Merkez Bankası faizleri sabit tuttu, dolar geriledi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faizleri sabit tuttu, dolar geriledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2014 14:01

Merkez Bankası haftalık repo faizi ve faiz koridoru oranlarını değiştirmedi. Merkez Bankası haftalık repo faizini yüzde 10'da sabit tuttu. Faiz koridorunun üst bandı yüzde 12'de alt bandı ise yüzde 8'de sabit kaldı. Kararın ardından dolar 2.1420 TL seviyesinden 2.1295 TL'ye kadar geriledi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası piyasalar tarafından merakla beklenen faiz kararını Para Politikası Kurulu'nda açıkladı.

Merkez Bankası haftalık repo faizini yüzde 10'da sabit tuttu. Marjinal fonlama oranı (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 12.00'de sabit kalırken borçlanma oranı (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 8.00 seviyesinde bırakıldı.

Merkez Bankası geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 13,50'ye indirdi. Önceki oran yüzde 15'ti.

Karar öncesi 2.1420 TL seviyesinde bulunan dolar kararın açıklanmasının ardından düşmeye başladı. Dolar şu dakikalarda 2.1295 TL'ye kadar geriledi. siyasilerden gelen faiz indirilmesine yönelik açıklamalar sonucu Merkez Bankası'nın sembolik de olsa faiz indirebileceği beklentisi ortaya çıkmıştı. Bu beklenti ile hafta başında 2,1340 TL seviyesinde bulunan dolar dün uluslararası piyasalarda 2.1520 TL'ye kadar yükselmişti. Karar borsada ilk aşamada etki yaratmadı. Ancak daha sonra sınırlı oranda satış dalgası geldi. Birinci seansı günlük yüzde 0,16 kazanç ile 73 bin 284 puandan kapatan borsa şu dakikalarda yüzde 0,45 kayıpla 72 bin 852 puandan seyrediyor. Bankacılık endeksinde yüzde 0,93'e varan günlük kayıplar yaşanıyor.

Haberin Devamı

'MERKEZ BANKASI KREDİBİLİTESİNİ KORUDU'

Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar Merkez Bankası'nın bu kararı ile doğru olanı yaptığını belirtti. Salar Son dönemde üzerinde bankanın üzerinde siyasi telkin vardı. Onlara karşı direndi. Ekonominin gereğini yaptı. Önümüzdeki dönem için Merkez Bankası kredibilitesi açısından olumlu bir gelişme. Haziran ayı başında Mayıs sonu enflasyonunu gördükten sonra Merkez Bankası daha rahat adım atacaktır. Haziran başı itibariyle enflasyonda en yüksek noktayı görecek. Daha sonra kademeli olarak aşğıya gelecek. Merkez Bankası uluslararası gelişmeleri ve içerideki siyasi gelişmelerin dengesine bakarak yaz aylarında adım atabilir" diye konuştu.

'ENFLASYON SON 5 YILDA OLMADIĞI KADAR ÖNEMLİ NOKTAYA GELDİ'
XTB Menkul Değerler Strateji Müdürü Halil Reçber Merkez Bankası'nın geçmiş yıllarda olduğu gibi nisan ve mayıs enflasyon oranlarını görerek hareket etmek istediğini belirtti. Karardan sonra TL'nin değer kazanıp faizlerin tekrar çift haneye yükseldiğine dikkat çeken Reçber "Ancak, geçmiş 5 yıllık enflasyon verisi ve faiz trendine baktığımızda bu hareketin kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Nisan ve mayıs aylarından sonra tekrar tek hanede kalıcı bir enflasyon ve faiz olmasını bekleyebiliriz. Fakat faizleri hala yukarıda tutan bir hareket olduğu için burada enflasyon son 5 yılda hiç olmadığı kadar önemli bir noktaya geldi. Öte yandan, dünya konjoktürüne baktığımızda özellikle gelişmiş ülkelerse negatif faiz dönemini düşündüğümüzde Türkiye’nin ve Dünya’nın büyüme trendini dikkate aldığımızda faizlerde önümüzdeki aylarda düşüş trendinin başlamasını bekliyoruz."

Haberin Devamı

ENFLASYON İYİLEŞENE KADAR SIKI POLİTİKAYA DEVAM
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarınının yakından izleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruşun süreceği belirtildi. Açıklamada Son dönemde azalan belirsizlikler ve risk primi göstergelerindeki
kısmi iyileşme, gerektiğinde likidite politikası yoluyla ilave bir sıkılaşmaya duyulabilecek ihtiyacı azaltmıştır. Bu nedenle Kurul, geç likidite penceresi borç verme faiz oranında teknik bir indirime gidilmesine karar vermiştir. Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları yavaşlamaya devam etmektedir. 2014 yılı ilk çeyreğine dair açıklanan veriler de bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebinde ivme kaybına işaret etmektedir. Net ihracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapması beklenmektedir. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!