Bu kez olur mu dersiniz?

Son aylarda tam alıştığımız gibi bir gün oldu, dün. Dört bir taraftan birbirinden önemli gelişmeler yağdı, durdu. Güne damga vuran çok kare var. Ancak benim için günün karesi Türkiye’den değil.

Haberin Devamı

Filistin'den... Birkaç gündür sürüyordu, bekleniyordu. Sonunda haber dün geldi: Zaten İsrail nedeniyle toprakları ikiye bölünmüş olan Filistin'de 2007'den bu yana süregelen siyasi bölünmüşlüğün çözümünde önemli bir adım atıldı.

Bu açıklamaya, yıllardır birbirlerini gördükleri yerde boğazlayacak gibi duran Filistinli farklı grupların gülen yüzlü kareleri eklendi.

Karenin solunda ılımlı bilinen, İsrail ile görüşmeler yapan ve Batı Şeria'yı kontrol eden El Fetih'in en önemli isimlerinden Azzam el Ahmed, sağında ise İsrail ile değil görüşmek, Yahudi devletinin varlığını dahi reddeden, Gazze'yi yöneten İslamcı Hamas yönetiminin lideri İsmail Haniye...

Yüzler gülüyor. Eller sıkılıyor. Filistinliler mutlu...

Bu kez olur mu dersiniz

Haberin Devamı

YILLAR SONRA TÜM BAYRAKLAR BİRARADA
Bu görüntüler beni zaman makinesine bindirip Kasım 2012’ye, Gazze’ye götürdü.

İsrail'in bir hafta süren "Savunma Sütunu" operasyonu sona ermiş, ateşkes imzalanmış, günler sonra Gazzeliler ilk kez hava karardıktan sonra özgürce sokağa çıkmış ve kutlama yapıyorlardı.

Hamas'ın yeşil renkli bayrağının yanında, sarı, siyah, kırmızı bayraklar da dalgalanıyordu. Yıllardır yeşil renk dışındaki bayrağını sandıkta tutan Gazzeliler, bu kez istediği bayrağı eline alıp sokağa fırlamış, konvoylar yaparak, "zaferi" kutluyordu.

O gün konuştuğum bir Gazzeli'nin, "İsrail'in operasyonu durdurması önemli değil. Şu görüntüyü gördüm ya, bu bana yeter" sözleri hala aklımda.

Bahsettiği görüntü, işte bu rengarenk bayraklar... Yeşil Hamas'ın, sarı El Fetih'in, siyah İslami Cihad'ın ve kırmızı da Marksist-Leninist çizgideki Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin...

Yani hem savaşan, hem de ideolojik olarak siyah ve beyaz kadar farklı olan gruplar, ilk kez ortak bir platformda bayraklarını sallıyordu.

Ertesi gün de günlerden Cuma'ydı ve bu kez İslami Cihad gövde gösterisinin liderliğini yaptı. Diğer gruplar, yıllar sonra ilk kez İslami Cihad'ın egemen olduğu camide namaza katıldı ve hem ölenleri birlikte andı hem de zafer için şükretti.

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ KEZ TUTAR MI?
Şimdi, Fetih ile Hamas üçüncü kez anlaşmaya imza attı. Gazze'de gördüğüm bu görüntülerin ardından imzalanan ilk anlaşma...

Daha önce biri 2011’de Kahire, diğeri de 2012 başında Doha’da, imzalanan anlaşmalar hayata geçirilemedi.

Bu kez imzalanan anlaşmaya göre, beş hafta içinde önce bir teknokrat hükümeti kurulacak, altı ay sonra da Filistin topraklarının tamamında, yani hem Gazze hem de Batı Şeria'da genel seçime gidilecek.

Hamas ile El Fetih memnun, İslami Cihad ise yürümeyeceğini düşünüyor.

İLK SINAV KOLAY, ESAS MESELE İKİNCİSİ
İlk sınav, teknokrat hükümeti... Görüşmelerde hükümetin omurgasının da oluşturulduğu yönünde haberler var. Yani, hükümet en kolay aşılabilecek engellerden biri.

Haberin Devamı

Peki, seçimler ne olacak? Esas soru da bu…

Malum, bugünkü durumu yaratan olayların temeli 2006'daki seçimler. Oyların çoğunluğunu Hamas aldı, ancak taraflar hükümet üzerinde uzlaşamadı. Bunun üzerine silahlı çatışmalar başladı ve Ağustos 2007'de de zaten toprakları bölünmüş durumdaki Filistin, bu kez siyaseten de ikiye ayrıldı.

Ve o dönemden bu yana da çok şey değişti. Hamas, Gazze Şeridi'nde halk üzerindeki baskıyı artırdıkça artırdı. Şeriata dayalı bir sistem kurdu.

İronik bir şekilde, hem dayatılan yeni yaşam tarzına hem de ekonomik sıkıntılara halkta doğan tepkinin arttığı her dönemde, Hamas'ın yardımına İsrail koştu. İsrail'in düzenli olarak yaptığı hava saldırıları, halkın da Hamas'ın etrafında birleşmesini sağladı. Bir de üstüne, 2007'deki Dökme Kurşun ve 2012'deki Savunma Sütunu operasyonlarında Hamas'ın teslim olmaması eklenince, iktidarını iyice güçlendirdi.

Haberin Devamı

Batı Şeria'da ise barış sürecinin bir türlü ilerlememesi ve meşru yönetim olmalarına karşın altyapı, işsizlik gibi kronik çözümlerin değil çözülmek, giderek kötüleşmesi El Fetih'in zayıflamasına neden oldu. El Fetih, durumu İsrail'e karşı sert bir tutum benimseyerek ve içeride İslam eksenli politikalar uygulayarak kurtarmaya çalışsa da bunların ne kadar başarılı olduğu şüpheli.

ABD VE İSRAİL ANLAŞMAYA ÖFKELİ
Hal böyle olunca, Filistinliler sevinç gösterisi yaparken, durumdan en çok ABD ile İsrail rahatsız... Zira, ne İsrail'in Hamas'lı bir Filistin yönetimiyle, ne de Hamas'ın İsrail'le masaya oturası var.

Zaten hemen ilk tepki olarak da İsrail, anlaşmanın imzalanmasından kısa bir süre sonra Gazze'nin kuzeyini bombaladı. Ayrıca, bu gelişmenin barış görüşmelerinin sonu olacağı uyarısı yaptı. Aynı şekilde ABD'de de Filistin yönetimine yaptığı mali yardımları gözden geçirebileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Filistin'de var olan bölünmüşlük, 2012 yılında doğan "birlik" havası sonucunda imzalanan anlaşmayla şimdilik sona ermiş görünüyor. Ancak, varılan bu anlaşmanın uygulanıp uygulanamayacağının ötesinde Hamas'ın giderek güçlendiği bir dönemde, uygulansa dahi ortaya çıkacak sonuçlar, sıkıntılı bir döneme işaret ediyor.

Bu da, yine Ortadoğu’da güzel günlerin daha da uzaklaştığına…

Yazarın Tüm Yazıları