını da yanıtlayan Yıldız, Rusya’nın Mavi Akım hattından 3 milyar metreküplük ek doğalgaz alınması konusunda, “Rusya ile fiyatta mutabakat sağlanırsa gelecek yılsonunda 3 milyar metreküp gaz özel sektör eliyle gelebilir. 16 milyar metreküplük kapasite 19 milyar metreküplük kapasiteye çıkarmak için uğraşıyoruz. Bu alımları özel sektörün uygun fiyatla yapmasını istiyoruz” dedi. Yetkililer, ek gazın özel sektör şirketlerinin tümüne açık olduğunu bildirdi.

3 bin MW’lık güneş santralı

YILDIZ, fuardaki konuşmasında, nükleer santrallere yerli ortak alacaklarını da söyleyerek, “Bu uygulamamız Sinop için de, Mersin Akkuyu için de geçerli. Yatırımcılar varsanız, buyurun. Tabii santrallerde kamunun da bir miktar payı olabilir” dedi. Yıldız, ayrıca Konya Karapınar’da dünyanın ve Türkiye’nin en büyük GES projesini yapma amaçlarının olduğunu belirterek, “3 bin megavat (MW) güneş santrali için o bölgeyi açacağız. İletim hatlarını ona göre tasarlıyoruz. 3 bin MW, önemli ve değerli bir rakam. Uluslararası yatırımcılarla görüşüyoruz. Bu firmaların sayısı artacak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Cehennem ve cennet enerjisi

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ise şöyle konuştu: “Barajlarımızdaki doluluk oranlarını yakından takip etmemiz gerekiyor. Sizden ricam bu sıkıntılı süreçte elimizdeki kısıtlı imkanları tasarruflu bir şekilde kullanmaktır. Çevre konusunda ahlaki boyut da göz ardı edilmemeli. ABD’li aktivist İbrahim Abdülmetin, yer altındaki fosil yakıt kaynaklarını ‘Cehennem Yakıtları’ olarak değerlendiriyor. Gökyüzündekileri ise ‘Cennet Enerji Kaynakları’ olarak tanımlıyor. Evet yerli kaynaklar önemli fakat cennet kaynakları olan su gibi, güneş gibi, yağmur gibi kaynaklar insanlık için gerekli.”

Gazın payı artabilir

HES’lerden üretilecek elektriğin azalması durumunda, bunun gaz ve yerli kömür gibi kaynaklarla ikame edileceğini kaydeden Yıldız, “Ne olur yüzde 43’lere indirdiğimiz doğalgaz payı tabii ki yağış rejimlerinin düzenli olmaması nedeniyle daha da artar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!